/

Berhidán is lángra lobbant advent első gyertyája

5 perc olvasás

Meghitt ünnepség a Szent Kereszt templom terén

Aprócska angyalkákkal is találkozhattak azok, akik a vasárnapi alkonyatban ellátogattak az adventi gyertyagyújtási rendezvényre. A négy gyertya meséjét nyilván sokan ismerik, de most a Süni Napközi Otthonos Óvoda apróságainak előadása mélyen megérintette az ünnepség résztvevőit. A csöppségek a csípős hideg dacára derekasan helyt álltak, lelkesen azonosultak szerepeikkel.

„Én vagyok a béke az emberek szívében, de nem képesek életben tartani. Azt hiszem, el fogok aludni – szólalt meg az első kis gyertya, lángjának fénye hamarosan már csak a halvány füstté változott. — Én vagyok a hit – szólalt meg a következő gyertyácska — Hit nélkül nehéz a hétköznapokban eligazodni. Sajnos, az emberek feleslegesnek tartanak, nincs értelme tovább égni. Így ez a láng is kialudt. A harmadik a szeretet gyertya volt. — Én a szeretet vagyok, de alig pislákol a lángom, pedig a szeretet csodákra képes! Nincs már erőm tovább égni, az emberek nem törődnek velem semmibe veszik, hogy szükségük van rám. És, ahogy így kialudtak, hirtelen belépett egy gyermek, és meglátva a három kialudt gyertyát, felkiáltott: De hát mi történt, hiszen nektek égnetek kéne mindörökké! Elkeseredésében sírva fakadt. Ekkor szólalt meg a negyedik gyertya: Ne félj, amíg nekem van lángom, újra meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát, mert én vagyok a remény, amely elhozza a békét, a hitet, a szeretetet az emberek szívébe. A gyermek szeme felragyogott. Megragadta az égő gyertyát, és vele életre keltette a többit.”

Az ovisok remek műsorát követően Simon László berhidai plébános imát mondott, és megszentelte az adventi koszorút, majd a Művészeti Iskola tanulóival kiegészült Kacabajka Folkműhely rövid műsora után Varga Károlyné Amália, a Kapu a Holnapra Egyesület elnöke és Viszpergel Zsanett, a Süni Óvoda vezetője közösen meggyújtották rajta az első gyertya lángját.

A mindent helyreállító reménység, a Megváltó Jézus érkezésére készít fel bennünket az adventi időszak. Időt adva lelkünknek az elcsendesedésre, a számvetésre, a változás és változtatás esélyére.

Az adventi időszak a keresztények szemében a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. Az utolsó vasárnap a négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, azaz ezeket a tőle kapott erényeket testesíti meg.
Forrás: https://lexiq.hu)

   

Kövess: