/

„Mi lenne, ha a Karácsony sosem érne véget?”

9 perc olvasás

Lélekemelő műsorral köszöntötték az időseket

Sokéves hagyománya van Berhidán az Idősek Karácsonya rendezvénynek, amikor településünk nyugdíjasait köszönti az önkormányzat. Idén is csaknem zsúfolásig megtelt a Petőfi Művelődési Ház színházterme, ahol december 11-én Dominek Anna és Hatás Andrea színésznők, valamint tehetséges ifjú színészpalánták remekbe szabott, meghitt ünnepi műsorral lepték meg közönségüket. A karácsonyi varázslat előtt Pergő Margit polgármester mondta el köszöntőjét. Említést tett az ünnephez kapcsolódó népszokásokról, és utalt arra is, hogy bár a karácsony a keresztények ünnepe, sok nem keresztény is megüli világszerte, az emberi szeretet ünnepeként. A modern és népszerű ünneppel az adott helyi kultúrától függően, együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, az írott üdvözletek küldése, templomi ünneplések, a szentestei vacsora, az ünnepi hangulatú tárgyak készítése, vásárlása, és az ezekkel való díszítés. Ide sorolható például a karácsonyfa állítása, a karácsonyi gyertyák, égők, színes üveggömbök, és nálunk magyaroknál, természetesen a szaloncukor is.

Ezekben a napokban mindenki lázasan készül az ünnepre, igyekszik mindent beszerezni a családi vacsorához, a megfelelő méretű és alakú fenyőt és a díszeket, meg persze, a személyre szabott ajándékokat is. Ez a sok tekintetben kimerítő készülődés izgalma egyből elhalványul majd, amikor kigyúlnak a fények, és ünneplőben, meghitten és kicsit megilletődve vesszük körbe a fát. Gyertyát gyújtunk, csillagszórók ontják a káprázatos fényüket, és felcsendül a szokásos, és mindenki által ismert dal: „Mennyből az angyal eljött hozzátok, lássátok, lássátok!”  És mi meghatódva, megilletődve nézünk a semmibe, szemeink a könnyektől csillognak, és azzal birkózunk, hogyan kendőzzük el azokat. A könnycsepp jelkép csupán, mely lehet a bánat, az öröm, vagy egyszerűen a felemelkedettség érzése is – fogalmazott a polgármester.

Majd kiemelte: a családunk az egyik legnagyobb értékünk, tartozzunk bármelyik valláshoz, akik igazán fontosak egymásnak, az ünnepek idején találkoznak, lakjanak egymástól bármilyen távol is! Ha azt halljuk, karácsony, nyomban rávágjuk: ez a szeretet ünnepe. És hogy ennek hangsúlyt adjunk, megvásárolunk mindent, ami eszünkbe jut… De miért a tárgyak hosszú sora jelenti számunkra az ajándékozást? Mert így lehet kimutatni az érzéseinket? Mert tényleg ez a szeretet? Nem lenne jobb év közben is megállni a rohanásban? Egymás felé fordulni, és örülni annak, hogy szerethetünk valakit: szülőt, feleséget, férjet, testvért barátot, még a szomszédot is? A szeretet senkit és semmit nem zár ki, hanem mindent és mindenkit összefog. A valódi szeretet ad, és nem vesz el.
Hangsúlyt adva záró mondatainak, Pergő Margit Aranyosi Ervin: Mi lenne, ha a Karácsony… című vesével kívánt boldog karácsonyt Berhida szépkorúinak.

Aranyosi Ervin: Mi lenne, ha a Karácsony…

Mi lenne, ha a Karácsony, a szeretetről szólna?
Ha minden ember szívében egy apró gyertya volna?
Mi lenne, ha meggyújtanánk, s fénye mást elérne?
Mi lenne, ha a fény körül mindenki elférne?

Mi lenne, ha így, közösen, őriznénk a lángot,
szeretettel beragyognánk az egész világot?
Az ajándék, a szeretet, s a kedvesség lenne,
ha világunk Karácsonykor, újjá is születne.

Mi lenne, ha a Karácsony sosem érne véget?
Szeretetben és békében kezdenénk új évet?
Mi lenne, ha megváltoznánk, s emberibbé válnánk?
Mi lenne, ha meg is tennénk, nem csak megpróbálnánk?

Mi lenne, ha nem vennénk el, s megpróbálnánk adni,
s mindenkit, ki emberré lett, el tudnánk fogadni?
Mi lenne, ha megélhetnénk, mind a boldogságot,
s szeretettel jobbá tennénk az egész világot?

Ezt követően lépett színpadra Dominek Anna, Hatás Andrea színésznő és a tehetséges gyermekcsapat, akik pillanatok alatt igazi karácsonyi hangulatot varázsoltak a lélekemelő, hol könnyekig megható, hol nevetésre késztető, zenés műsorukkal.

A rendezvény előtt és után még volt idő a hagyományos vásárt körbejárni, amelyen a helyi kézművesek által készített tárgyak között válogathattak az érdeklődők. Itt apró kincsekre is bukkanhattunk, egyedi és különleges ajándékokat választhattunk szeretteinknek. Többek között aprólékos, csodaszép mintázatú kerámia tányérok és bögrék, horgolt és gyöngyfűzött ékszerek meg díszek, bohókás manók, rongybabák és rengeteg egyéb szépséges, szeretettel és sok türelemmel készített tárgyat kínáltak az ügyes kezű, amatőr helyi kézművesek.

December 17-én, advent harmadik vasárnapján is szeretettel várják a berhidaiakat a Szent Kereszt templom terére, ahol a Karácsonyi álom című műsorkíséretében kerül sor az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtására. És a keddi, december 19-ei Mindenki karácsonyát se hagyják ki, mert rengeteg remek fellépője lesz, és mákos gubát is ígérnek a szervezők.

Kövess: