/

Kacagó tökfejek, mosolygó zöldségek, ínycsiklandó télire valók

9 perc olvasás

Idén is remekelt terménykiállításával a Kertbarát Kör

Nem csak a XXX. Berhidai Napok szabadtéri rendezvényei költöztek új helyszínre, hanem a Berhidai Kertbarát Kör hagyományos terménykiállítása is, amelynek idén a Református Közösség Háza adott otthont. Az ünnepélyes megnyitót és a kiállítást kísérő rendezvényeiket – a lekvárkóstolót és a kisállat bemutatót — a ház hangulatos, virágokkal feldíszített kertjében tartották meg szeptember 8-án.

Az immár 51 évét megért Kertbarát Kör oszlopos tagjai, sajnos inkább fogyatkoznak, mint gyarapodnak – emelte ki köszöntőjében Kellerné Szász Anikó, a kertbarátok vezetője, hozzátéve, hogy ahogy mondani szokták: Kicsi a csapatuk, de válogatott tagokból áll, így az idén is az egész évi munkájuk, fáradozásuk eredményeinek, gyümölcseinek legjavát tették közszemlére. Valamennyien sokat dolgoztak azért, hogy ez a kiállítás létrejöjjön, hiszen a kertészkedés ma már nem csupán elszántság és szorgalom kérdése, mert bizony az égiek és a kártevők is egyre inkább beavatkoznak a termesztés sikerébe. Ezeket nem könnyű kivédeni, de a kitartásnak és a sokéves tapasztalatnak köszönhetően, a végeredmény – mint az a kiállításukon is látható volt — képes ámulatba ejtő meglepetéseket okozni!

Talán azért vannak csodálni való zöldségeik és gyümölcseik, mert nem csak a megszokott fajtákat termesztik, hanem új szaporítóanyagokkal is kísérleteznek, és a hozzáértő gondozás után nem marad el a siker. Óriás karalábék és burgonyák, méretes paradicsomok, sárgarépák, hagymafélék és még hosszasan sorolhatnák, mi mindent sikerült a nyár végén kertjeikből betakarítani.

A virágágyásokkal díszített — ami szintén a kertbarátok keze munkáját dicséri — hangulatos kertben Virág Sándor református lelkész házigazdaként köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Arról beszélt, hogy bár fáradságos munkával jár, mégis érdemes kertészkedni, a földet megművelni és a veteményeket gondozni, mert a kertészkedés nagyon egészséges. Munka közben a fák és a madarak társaságában megnyugszik a lélek. Mint mondta: ez ugyan még nem az Édenkert, de emlékeztetett, hogy azt ígérte a mennyei atya: A tél, tavasz, nyár és ősz, a vetés és aratás meg nem szűnnek, és aki Isten segítségét kéri, az megél majd a földön. A lelkész arra bíztatta mind a kiállító kertbarátokat, mind az érdeklődőket, ne hagyjanak föl sem a kert szeretetével, sem a művelésére fordított munkával, mert ma ez a legegészségesebb dolog testnek és léleknek egyaránt!

A megnyitó perceit Virág Sándor és fiai zenei fellépésükkel tették igazán bensőségessé.

A terménykiállítást a hagyományokhoz híven, Pergő Margit polgármester nyitotta meg, aki kitért a klímaváltozás áldatlan hatásaira: Aki esetleg eddig kételkedett a klímaváltozásában, idén is ékes bizonyítékát kaphatta, mivé fajulhatnak a dolgok, egészen hirtelen. A nagy mennyiségű eső, jég és szélvihar, amelyek után kidőlt fák maradtak, aztán meg ezek ellenére következett a szárazság. Örülhettünk, hogy maradt valami a zöldségeskertünkben, és a viharok nem tettek nagyobb kárt az ingatlanjainkban – fogalmazott, felhívva a figyelmet, hogy új utakat kell keresnünk a növénytermesztés terén, új szárazságtűrő fajtákat kell bevezetni, és sok esetben gondoskodnunk kell arról, hogy bármennyire is fáj a szívünk érte, az öreg fákat idejében ki kell vágni, hogy ne a vihar törje derékba őket, nagyobb kárt okozva.

A gondolatait folytatva, a polgármester hozzátette: szerencsére, a kiállításon körbe nézve, ennek a szélsőséges időjárásnak a nyomait nem látjuk, ami a berhidai emberek keze munkájának köszönhető. A Kertbarát Kör évről-évre saját magával szemben is magasra teszi a lécet, és mindig át tudja ugrani. Nem panaszkodhatnak, a közönség is hálás minden megmozdulásukért, de meg is érdemlik! – fogalmazott a polgármester, kiemelve, hogy abban bízik: eljön — vagy talán már el is jött — a kertészkedés divatja, és egyre többen, és sokfélét fognak termeszteni a kertekben. Ahogy a mindennapjaink alakultak, és alakulni fognak, a kényszer is ráviszi az embereket a kertészkedésre. A kertbarátok pedig biztos támaszt jelenteknek a kezdő, tapasztalatlan kertészkedőknek, sok tanácsot, segítséget kaphatnak tőlük – zárta szavait Pergő Margit.

A terménykiállítást két napon át látogathatták az érdeklődők, akiket nem csak az ízlésesem elrendezett, zöldség- és gyümölcsfélék ejtettek ámulatba, hanem a kertbarátok által készített, sokféle lekvárt is megkóstolhatták. Hogy csak párat említsünk, volt itt Gumibogyó, Házi sárkány, Golgota nevű, de sima meggyes-csokis, málna, bodzavirág vagy sárgabarack lekvár és még sok egyéb is akadt a kínálatukban.

A hangulatos kertben pedig, a legkisebbekre is gondolva, néhány háziállat is várta a betérőket, valamint a kertbarát kör saját kézműves munkáiból is válogathattak a látogatók.

Kövess: