/

Szeptembertől csak este 10 óráig lesz az eddig hagyományos módú háziorvosi ügyelet

8 perc olvasás

Rendkívüli ülést tartott a városvezetés

Egy szerződésmódosítás kapcsán, a háziorvosi ügyeletrendszer várható változásairól is elhangzottak információk az augusztus 8-án megtartott, rendkívüli városi tanácskozáson. A berhidai képviselő-testület hat napirendi pont tárgyában hozott határozatot, ugyanis ezek a döntések nem várhatták meg a szeptember végére ütemezett ülés időpontját. Főként a fejlesztéseket érintő előterjesztéseket illetően volt szükség a vezetés gyors reagálására.

A hat képviselővel határozatképes plénum elfogadta a településrendezési eszközök módosítása véleményezési szakaszának lezárására vonatkozó javaslatot, valamint a Bakonykarszt Zrt. gördülő fejlesztési tervét, ami 2024-2038 közötti időszakra vonatkozik. Ezt követően a központi háziorvosi ügyelet megállapodás módosításáról döntöttek, ami tulajdonképpen mindössze három hónapra szól, és nem számottevő összeg megtakarítását jelenti a városnak. A változtatásra Berhida lakosságának csökkenése okán került sor, mert a korábbiakhoz képest 7 fővel csökkent a településre bejelentett lakosok száma, 5921-ről 5914-re, így az ügyeletért fizetendő, egy főre számított térítési díj is pár ezer forinttal csökken június, július és augusztus hónapra. Azért csak addig, mert. mint kiderült, szeptember 1-től térségünkben is megváltozik a központi háziorvosi ügyeleti rendszer. Ettől kezdődően már nem az önkormányzatok feladata biztosítani ezt az egészségügyi ellátást, hanem szeptember 1-től az Országos Mentőszolgálat veszi át.

Szeptembertől tehát, változik az ügyeleti rendszer

Mint arról már korábban értesülhettünk, megváltozik a központi háziorvosi ügyeleti rendszer, amelynek biztosítása eddig az önkormányzatok feladata volt. Berhida ezt a szolgáltatást Várpalotával és még néhány közeli önkormányzattal közösen oldotta meg, és lakosságarányosan osztották el a gyermek- és háziorvosi ügyelet költségeit. Városunknak ez közel 12 millió forint költséget jelentett évente. Ez év szeptember 1-től azonban az Országos Mentőszolgálat veszi át ezt az egészségügyi szolgáltatást. Ennek megfelelően térségünkben Várpalotán, Veszprémben, Pápán, Tapolcán és Balatonfüreden lesz háziorvosi ügyelet, amelyek hétköznapokon délután 4 órától, este 10 óráig, ünnepnapon és hétvégén reggel 8-tól délután 2 óráig fogadják a betegeket. Ezeken az időpontokon túl pedig a 1830-as telefonszámot kell hívnia annak, akinek a háziorvosi rendelési időn kívül hirtelen egészségügyi problémája támad. Ez egy központi szám, amelyen – az ígéretek szerint – jól felkészült egészségügyi dolgozók fogadják a hívásokat, és a panaszok alapján eldöntik, hogy az adott probléma miatt szükséges-e mentőt küldeni, vagy elegendő megfelelő tanácsokkal ellátni a segítséget kérő személyt. Mint azt Pergő Margit polgármestertől megtudtuk – aki egy polgármestereknek szervezett tájékoztatón értesült a tervezett változtatásokról – a háziorvosi ügyeletek forgalmát alaposan áttanulmányozva, az derült ki, hogy a központi ügyeleteket alapvetően legfeljebb este 10 óráig keresték fel személyesen a betegek, majd egész éjjel nem érkezett páciens. Ugyanakkor, állítólag, az új rendszerről jók a tapasztalatok ott, ahol már az év elejétől a Mentőszolgálat működteti az ügyeletet. A berhidaiak számára egyelőre az a bíztató, hogy a várpalotai ügyelet marad, és hétköznapokon este 10 óráig továbbra is elérhető lesz, valamint az is jó hír, hogy szeptember 1-től az önkormányzatnak már nem kell külön fizetnie a lakossági kvótát az ügyelet működtetéséért. A lakosságnak pedig a 1830-as telefonszámot kell észben tartaniuk abban az esetben, ha este 10 óra után szorulnának halaszthatatlan egészségügyi segítségre. De erről a változásról még több fórumon keresztül hallani, olvasni fognak, és a postaládájukban is találnak majd részletes tájékoztatót.

A rendkívüli testületi ülés folytatásában a képviselők támogatták, hogy pályázatot írjanak ki a „Helyi identitást s közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” elnevezésű LIEDER pályázathoz kapcsolódó kivitelezési munkálatokra, így ez a projekt még idén elkezdődhet, és legkésőbb jövő év tavaszáig befejeződik. Döntött a plénum a Berhidai Napokra a rendezvénysátort és vendéglátást biztosító cég szerződésének egyes pontjainak módosításáról, majd zárt ülésen tárgyalt és határozott a kiskovácsii csatornahálózaton jelentkező szaghatás megszüntetésére vonatkozó illetékes minisztérium megbízása alapján készíttetett előterjesztésről, így talán ez ügyben is történik végre talán előrelépés.

Legközelebb ismét augusztusban ül össze a városvezetés, mert az őszi idény előtt is lesznek sürgős döntést igénylő ügyek.  

Kövess: