/

Tizennyolc-ezer négyzetméternyi zöld felület a város szívében

12 perc olvasás

Parkavató közös sétával és szabadtéri koncerttel

A berhidaiak számára egész biztosan emlékezetes marad a XXX. Berhidai Napok, nemcsak azért, mert jubileuminak számít, hanem legfőképpen azért, mert ebben az évben történelmi pillanat részesei is lehettek: elkészült és átadásra került a régen várt közösségi park a városközpontban. Szeptember 4-én, hétfő délután, Pergő Margit városunk polgármestere és Kontrát Károly térségünk országgyűlési képviselője szerény, zenés ünnepség keretében felavatta a Lakath parkot és piacteret.

-Ha körül nézünk, most talán nem látjuk valódi parknak, hiszen a friss ültetvények még nem népesítették be úgy, mint az egy buja növényzettel, terebélyes fákkal ékesített parktól elvárható lenne – fogalmazott ünnepi beszédében Pergő Margit polgármester, megszólítva azokat, akik talán kissé csalódtak, mert többre, hatalmas növényzetre számítottak – „Talán majd 2-3 év múlva már így lesz, akkorra minden cserje, bokor és facsemete burjánzásnak indul, lombosodnak, terebélyesednek és virágoznak az évelő növények – mondta a polgármester, arról is tájékoztatva a jelenlévőket, hogy a 18 ezer négyzetméternyi területen egyébként, száz facsemetét és ezres nagyságrendben kisebb növényeket, cserjéket ültettek el, amelyek a szakszerű gondozásnak köszönhetően, pár éven belül valóban csodaszép. árnyékos pihenőparkkal gazdagítják településünk központját.

Nagyon sokáig vártunk rá, ezért közösségünknek roppant fontos ez az új létesítmény – folytatta köszöntőjét Pergő Margit, de azt sem rejtette véka alá, hogy ezzel együtt új feladatot is jelent a városnak, hiszen ez az óriási terület folyamatos karbantartást, gondozást igényel, amihez megfelelő gépekre, eszközökre és szakdolgozókra is szükség lesz. A növényzet rendszeres gondozást és ápolást igényel ahhoz, hogy igazán érték legyen az itt élők számára. A padok és asztalok újrahasznosított műanyagból készültek, így azok időtállók, nem igénylik a festést, de természetesen vigyázni kell rájuk! 

A kivitelezési munkálatok elsősorban tereprendezésből álltak. A korábbi épületeket, amelyekben egykor csecsemőotthon működött, már sokéve lebontották, de az alapozást képező, tégla- és betontömböket el kellett távolítani, és a növénytelepítés komplett talajcserét is igényelt. Mintegy 20-25 cm mélységű humuszt terítettek szét a zöld felületek kialakításához. Járdák és térkővel díszített pihenők kerültek kialakításra, utcai bútorokkal. Az egykori csecsemőotthon emlékét a régi öntöttvas kapu őrzi, amit felújítottak, és visszahelyezték a korábbi helyére. Fontos, hogy a park, illetve a piac egész területén automata öntözőrendszer került kialakításra, amely tulajdonképpen ingyen látja el a növények vízszükségletét, ugyanis az önkormányzat saját kúttal rendelkezik, onnan van az öntözőrendszer vízellátása, amely megvédi a zöld felületeket a kiszáradástól. Ugyanakkor a nagy mennyiségű csapadék víz elvezetéséről is gondoskodtak a kialakított szikkasztóval, amely a két héttel ezelőtti felhőszakadást követően kiállta a próbát, jól vizsgázott.

Bárhol állunk is a parkban, a Szent Kereszt templom kimagaslik a látóterünkben. Pergő Margit rámutatott, hogy a közpark építése során fontos szempont volt, hogy a Kistemplom a felkelő és a lemenő napnál is látható legyen, hiszen a műemlék olyan értéke városunknak, amelyben gyönyörködünk, és végre méltó környezetbe került.
Közben mindegyik korosztályra gondoltak. így a gyerekek számára szabadtéri játékokat építettek, és amíg ők kipróbálják azokat, szüleik, nagyszüleik a padokon pihenve társaloghatnak egymással, a fiatalok pedig itt találkozhatnak barátaikkal. Zenélésre, kisebb szabadtéri rendezvényekre, koncertekre is alkalmas helyet kínál a térkővel díszített, padokkal ellátott terület. Mint ahogy a park átadása alkalmából, a Carolina Street Akusztik együttes kellemes zenéjét is itt élvezhettük.

Mint az átadó ünnepségen elhangzott, a park és piac megavalósításához sok embernek kellett együtt gondolkodni, egyetérteni. Köszönet illeti Kontrát Károly országgyűlési képviselőt, aki a berhidai önkormányzat számára 200 millió forint kormányzati támogatást szerzett erre a célra.

-„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel!” – a képviselő úr a jól ismert dal refrénjével indította rövid köszöntőjét, mondván: aki ismeri ezt a gyönyörű LGT számot, most őszintén örül, hogy itt lehet, és magáénak érzi ezt a szépen megújult teret. A Lakath tér parkká alakítását régóta tervezte a berhidai városvezetés, de forrás hiányában folyton el kellett halasztania. Ezért is nagy öröm számára — fűzte hozzá –, hogy végül a közreműködésével megszerzett 200 millió forint kormányzati támogatásból sikerült megvalósítani ezt a nemes elképzelést, amellyel a város központja megszépült, és a műemlék templom is méltó környezetbe került. Berhidán végre van egy hely, ahol szívesen találkoznak majd egymással a gyermekek, fiatalok és az idősebbek is egyaránt.

Berhida közparkját Lakath Jánosról nevezték el. Ő alapította az egykori csecsemőotthont, amire ugyancsak büszke volt településünk lakossága, hiszen az intézménynek a legvédtelenebbek istápolása, gondozása, segítése volt a feladata. Ezért került a parkavatón leleplezett emléktáblára a névadó arcképe mellé Majoros Árpád gondolatszobrász következő mondata:

„Aki elesett gyermekeket felkarol, az lelke legszebb képeslapját mutatja meg a világnak.”

A Gránit 2007 által készített emléktáblát együtt leplezte le Pergő Margit és Kontrát Károly.

Pergő Margit polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatásával, szaktudásával, kitartó munkájával, vagy akár bíztatásával hozzájárult a Lakath park és piac megvalósításához, így többek között a magyar kormánynak az anyagi támogatásért, Kontrát Károlynak a közbenjárásáért, a parképítő tervezőnek a rugalmasságágért és kompromisszumkészségért, a kivitelezőnek a minőségi szempontok előrbe helyezéséért és a terv megvalósításáért.

A legkisebbek is hamar birtokba vették a számukra kialakított játszóteret.

A parkavató résztvevői közös sétát tettek a parkban és a piactéren, majd a padokra telepedve még egy kis ideig élvezték a Carolina Street Akusztik nagyszerű koncertjét, így máris birtokba vették a városközpont ékességét.  
A helyieknek pedig, a jövőben egyetlen teendője lesz: hogy az önkormányzat részéről szakszerűen gondozott parkot óvják, szeressék és élvezzék a benne eltöltött időt.

Kövess: