/

Betakarítás után jöhet a tánc és a mulatság

6 perc olvasás

Szüreti felvonulás számos közreműködővel és segítővel

Sokéves hagyománya van Berhidán a szüreti felvonulásnak, amit az idén példás összefogással szerveztek meg városunk intézményei, civil szervezetei, közösségei és művészeti csoportjai. A felvonulók lóháton, lovas kocsikkal, traktorokkal vagy egyéb járműveken, hangos énekszóval és muzsikával járták be a település főbb útvonalait, hogy a kijelölt megállóhelyeken szüreti dalokkal, vidám népzenével és tánccal köszöntsék vendéglátóikat és az egybegyűlt, rájuk váró lakosságot.

Szeptember 30-án kellemes, sétára is alkalmas időjárásban, a Katolikus Közösségi Ház elől indult el a szinte végeláthatatlan sor, amely a Kiskovácsi utca irányába tartott. A felvonulók városunk településrészeit bejárva, több helyen — így a Kiskovácsi utcában, valamint a Lakath utca végében, a Nesó család házánál és a Petőfi Művelődési Ház előtt — megállva, és ott elidőzve, végül késő délután érkeztek utolsó állomásukra, a Szent Kereszt templom terére.

Egyébként, hazánkban a régi időktől fogva tartottak szüret végi ünnepségeket. A sok munka után mindenkinek jólesett kicsit mulatni, dallal és tánccal kifejezni a hálájukat és örömüket az adott esztendő gyümölcseiért, hiszen ősszel leginkább már csak a lédús szőlő betakarítása, és a borkészítés várt a gazdákra, illetve a feladatot végző szőlőmunkásokra. A munka végeztével zenével és tánccal szüreti felvonulást, majd hajnalig tartó bált tartott a falu népe. Ilyenkor messzi földről is eljöttek a rokonok, barátok, ismerősök, hogy együtt ünnepeljék a termést. Településünkön, bár pár évtizeddel ezelőtt még sok volt a szőlősgazda, ma már egyre kevesebben foglalkoznak a különféle szőlőfajták termesztésével és borkészítéssel, de akik mégis megtartották ezt a családi örökséget és szokást, legfeljebb saját, illetve a szűkebb család részére borászkodnak.

A vidám felvonulás hagyományát azonban nem felejtették el a helyiek, így az idén is sikeresen megszervezték ezt a szép, kora őszi mulatságot. A helyi lovas sportot kedvelők, köztük a Berhidai Lovasok SE, a Maurer Team Fogathajtó Egyesület és velük együtt a Kapu a Holnapra Egyesület, az Összefogással Berhidáért Egyesület, a Peremartonért Egyesület tagjai is készségesen bekapcsolódtak a szervezésbe és részt vállalt a Berhidai Nyugdíjasklub, az Őszi Napfény Nyugdíjasklub, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a II. Rákóczi Ferenc Iskola Német Nemzetiségi Tánccsoportja is. Utóbbi a Berhida Táncegyüttes, a Rokolya Néptánccsoport és a Pétfürdői Muskátli Tánccsoporttal együtt, a szórakoztatásról, a tőlük megszokott, magas színvonalon gondoskodott a mulatságról, azaz látványos táncprodukcióikkal varázsoltak remek hangulatot. Az előre bejelölt megállóhelyeken némi harapnivalóval és toroköblítővel várták a felvonulókat, ők pedig remek műsorral kedveskedtek vendéglátóiknak és az egybegyűlt alkalmi közönségnek.

A rendezvényt a Berhidai Művelődési Ház koordinálta és a Berhida Városi Polgárőr Egyesület és a Rendőrség biztosította a felvonulók haladását, és a megállóhelyek biztonságát. A felvonulók városi körútjuk végén a Szent Kereszt templom terére érkeztek, ahol a Vadrózsa Citerazenekar közreműködésével a rendezvény záróműsorát tartották.

Jó volt látni a rengeteg közreműködőt, jó volt együtt látni településünk aprajának és nagyjának lelkes közreműködését!

Kövess: