/

Napégette tájak és „csajos” portrék

5 perc olvasás

Szaffnauerné Horváth Katalin önálló kiállítása a Petőfiben

Ha a nyár jut eszembe, mindig egy folyópart képe lebeg a szemeim előtt. Kékek és zöldek, finom harmóniája, ahogy a hőségben a víz kékje összefolyik a rét kicsit napégette zöldjével, a nyári virágok pedig, lágy, élénk színekben pompáznak – fogalmazott Turcsányi Istvánné, az Összefogással Berhidáért Egyesület elnöke, Szaffnauerné Horváth Katalin, a Nyár színei című kiállítását méltatva. A tárlat a Berhidai Napok programsorozatában nyílt meg, és szeptember 20-ig tekinthető meg a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban.

„Autodidakta festő vagyok. Hogy tudok-e festeni az kérdéses, de hogy imádok, az biztos! Mindig is szerettem, mert ez az, ami kikapcsol, megnyugtat, és el tudok benne mélyülni. Hangulatokat, érzéseket élek meg, és próbálok közvetíteni a színek vászonra kenésével, amihez többféle eszközt használok, ecsetet, festőkést, szivacsot. Leginkább akrilfestékkel dolgozom, de szívesen nyúlok az olajfestékhez is. Igyekszem minél többet fejlődni, és elvarázsolni azokat, akik megnézik a képeimet.” – így vallott magáról az alkotó, Szaffnauerné Horváth Katalin, akit a helyiek csak Szafi Katiként ismernek. Tavaly a berhidai alkotók karácsonyi kiállításán már bemutatkozott néhány festményével, de mivel roppant termékeny művész, nem okozott számára gondot, hogy egy önálló kiállítással is jelentkezzen. Ráadásul, egyfajta tematikus tárlatot láthatunk tőle, hiszen képei jórésze a legmelegebb évszakhoz, a nyárhoz köthető, valamint női portréi is, az élénk, eleven és sugárzó színekkel, a forró, vibráló nyár hangulatát idézik.

Szafi Kati olykor a napégette, mediterráni hangulatba, máskor a hűsítő tavakhoz, vagy a forró nyárban úszó tájakra csalogató festményei mellett, a nőkről készített, különleges és egzotikus portréival is találkozhatunk. A nőiséget sajátos módon, de szinte mindig rengeteg színnel és bájjal jeleníti meg alkotásaiban. Turcsányi Istvánné úgy fogalmazott: Kati nőábrázolása egyéni, mai szóhasználattal élve: olyan „csajos”.

Ahhoz, hogy egy emberi alkotás remekbe sikerüljön, s időtlen ragyogással kápráztassa és gyönyörködtesse az embereket, a tehetség, a téma, a kivitel tökéletessége mellett, kell valami más is – emlékeztetett az ÖBE elnöke hozzátéve, hogy véleménye szerint ez a „más” a szív és a lélek, ami Szafi Kati valamennyi festményében megtalálható.

Győződjenek meg róla önök is, és – ha még nem látták – tekintsék meg a Nyár színei című kiállítást a Petőfi művelődési házban! Megtehetik ezt szeptember 20-ig, a kultúrház nyitvatartási ideje alatt.  

A megnyitó perceit Sztankovicsné Gál Adrienn A teremtés hat napja című Reményik Sándor verssel, Fésüs Éva pedig – stílusosan – a nyarat idéző, Summertime dal nagyszerű előadásával tette hangulatossá.  

Kövess: