/

A bemutatkozások, a találkozások és a szórakozás hete van mögöttünk

9 perc olvasás

Idén is tartalmas programokat kínált a XXX. Berhidai Napok

Új helyszínek, számos kiállítás, neves művészek és köztünk élő, lelkes alkotók bemutatkozása, színpadi fellépései, rengeteg zene és tánc jellemezte az idei, jubileumi Berhidai Napok rendezvényeit. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mögöttünk hagyott héten a feltöltődés, a közösségi szórakozás és a tartalmas találkozások napjait éltük meg, korosztálytól függetlenül, hiszen a programok között mindenki megtalálhatta a kedvére valót, ami ízlésének és érdeklődésének leginkább megfelelt.

Művészeti tárlatok, kommunikációs retro kiállítás, könyv- és terménybemutató, zene- és látványos táncprodukciók, szabadtéri programok szórakoztatták a felnőtteket, miközben a legkisebbeket játékos műsorok várták. A rendezvények egy része új helyszínre, a Hunyadi térre költözött az idén, de mint azt Pergő Margit polgármester köszöntőjében bejelentette, csak ebben az évben volt így, mert a következő hetekben ezen a helyszínen a LIEDER Egyesülettől nyert forrásból, a bicikliző fiatalok nagy örömére, elkezdődik a pumpa pálya építése. Jövőre tehát, ismét költözik a Berhidai Napok központi rendezvénye, a sportpályára, ahol a múlt vasárnap, az országos jelentőségű, jó hangulatú, és sok érdeklődőt vonzó, egész napos fogathajtó bajnoksággal nyitották meg az idei az ünnepi hetet.

Városunk polgármestere úgy vélte, hogy a kulturális rendezvények terén ebben az évben Veszprém és környéke elkényeztetetté vált, hiszen Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként rengeteg szórakozási lehetőséget kínál az érdeklődők számára, amelyeken a berhidaiak is részt vehettek, vehetnek. Hozzátette: a Berhidai Napok rendezvényeit a település pénzügyi lehetőségeihez igazodva, elsősorban a helyieknek szánták, de természetesen örömmel és szívesen látunk minden környékbeli érdeklődőt, annál is inkább, mert ez a hét segít egy kicsit gondjaik feledésében, hangulatunk javításában.

Pergő Margit röviden kitért a városban a megvalósult, valamint előttünk álló fejlesztésekre, megemlítve a régóta felújításra szoruló Szent Kereszt templomot. Ez a létesítmény ugyan nem a város, hanem az egyház tulajdonában áll, de – fűzte hozzá –minden műemléket tisztelő és szerető polgárnak fontos, hogy milyen sorsra jut. Miután az országban több száz egyházi tulajdonban álló templom került felújításra központi költségvetési forrásból, az adófizetők pénzéből, bízunk benne, hogy az Európában is egyedi értéket képviselő középkori templomunkra is mielőbb sor kerül! – fogalmazott.

Az ünnepélyes megnyitó fénypontja a városi kitüntetések átadása. Idén nyolc kiváló berhidai polgártársunk vehetett át rangos elismerést, hogy kik, és milyen érdemek mentén kapták meg a helyi képviselő-testület által odaítélt díjakat, arról hamarosan külön cikkben számolunk be híroldalunkon. (A képen az idei kitüntettek láthatók.)

Leszögezhetjük, hogy a Berhidai Napok hete nemcsak a szórakozásé, hanem a közös gondolkodásé is volt, hiszen túl azon, hogy az illetékesek, a szervezők, a művelődési ház és a TESZ munkatársai sokat dolgoztak a rendezvények sikeréért, mellettük a civil szervezetek, csoportok és közösségek tagjai is kivették részüket a szervezésből, és készek voltak az együttműködésre, részt vettek, illetve a háttérből segítettek a rendezvények lebonyolításában. Ennek köszönhető például, hogy méltó helyszínre, a református egyház közösségi házába költözhetett a Kertbarát Kör terménykiállítása, amelynek kísérő programjaihoz kiváló helyszínt adott a ház hangulatos kertje.

Ugyancsak együtt gondolkodtak a helyi német és roma nemzetiségi önkormányzat, meg a Kapu a Holnapra Egyesület, amelyek a zárórendezvényt gasztro-élvezetekkel is színesítették, azaz ízesítették, valamint a művészeti csoportok, meg a helyi óvodák és iskolák növendékei pedig lelkesen készültek a fellépésükre. A leendő tájházban nemcsak a Berhidai Napok zárórendezvényét tartották, hanem a egyben a ház névadóját is megünnepelték, amely a Porta — generációk háza elnevezést kapta, hiszen itt már korábban is roppant sikeres családi programokra került sor. Vasárnap is több nemzedék vett részt sokszínű műsorban, vagy foglalt helyet a nézőtéren.

A programokról részletes tájékoztatót kaptak a lakosok, kedvükre válogathattak belőle, így ezúttal nem sorolnánk fel, mi mindenben lehetett részünk az elmúlt napokban Néhány kiemelkedő rendezvényről részletesebb tudósítást olvashatnak majd híroldalunkon.

A képzőművészeti kiállítások még egész héten megtekinthetők, mind a Petőfi, mind pedig a Kossuth utcai művelődési házban, míg a többi, nagyszerű program kellemes percei már csak szép emlékeinkben elevenednek meg, és azzal a jó érzéssel gondolunk rájuk, milyen nagyszerű volt ismét együtt lenni, barátokkal, régen látott ismerősökkel is találkozni.  

Kövess: