/

Az élet egy egészen tűrhetően megírt színdarab, csapnivaló harmadik felvonással

8 perc olvasás

Vendégünk volt Jakupcsek Gabriella

Mi késztette könyvírásra a népszerű műsorvezetőt, és miről szólnak a megjelent kötetei – erről is mesélt a Petőfi Művelődési Házban megtartott, teltházas esten. Jakupcsek Gabriella „A napos B oldal” című, új könyvének bemutatójára érkezett városunkba, és egy igazán kellemes, jó hangulatú estét tölthettek el vele az érdeklődők a XXX. Berhidai Napokon. Mint mondta, a nő számára a legfontosabb az önismeret és a derű, és igenis lehet tartalmas, teljes életet élni ötven-, hatvan- sőt hetvenévesen is!  

Leegyszerűsítve mondhatnánk, úgy lett könyvszerző, hogy 2016-ban, többedmagával kirúgták az MTV1-ből. Persze nem lesz mindenkiből író, akit arcul csap az élet, viszont hangsúlyozta: a változásoktól nem szabad félni! Különösen ránk, nőkre jellemző, hogy görcsösen kapaszkodunk abba az ágba, amit fogunk, és nem vagyunk hajlandók elengedni addig, amíg nem érünk el egy másikat. Pedig el kell engedni, mert mindig jön valami új, ami jó! A kudarcainkért legtöbbször nem mi vagyunk a felelősek, de bízzunk benne, hogy a változás nagyon sok jó dolgot hoz az életünkbe. És arra is kell készülnünk, és el kell fogadnunk, hogy – ahogy múlnak az évek, sorra jelentkeznek az elengedések. Truman Capote, a zseniális amerikai író szerint az élet egy egészen tűrhetően megírt színdarab, csapnivaló harmadik felvonással. Nos, ezt a harmadik felvonást kell szorongás- és félelemmentesen átvészelni, meglátva, hogy valójában ez az életszakasz is rengeteg szépséget és vidámságot rejt.

Ötven felett már nem fütyülnek utánunk, de még nem kísérnek át a zebrán! – fogalmazott Jakupcsek Gabriella, arra bíztatva hallgatóságát, hogy lehetőségeik szerint, használják, éljenek mindazzal, ami az orvostudományban és a szépségiparban elérhető, ha azoktól jól érzik magukat a bőrükben, és kellemesebbé, elviselhetőbbé teszik az életüket. Nyugaton már nem, de nálunk még tabu az idősödés: nem látunk közismert nőt megöregedni, mert a tévé képernyőjén legfeljebb 40 éves korukig maradhatnak. Pedig jó lenne, mert bizonyos kor felett fel kell vállalni az öregedést, és talán könnyebb, ha közismert, népszerű emberek ebben segítenek, mert azt is be kell látnunk, hogy nem lehet 30 évig öregként élni, tehát rajtunk áll, miként küzdünk meg az évekkel, a változásokkal.

Tagadjuk, vagy nem, de az embert elsősorban a külseje határozza meg. Ezért kell – nem feltűnővé, de – vonzóvá lenni, hiszen az, amit kisugárzol magadból: a nyitottságod, az érdeklődésed, a gondolkodásmódod, véleményed — és nem utolsó sorban –, az öltözéked árulja el, miként élsz, és az emberek is ilyennek fognak látni – emelte ki a sikeres műsorvezető és könyvszerző, aki a könyvében is arra kívánja sarkallni olvasóit, ismerjék fel, mi az, amit magukért megtehetnek, és ezt tegyék is meg annak érdekében, hogy derűsen élhessék meg az „élet színjátékának harmadik felvonását”, és ötven-, hatvan-, hetven év felett is jól érezzék magukat a bőrünkben.

Jakupcsek Gabriella azt is elárulta, hogy a korábban megjelent kötetei után, mi késztette A napos B oldal című könyv megírására. Mint ismert, csaknem négy évig futott az ATV-én a Jakupcsek Plusz, amelynek forgatásain, az interjúk készítése során, nem kevesebb, mint nyolc-ezer(!) riportalannyal, ugyanennyi emberi sorssal, történettel került kapcsolatba. A műsorban csupán pár perces interjúknak voltunk szem- és fültanúi, de a műsorvezető előtte több órát töltött a meghívottakkal, és még többet, a róluk szóló háttéranyagokkal. – Ahogy az adások után mentem hazafelé, mindig bennem maradt egy csomó történet – fogalmazott Gabriella – és arra gondoltam, hogy ezeket nagyon szeretném egyszer visszaadni, megosztani másokkal is. Átadni mindazt, amit tőlük, és általuk kaptam. Aztán amikor 60 éves lettem, engedtem a barátaim unszolásának, akik azt mondták, mikor, ha nem most? Itt az ideje megírni a könyvet!

Gabriella őszintén vallott családi hátteréről, gyermekvállalásairól, hivatásáról, munkáiról. Kérdezésre is bátorította hallgatóságát, mondván: Nincs tabu téma, és szívesen válaszolt. Az est végi dedikálásra hosszú sor kígyózott, láthatóan sokan megszerezték már A napos B oldalt, és vélhetően, valamennyien pozitív gondolatokkal és azzal az elhatározással hagyták el az est helyszínét, hogy megfogadták az elhangzott jó tanácsokat, és az élet színjátékának „csapnivaló harmadik felvonását” is megkísérlik derűsen, vagy legalábbis tűrhetően megélni.   

Kövess: