/

A hulladék felhalmozása nem magánügy!

5 perc olvasás

A Polgárdi hulladékudvarban ingyen átveszik a szemetet

A jól ismert mondásunkkal élve, „Jobb később, mint soha!” a lakosság végre teljeskörű tájékoztatást tarthat a kezében a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól. Ez egy részletes leírás arról, hogy mi kerüljön az elkülönített edénybe, és mit ne helyezzen bele, mert nem oda való. A helyi önkormányzat a napokban minden ingatlanba eljuttatta a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás színes és igen hasznos értesüléseket tartalmazó szórólapjait a háztartási hulladékok gyűjtéséről és elhelyezéséről. Ne dobják ki a feleslegesnek vélt reklámokkal együtt, mert érdemes elolvasni, és betartani az abban leírtakat, hiszen valamennyiünknek érdeke az élhető, tiszta környezet, amiért mindannyian tehetünk, és meg is kell tennünk, ami tőlünk telik!

Berhidán az önkormányzat a szelektív hulladékgyűjtésre szánt kukákat már másfél évvel ezelőtt kiosztotta az ingatlantulajdonosoknak, most végre részletes leírást is olvashatunk arról, hogy a háztartásunkban keletkezett hulladékokat hogyan válogassuk szét, mit helyezzünk a szelektív edénybe, és mi az, ami nem kerülhet bele. Nem szabad többek között üveget, élelmiszert tartalmazó műanyag dobozt, hungarocellt, műanyagból készült gyerekjátékot, virágcserepet, olajos flakont, zsíros papírt, pelenkát, video és magnó kazettát ebbe az edénybe tenni! Ugyanakkor a műanyag csomagoló anyagokat is elmosva, szennyezésmentesen kell a gyűjtőbe helyezni! Azt is tudatják velünk a szórólapon, hová kerül és miként hasznosul az elkülönítve elszállított műanyag, fém és papír, is ugyanitt a háztartási vegyes hulladék hasznosításáról is írnak.

A napokban olvashattak arról, mekkora bajt okozhat a felelőtlenül felhalmozott hulladék, az elhanyagolt udvarban szerteszét heverő szemét, ami veszélyes, járványt okozó kártevők melegágya lehet. Ezáltal nemcsak a szomszédokat, de az egész utcát is veszélybe sodorhatják vele, tehát a hulladék felhalmozása a saját udvarban sem lehet magánügy, mert nem csak csúnya látvány, de károkat is okozhat!
A szórólapon nagyon fontos az az információ, hogy az otthonokban keletkező, felesleges, már nem használt holmitól, nagyobb méretű lomtól, veszélyesnek minősülő hulladékoktól, fém-, vas-, üveg-, bontási- és sok más szeméttől is – mint írják, háztartási mennyiségben — meg lehet szabadulni a hozzánk legközelebb fekvő hulladékudvarban, ahol ingyenesen átveszik ezeket, és ugyanitt a zöldhulladék is leadható.
Ha már valaki vette magának a fáradtságot, és netalán, felrakta egy utánfutóra mindazt, amire már nincs szüksége, ne az erdő szélére, ne közterületre, ne a mezőre vigye, hanem ugyanazzal a lendülettel induljon el a Polgárdi hulladéklerakóba, ahol díjmentesen átveszik ezeket! Így egyrészt nem követ el bűncselekményt, mint illegális szemetelő, másrészt tisztább, rendezettebb lesz az udvara, és ezáltal védi a szűkebb és tágabb környezetét, gátat szabva a kártevők megjelenésének és elszaporodásának, és elejét véve a fertőzésveszélynek is. Az említett színes tájékoztató tehát igen fontos tudnivalókat tartalmaz, de mindenképpen érdemes a Polgárdi lerakóban telefonon érdeklődni, ha hulladékot szeretnének ott elhelyezni. Telefonszámuk: 06-22-576-194 Címük Batthyány u. 132.   



Kövess: