/

Szeptember 1-től megváltozott a háziorvosi ügyeleti rendszer

5 perc olvasás

Jegyezze meg, vagy írja fel a 1830 telefonszámot!

Eddig, akinek a háziorvos rendelési idején túl támadt sürgős egészségügyi problémája, felkereshette Várpalotán működő a háziorvosi ügyeletet. Ezt – némi időpont változásokkal — a berhidai lakosok továbbra is megtehetik majd, de szeptember 1-től másként működik az ügyeleti rend, mert este 10 óra után, reggelig már csak a 1830-as telefonszámot felhívva számíthatnak segítségre.

Mint azt már híroldalunkon is olvashatták, szeptember 1-től Veszprém vármegyében is bevezetésre került az új háziorvosi ügyeleti rendszer, amelyben a legfontosabb változás, hogy hétköznapokon este 10 óra után, valamint hétvégén és ünnepnapokon délutántól az Országos Mentőszolgálat veszi át a háziorvosi ügyeletet. Ebben az esetben a 1830-as telefonszámot kell hívnia annak, akinek az ügyeleti rendelési időn kívül egészségügyi gondja van, azaz sürgős orvosi ellátásra van szüksége.  Persze, továbbra is az a legjobb, ha még a rendelési időben felkeresik a háziorvosukat, és tőle kérnek segítséget, de nyilván előfordulhatnak hirtelen jelentkező panaszok vagy rosszullétek, amikor már csak az ügylethez tudnak fordulni.

Az ügyeleti rend szeptember 1-től ez a következőképpen működik:

Hétköznapokon délután 4 órától este 10 óráig, illetve hétvégén és ünnepnap reggel 8 óra és délután 2 óra között fogadja a betegeket a Várpalotán, a Felsőinkám u. 1. szám alatt működő háziorvosi ügylet. Telefonon a 06/70/370-3104 számon hívható a fenti időpontokban.
Este 10 óra után, valamint hétvégén és ünnepnapokon délután 2 órakor bezár ez a rendelő, itt már nem fogadnak betegeket, de ha hirtelen jelentkező és súlyos egészségügyi probléma adódik, akkor a sürgősségi ellátást kell igénybe venni, amit az Országos Mentőszolgálat lát el. Tehát hétköznap este 10 órától, másnap reggel 8 óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon déltán 2 óráról reggel 8 óráig a 1830 telefonszámot kell felhívni. Itt felkészült munkatársak segítik a beteget annak eldöntésében, mi a teendő: szükséges-e a sürgősségi ügyeleten való személyes megjelenés, amihez – ha a helyzet megkívánja — mentőt küldenek. A veszprémi kórházban a földszinten működő, korábbi szájsebészetet alakították át a sürgősségi ellátásra érkező betegek fogadására. Mind a felnőtt, mind a gyermekorvosi ellátást igénylő problémával tehát, a 1830-as telefonszámot kell hívni, vagy ha módjukban áll, a vármegyében éjjel is működő négy ügyeletet, az ajkait. pápait, Balatonfüredit vagy a veszprémit kereshetik fel. ahhoz, hogy a megfelelő felvilágosítást, tájékoztatást, illetve segítséget is megkapják az adott helyzetben.

Kezdetben – amig a rendszert megszokják a betegek — lehetnek kisebb fennakadások, ezért a páciensek részéről több türelmet várnak, és elsősorban azt, hogy amennyiben nem érzik jól magukat, inkább keressék fel még rendelési időben a háziorvosukat, hogy hétvégén ne legyen szükség az ügyeletre.

Jelen tájékoztatót és a plakátot a háziorvosi rendelőkben is megtalálják, valamint Berhida Város honlapján is elolvashatják.

Kövess: