/

Elsőként meg kell szabadulni a felhalmozott lomoktól

11 perc olvasás

Elszaporodtak a csótányok a Bem utcában

A múlt héten megtartott lakossági fórumra a Bem utcai ingatlantulajdonosokat várták, de mivel az érintettek problémája bárhol és bármikor előfordulhat, a tájékoztató témája közérdekűnek számít, ezért fontosnak tartottuk, hogy beszámoljunk róla, hiszen jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni!

Ismereteink szerint, a Bem utca egyik ingatlanában, ahol korábban albérlők laktak, hatalmas hulladékot hagytak maguk után a lakásban és az udvaron is. A sok szemét olyan sokáig állt ott, hogy kedvezett a különböző kártevők, főként a csótányok elszaporodásának. Az utca lakói arra lettek figyelmesek, hogy a saját otthonukban is megjelentek a nemkívánatos házfoglalók. Ez a rovar ugyanis a számára kedvező körülmények között roppant gyorsan szaporodik, de mivel betegségek hordozója is lehet, a fertőzésveszély is fennállhat ott, ahol megjelennek és gyorsan sokszorozódnak.  A csótányok előfordulását észlelve, a Bem utca több lakója a helyi polgármesteri hivatalban tett bejelentést, és kért segítséget.

Az önkormányzat az utca lakói részére lakosági fórumot hívott össze, hogy megbeszéljék a kialakult helyzetet és a jövőbeni teendőket. A szeptember 20-án megtartott lakossági fórumon Pergő Margit polgármester asszony világossá tette, hogy a helyi önkormányzatoktól az ilyen fajta eljárásokkal kapcsolatban elvették a hatásköröket és a hatályos jogszabálynak megfelelően, ilyen esetekben a kormányhivatal, vagy a járási hivatal az illetékes. A kormányhivatalhoz minden esetben közvetlenül bejelentést tehet a lakosság, de az önkormányzat is. Utóbbi két helyre is tett bejelentést mert az udvarban lévő hulladék miatt a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya az illetékes, az egészségügyi veszélyeztetés miatt pedig a Veszprémi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya. A bejelentést követően. ezeknél a hatóságoknál van az intézkedés kötelessége, csakhogy a helyi tapasztalatok szerint, meglehetősen lassú a folyamat. Mindenesetre, a helyszíni szemlék eddig már lezajlottak, és ezek alapján a hatóságok határidővel megjelölt kötelezést adtak ki az érintett ingatlantulajdonosok számára a hulladékelszállítást és rovarírtást illetően. Az önkormányzat, természetesen – amiben tud — igyekszik segíteni az érintett lakosoknak, ugyanis az időközben kitett csapdák egyre több Bem utcai ingatlanban, sőt a Városháza pár irodájában is csótányt fogtak, így a helyzet mielőbbi megoldásában napról napra többen érdekeltek. Fontos elejét venni a rovarok elszaporodásának, ezért elsőként el kell távolítani az udvarokban és a melléképületekben tárolt felesleges hulladékot, lomot.

A hulladékgazdálkodás feladatát országosan 2023. július 1-től 35 évre a MOHU-MOL nevű gazdasági társaság kapta koncesszióba. Ettől az időponttól számolva megszűnt az önkormányzatoknak az ilyen irányú kötelezettsége. A MOHU-MOL a tényleges hulladékszállításra Berhidát illetően az eddigi szolgáltatást végző, Vertikállal kötött megállapodást. A tájékoztatójukban azt ígérték, ebben az évben még mindent az eddig megszokott módon végeznek el. Ezt figyelembe véve, az itt élők évente kétszer kérhetnek ingyenes  lomtalanítást.  A Berhidán szokásos egyszeri, települési közös lomtalanítás idén már megtörtént, de év végéig még minden ingatlantulajdonos jogosult egy egyéni, előre egyeztetett időpontban végzett lomtalanításra, amely során legfeljebb 1,5 köbméter holmit elszállít a szolgáltató. A Bem utcában ez utóbbi lehetőséget igyekeznek kihasználni úgy, hogy a polgármesteri hivatal arra kéri a hulladékszállító céget, hogy ezt az egyéni lomtalanítási lehetőséget egyszerre rendelhessék meg az érinett utca lakosai számára, hogy onnan mindenkitől, minden felesleges holmi elkerüljön. Ha ez megtörténik, valamennyi háznál el kell végeztetni a csótányirtást, amit az erre szakosodott cégeknél lehet megrendelni, és ezt a munkát minden tulajdonosnak magának kell kifizetni. Sajnos, ahhoz, hogy megtisztítsák az utcát és a környéket, ez a drasztikus beavatkozás elkerülhetetlen.

Pergő Margit arra is kitért, hogy a rendetlen, rengeteg szemetet halomba gyűjtő ingatlantulajdonosokkal szemben az önkormányzat nem járhat el, mert ehhez csak a kormányhivatal munkatársai jogosultak. Csakhogy, mire az ilyen ügyek eljutnak a végső megoldásig, azaz a felhalmozott szeméthegyek eltávolításáig, addig eltelik két, két és fél év, mert roppant időigényes mire egyáltalán elkezdenek az üggyel foglalkozni. Korábban, amikor az önkormányzat hatóságként eljárhatott, sokkal előbb megoldódott a probléma. Jelenleg több mint tíz berhidai ingatlan esetében kezdeményezett a helyi önkormányzat a kormányhivatalnál hatóság intézkedést.

A lényeg, hogy fontos a melléképületek és az udvarok tisztán tartása, és a felesleges lomoktól való megtisztítása, mert ezek a helyek melegágyat kínálnak a csótányok elszaporodásának, és rövid idő alatt ellepik a lakóterületeket is, ami fertőzésveszélyt rejt magában, nem beszélve arról, hogy senki sem szeretne egy légtérben élni ezekkel a rovarokkal! Ráadásul, ha megjelennek egy területen, az egész környéken elszaporodnak, és sokkal nehezebb felvenni ellenük a harcot.

Egyébként, a csótány nem csíp, és nem is harap, viszont nem kellemes látvány, és egészségügyi kártevőként irtása kötelező, mert betegségeket terjeszthet. Gyakran fordul meg fertőzésveszélyes helyeken, mint például csatornák, szemétledobók, szeméttelepek, így potenciális terjesztője lehet sokféle betegségnek. A legtöbb esetben a hangyák mellett a csótányok okoznak problémát a lakásokban. Egyrészt rondák, másrészt idegesítőek és még fertőzésveszélyesek is! A természetben viszont kifejezetten hasznos rovarok, a szerves és szervetlen hulladék lebontásában van hatalmas szerepük, de a lakókörnyezetünkben mégis jobb nem találkozni velük!

A leginkább jellemző, egyre inkább elterjedt csótányféle nálunk a német csótány. Ez a csótányfajta szaporodik a leggyorsabban, és kezdi kiszorítani a többi csótányfajt a lakásokból. Könnyen terjed, minden irányba kiválóan mászik, akár a függőleges üvegfelületeken is képes felmászni. Színe barnás, könnyen felismerhető a torpajzsán viselt hosszanti irányba húzódó sötét sávokról.

Kövess: