/

Ismeretbővítés és barátkozás az értékek mentén

7 perc olvasás

Nyirádon került sor az Érték-Köreink zárórendezvényére

A háromnapos értékünnepet pénteken szakmai konferenciával nyitották meg, amelynek témája a hungarikum mozgalom jelene és jövője volt, különös tekintettel a közösségek kulcsszerepére az értékek feltárásában és megőrzésében. Nyirád példamutató értékfeltáró és közösségépítő tevékenysége elismeréseként kapta meg a lehetőséget az Értékünnep befogadására. Mint azt Vörösmarty Éva a Veszprém Vármegyei Közgyűlés alelnöke a helyi kultúrházban kiemelte, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre az Értéktárat és az Értékbizottságot, így az elmúlt évtizedben számos példaadó gyakorlat valósult meg, több értékteremtő együttműködés jött létre a vármegyében, és ezek eredménye volt ez a nagyszabású értékünnepi rendezvény is, amely ezúttal a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és Értéktárbizottság, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatósága közös szervezésében valósult meg. Jól példázza az összefogást, hogy a települési értéktárak mellett a dunántúli vármegyei és határon túli értéktárak képviselői is részt vettek a programokon, ami együtt gondolkodásra adott lehetőséget a hungarikum jövőjével kapcsolatban – hangsúlyozta a Vörösmarty Éva.

A kulturális programban Berhidát a Búzavirág és az Őszi Napfény egyesített Népdalkör képviselte

Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója elismerte, tíz évvel ezelőtt, még nem hitték volna, hogy ez az esemény ilyen nagy érdeklődésre számot tartó, hagyományos rendezvénnyé válik, és példaként szolgál arra, hogy ha közösen tudunk dolgozni a hungarikum mozgalom eredményeinek bemutatásáért, a jó gyakorlatok megosztása érdekében, így az eredmények sem maradnak el. Hozzátette: Kell minden évben egy nap, amikor a vármegyében a helyi értékek megőrzése, tovább éltetése, vonzóvá tétele kerül a figyelem középpontjába!  
Nagy Gábor, Nyirád polgármestere mindannyiunk nemes küldetésének nevezte, hogy a mai értékvesztett világunkban azon dolgozzunk, hogy feltárjuk a helyi értékeket, súlyukat helyén kezeljük, és bemutassuk, megőrizzük azokat az utókornak.

Az értékünnep közös és méltó zárórendezvénye volt annak a térségi kulturális projektnek, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében került megvalósításra, és amelyben kilenc település Nyirád, Halimba, Zalahaláp, Jásd, Küngös, Berhida, Bakonynána, Olaszfalu és Bakonyoszlop képviselői mutatkoztak be értékeikkel. A programot a szakmai előadások mellett műhelymunka, kiállítás, települési értékasztalok, művészeti csoportok fellépése, kézműves foglalkozások és nem utolsó sorban, gasztronómiai bemutatók színesítették. Mindenki hozott meghatározó szemléltető tárgyakat, fotókat, kiadványokat és élményt adó kulturális bemutatót, gasztronómiai ízelítőt azokból, ami számukra fontos és értéket jelent.

A kötetlen beszélgetések során fény derült a térségi sajátosságokra, valamint alkalom nyílt a tapasztalatok megosztására és a projekteredmények ismertetésére. A jelenlévők megismerkedhettek az Érték-Köreink program fontosságával és a települések értékei „élőben is” bemutatásra kerültek azokon az értéktúrákon, amelyeken a projektben résztvevő településekre látogattak el az érdeklődők, hogy megtekinthessék a helyi büszkeségeket.

Az Érték-Köreink projekt ugyan ezzel a rendezvénnyel lezárult, de a létrejött helyi értéktárak tovább működnek, és a program során szerzett ismeretek, tapasztalatok a jövőben is segítik a települések értékeit védő és őrző közösségek munkáját, nem beszélve azokról az értékes kapcsolatokról és barátságokról, amelyek az elmúlt másfél év során kialakultak a projektben résztvevő települések között.

Kövess: