/

Hamarosan elkezdődhet a Hunyadi téri építkezés

6 perc olvasás

A Városházán is elkezdődött a szorgalmi időszak

Szeptember végén már a tervezett tanácskozásra ült össze az önkormányzat képviselő-testülete, bár a nyári időszak sem telt tétlenül, mert a sürgős határozatok meghozatala érdekében néhány rendkívüli ülésre, a pihenó időszakban is sor került. Utóbbiakon született többek között a döntés a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület a „Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” címú pályázati projekt megvalósítására kiírt, meghívásos pályázat nyerteséről, így ez a beruházás is nemsokára elkezdődhet, és jövő őszig elkészülnek ezek a közösségi terek.

Az említett pályázat keretében a Hunyadi téren egy közel 130 méter hosszú kerékpáros, keményburkolatú hullámpálya, népszerűbb nevén, pumpapálya épül, valamint a már korábban beszerzett teqball asztal elhelyezésére is sor kerül. Ugyancsak a pályázat részeként, hasonló rekreációs tér kerül kialakításra Peremarton városrészben. Ott egy 100 méter hosszú hullámpálya épül, és ugyancsak egy teqball asztal is kerül a közelébe. A beruházás összértéke 55 millió forint, ami a LEADER pályázati támogatásából valósul meg.

A fenti kép illusztráció az említett játékasztalról. Egyébként, a teqball egy futball alapú sportág, amit egy speciálisan meghajlított asztalon játszanak. Kicsit az asztaliteniszhez hasonló, ám itt nem ütővel, hanem lábbal, fejjel mozgatják a labdát a játékosok. Két játékos, vagy párosban négy játékos játszhatja, 5-ös méretű focilabdával.

A szeptemberi testületi ülésen a képviselők elfogadták az idei városi költségvetés első félévi végrehajtásáról szóló rendelet módosítását, valamint az átruházott szociális jogkörök gyakorlásáról készólt beszámolót. Utóbbival kapcsolatban megállapításra került, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg felhasználása mindössze 12 százakban teljesült, amit zömében tűzifa támogatásra fordítottak. Ugyanakkor az is látható, hogy egyre kevesebben fordulnak az önkormányzathoz anyagi támogatásért, ami nem feltétlenül jelzi azt, hogy csökkent a rászorulók száma, hanem inkább az lehet az oka, hogy noha elkelne nekik a segítség, javarészt az egy főre jutó jövedelmük — ha kevéssel is, de — meghaladja a törvény által előírt mértéket, ezért a hivatal kénytelen elutasítani a kérelmüket.
A városi plénum egyhangúan támogatta, hogy Berhida, ahogyan a korábbi években, idén is csatlakozzon a Bursa Hungarica pályázathoz, amelynek köszönhetően a felsőoktatási intézményekben tanuló fiataloknak nyújtanak anyagi támogatást. Mint az ülésen elhangzott, sajnos egyre kevesebben pályáznak a jelenleg havi 20 ezer forintot jelentő támogatásra, ami arra utalhat, hogy kevesebb berhidai fiatal vesz részt felsőfokú képzésben.

A továbbiakban a városvezetés tagjai elfogadták a tankerület által megállapított, és a korábbiakhoz képest nem változott, 2024/2025 tanévre vonatkozó általános iskolai körzethatárokat, és támogatták egyes földterületekre kiírt pályázat nyerteseivel történő haszonbérleti szerződés megkötését, valamint egyetértettek a védőnői alapellátás átalakítását érintő megállapodással is. Mint ismert, a közelmúltban született törvénynek megfelelően, a veszprémi kórház vette át a berhidai védőnői szolgálat működtetését. Ehhez az önkormányzatnak – szintén törvényi rendelkezésre — térítésmentesen a rendelkezésükre kellett bocsátani a szolgálat működtetésére szolgáló ingatlant és az összes ingóságot, ami meg is történt, így az épület rezsiszámláit a jövőben a kórház fogja fizetni.

Kövess: