/

Másfél órányira megállt az idő

7 perc olvasás

Záray-Vámosi emlékesttel köszöntötték az időseket a Petőfiben

Az ötvenes évek elején a népszerű, egykori Emke kávéházban talált egymásra a két tehetséges énekes, Záray Márta és Vámosi János, akik hosszú éveken át együtt, párban hódították meg rajongóik szívét, és maradtak máig a könnyűzene álló csillagjai. Dalaik zömét ma is kívülről ismerik, és nemcsak a hatvanas-hetvenes évek korosztálya, hanem a sokkal ifjabb nemzedék is. Nem csoda, hogy az idősek napján a Petőfi Művelődési Házban teltházas közönség élvezte az énekespár örökzöld melódiáiból összeállított „Megáll az idő” című emlékműsort.

Dominek Anna és Horváth Andor Záray Márta és Vámosi János legnépszerűbb, legtöbbet hallgatott és énekelt slágereivel idézték fel a házaspár közös, felfelé ívelő karrierjét és pár villanást az életükből. A művészek színpadra lépése előtt, az idősek világnapja alkalmából Pergő Margit polgármester is köszöntötte városunk nyugdíjasait aki elsőként Berhida legidősebb polgárjának, az 1922-ben született, Kovács Károlyné Margit néninek gratulált, majd emlékeztetett rá, hogy az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-ét az idősek világnapjává nyilvánította. Azóta minden évben megemlékezünk a Föld mintegy 600 millió lakosáról. A 2022. évi népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon közel kétmillió ember számít időskorúnak, ugyanis már betöltötte a 65. életévét. Mivel napjainkban már nem élnek együtt a generációk, sok a magára maradt, kilátástalan sorsú, idős, beteg ember, akik gyakran nélkülöznek, kiszolgáltatottan kénytelenek élni mindennapjaikat – mutatott rá a polgármester hozzátéve, hogy emiatt azonban nem lehet kizárólag a fiatalabb generációt hibáztatni. A munkahely elvesztése miatti állandó szorongás, az alacsony jövedelmek, és velük együtt a magas árak, a társadalom eladósodása óriási terhet rónak az aktív lakosságra. Ugyanakkor továbbra is nagy kihívást jelent a külföldön munkát vállalók magas száma, akik előbb, vagy utóbb, viszik magukkal a családjukat, itthon hagyva a nagyszülőket. Ebben a helyzetben nagy felelősség hárul az önkormányzatokra, amelyek majdhogynem, kénytelenek pótolni a család által nyújtott biztonságérzetet ahhoz, hogy az idős emberek nyugodtan, méltóságteljesen élhessék mindennapjaikat.

Nagyon fontos tehát meglátni az idősek valós igényeit, amelyek korántsem nagyívűek, hiszen olykor elég behordani nekik a tűzifát, segíteni a bevásárlásban és a hitük gyakorlásában, ha templomba mennének, odavinni őket, vagy olykor csak pár kedves szóra, érdeklődésre vágynak. Ma a legfiatalabb nemzedék, a gyerekek minket figyelnek, tőlünk tanulják el, miként kell bánni az idősekkel. Saját érdekünk tehát, hogy jó példát mutassunk, így alapvető emberi és erkölcsi értékként verjen gyökeret gyermekeinkben az idősek tisztelete, szeretete, a törődés, az odafigyelés, és legfőképp a tapintat.

A történelemben mindig alapvető volt az idősek nevelő szerepe, és világszerte is sok kezdeményezés igazolja, hogy az idősek termékeny talajra találnak a fiatalokban bölcsességük és tapasztalataik átadása során. A fiatalok pedig az idősek révén fedezik fel a saját gyökereik gazdagságát. Talán ez lehet a kulcsa annak, miként lehetne az életnek ezt a szakaszát is pozitívan és derűsen megélni – vélte a polgármester asszony.

A köszöntést követően pedig, ahogy a szórakoztató műsor címe is utalt rá, valóban megállhatott kicsit az idő, mert az Dominek Anna és Horváth Andor páros a legendás Záray Márta és Vámosi János dalait előadva, ha rövid időre is, de mégiscsak feledtették az idősekkel a hétköznapok gondjait, és gondolatban visszarepítették őket azokba az évekbe, amikor fiatalok, s talán ők maguk is szerelmesek és olyan boldogok voltak, mint az a népszerű, oly sokszor hallott slágerekből kicsengett. És biztosan szerették volna, de a homokórát ők sem tudták megállítani, viszont legalább sikerült közben boldog percekkel megajándékozni az időseket.    

Kövess: