/

Mikulásváró a didergő királlyal és alkotói kiállítással

8 perc olvasás

Tizenöt éves a Betlehem Csillaga kézműves tárlat

Bár december 5-én itt-ott nyomokban még előfordult egy kis hó, a Mikulás szánkója, sajnos elakadt volna a téli esőben, de szerencsére a gyermekek kedvence talált rá megoldást, hogy idejében megérkezzen az őt izgatottan váró apróságokhoz. Miután kiosztotta ajándékait, a mesét is olyan kíváncsian hallgatta, mint aprü barátai. Egy nagyon fázós, folyton didergő királyról szól Móra Ferenc alkotása, amit zenével, ismert gyermekdalokkal és kivetítővel színesítve adott elő Dominek Anna színművésznő. Mint kiderült, a mese hőse, Nekeresdország királya az izzásig felfűtött kandalló mellett is borzongott szüntelenül, mert – mint kiderült — magányos volt, és szeretethiányban szenvedett. De amint egy aprócska kislány belépett hozzá és megszólította, azonnal átjárta őt a szeretet fénye, s didergésének egyből vége szakadt. Örömében egész népét vendégül látta palotájában, és boldogan élvezte a társaságukat.

A szeretet fényére, a közösség erejére utalt a Betlehem Csillaga kiállítást megnyitva Turcsányi Istvánné, az ÖBE elnöke is. — Ha kitekintünk a nagyvilágba, nézzük a tévét, hallgatjuk a rádiót, szörfözünk a neten, újságokat olvasunk, sajnos rengeteg szörnyű eseménnyel találjuk magunkat szemben. Úgy állítják össze a híreket, hogy azok hátborzongatóan félelmetesek legyenek, és negatívvá, depresszióssá válunk tőlük, és hajlamosak leszünk csak a rosszat észre venni, mert elvonják a figyelmünket a mindennapok szépségéről. – fogalmazott. A negatív hatásoktól pedig úgy védhetjük meg magunkat, ha kimozdulunk otthonról, közösségbe megyünk, esetleg olyan szakkörbe, csoportba járunk, ahol jól érezzük magunkat. És ha már közösségben vagyunk, alkossunk valami maradandót, valami szépet! Beszélgessünk a költészetről, készítsünk közösen gyertyát, makramét, mézeskalácsot, ékszereket, fessünk rajlapra, bútorra, falemezre, horgoljunk, kössünk, hímezzünk – mindegy, hogy mit csinálunk, mert a legfontosabb az, hogy azt tegyük, amit szeretünk.  Egy jó közösségben tanulhatunk is egymástól, beszélgethetünk, sokat nevethetünk, és ezáltal megszabadulunk a napi problémáktól, legalább abban az egy-két órában – fűzte hozzá az ÖBE elnöke.

A művelődési ház, a városunkban működő egyesületek, szakkörök azon fáradoznak, hogy örömet, szépséget, igazi kikapcsolódást nyújtsanak a város lakosságának. Azon munkálkodnak, hogy felhívják a figyelmünket arra, mennyi szépség és érték vesz minket körül. Ilyenkor decemberben, karácsony közeledtével ünnepi fény költözik az emberek szívébe, legalábbis ezt érezzük sokan, pedig az a fény ott van mindenkiben az év minden hétköznapján, sőt még olyankor is, amikor haragszunk egymásra, vagy épp szidjuk a szomszédot, veszekszünk a szófogadatlan gyermekünkkel. A szeretet olyan, mint egy csodálatos, egyedi ékszer. Semmihez sem hasonlítható, de mindenkinek másért szép. Ugyanúgy, mint azok az alkotások, amelyeket itt láthatunk. Mindenkié más és más, mindenkié egyedi ékszer, mindenkié másért szép. De legfőképpen azért szép, mert örömet okoztak a készítőjüknek, és ezúttal a kiállítás látogatóinak is.

Az első Betlehem Csillaga kiállítás 15 évvel ezelőtt nyílt meg, így az elmúlt években nagyon sok berhidai lakos munkáit láthattuk a kiállító termekben. Előfordult, hogy egyszerre 25 helyi amatőr alkotó tárgyaiban gyönyörködhettünk. Ugyanakkor felsorolni is nehéz, hány féle technikában jeleskedtek a kedvtelésből kézműveskedő kiállítók. Kerámia tárgyakat készítettek, horgoltak, kötöttek, hímeztek, textilt varrtak, gyöngyöt fűztek, képeket festettek, grafit rajzokat készítettek, fotóztak, papírból fontak és szobrászkodtak, valamint évről-évre érkeznek újabb kiállítók, új ötletekkel és munkákkal frissítve a kínálatot.  Idén is érdemes körbejárni, ötletet meríteni a ÖBE szervezésében megrendezett Betlehem Csillaga alkotóinak munkáiból.

A kiállítás december 17-ig látható a Petőfi művelődési ház nyitvatartási ideje alatt az emeleti kisteremben.

Hétfőn számos szép tárgyat meg is vásárolhatnak azok, akik ellátogatnak 11-én a Petőfi művelődési ház helyi karácsonyi vásárára.

Kövess: