/

A kertészkedést mesterfokon művelők mutatkoztak be a hétvégén Várpalotán

8 perc olvasás

A háromnapos rendezvény továbbképzés és tapasztalatcsere is volt

Pénteken kezdődött és vasárnap ért véget Várpalotán, a Thury várban megrendezett, 4. Nemzetközi Kertbarát Találkozó és Kiállítás, amelyen a Berhidai Kertbarát Kör tagjai is részt vettek. A húszegynéhány kiállító közül településünk szorgalmas kertészkedői nemcsak figyelemre méltó terményeikkel hívták fel magukra a figyelmet, hanem a megízlelhető, tucatnyi lekvárkülönlegességgel is.

Az idei nyár legforróbb hétvégéjén, augusztus 25-27. között, a Várpalota Pétfürdő Kerbarát Kör Egyesület szervezésében került sor a hazai és határon túli kertbarátok találkozójára és kiállítására, amelyen több tucat szervezet és közösség mutatkozott be zöldség és gyümölcs terményeivel, illetve az azokból feldolgozott gasztronómiai különlegességeivel. Dinnye nagyságú karalábé, fél kilós burgonyák, ökölnyi meg paprika alakú, sárga és lilás-fekete paradicsomok, cirmos padlizsán, három méteres tök, méregerős paprikaültetvények cserépben, savanyúságok, befőttek, lekvárok és hosszasan sorolhatnánk még azokat a különlegességeket, amelyekkel a kiállítók igyekeztek ámulatba ejteni a rendezvény látogatóit, no meg egymást is, hiszen a találkozó egyben tapasztalatcserének is számított. A résztvevők ugyanis a három nap alatt a nemesített fajták sikeres termesztésének, valamint a termények feldolgozásának és tartósításának fortélyaira vonatkozó ismereteiket nemcsak a meghívott előadók tanácsai alapján bővíthették, hanem egymás között is készségesen megosztották tapasztalataikat.

-„Az öntevékeny közösségek működésének segítése vezetett oda, hogy ennek a találkozónak és kiállításnak támogatóivá lettek – mutatott rá Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki a 4. Nemzetközi Kertbarát Találkozó és Kiállítás megnyitóján a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program kormánybiztosaként beszélt. – „Mondhatjuk azt, hogy a kertészkedés hobbi, vagy csupán szabadidős tevékenység, de akik ezt művelik, s mint a kiállításon is láthattuk, mesterfokon művelik, pontosan tudják, hogy e tevékenység jelen esetben nem azt jelenti, hogy nem fontos, sem azt, hogy könnyű lenne, sem azt, hogy másod-, vagy harmadrangú tevékenység lenne! Hozzátette: önmagában a kertészkedés – bár nem tűnik kulturális tevékenységnek – szoros része az Európa Kulturális Fővárosa sorozatnak, ezért is örül annak, hogy ennyire sokszínű térséget mutathatunk be Európának, és meg tudjuk azt is mutatni, hogy nálunk a kultúrába belefér a gasztronómia, belefér a kertészkedés, az élet sokszínűsége és az élet élvezete is – méghozzá mesterfokon” – fogalmazott Navracsics.

A pénteki ünnepélyes megnyitón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke úgy vélte, komoly értéket képvisel, ha a kertészek nem elszigetelten, hanem egymással összefogva teszik a dolgukat, amire jó példa ez a találkozó és kiállítás.

Mint a rendezvény megnyitóján is elhangzott, nehéz és egyre nehezebb körülmények között termelünk, ezt ma már, sajnos minden évben elmondhatjuk, hiszen jönnek a betegségek, a kártevők, az aszály, a kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárási viszonyok, mégis örömteli, hogy mindezek dacára sokan vannak, akik nem adják fel, és ilyen nagyszerű terményeket tudunk felvonultatni, mint ezen a kiállításon.

Kontrát Károly, térségünk országgyűlési képviselője is részt vett a megnyitón, és köszöntötte a berhidai kertészkedőket.

Aki a hőségriasztás dacára felkereste és végig járta a termény és agrár kiállítást, nem csalódott: rengeteg impozáns, ízléses bemutatkozást láthatott, és számos, eddig ismeretlen terménnyel, illetve feldolgozási, tartósítási módszerrel találkozhatott, és talán kedvet kapott hozzá, hogy maga is megpróbálkozzon, akár az erkélyen, vagy a teraszon egy -két cserépben, vödörben, vagy esetleg a gyeppel díszített kert egyik szegletében némi – kezdetben talán a könnyebben gondozható – zöldség termesztésével. Nagy kincs ez napjainkban, amikor a zöldség és gyümölcs még a nyári hónapokban is nehezen megfizethető!

A Berhidai Kertbarát Kör a Thury vár belső terében, a földszinti folyosón kapott helyet, ahol sokan megálltak, hogy megízleljék a kóstolásra kínált különleges lekvárokat. Kár, hogy a kánikula elriasztotta a látogatók többségét, de jó hír, hogy a berhidaiak mégsem maradtak le semmiről, mert szeptember 8-án, a Berhidai Napokon városunkban is részesei lehetnek a Kertbarát Kör nagyszabású kiállításának, ami idén új helyszínen, a Református Közösségi Házban nyílik délután 15,30-kor, közvetlenül a rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója előtt, és a Hunyadi tértől pár lépésnyire, és a szombaton is egész nap megtekinthető lesz. A termények bemutatóján kívül lekvárkóstolóval és állatbemutatóval is várják az érdeklődőket.

Kövess: