/

Negyvenéves a Berhida Nyugdíjas Klub

7 perc olvasás

Covid égette hamvaiból éledt fel újra az idősek közössége

Az alapító tagok köszöntésével és közös vacsorával ünnepli a Berhida Nyugdíjas Klub fennállásának 40. évfordulóját. A napjainkban 75 tagot számláló közösség Bors Károly vezetésével jött létre, akinek korábban emlékfalat állítottak a klubházban.

Sajnos, a pusztító vírus nem egy barátjukat elragadta, és összejöveteleik kényszerű felfüggesztése okán is megcsappant az aktív tagok száma, de idén végre visszatérhettek a megszokott kerékvágásba, így a kirándulásokkal és az önkéntes munkával tarkított programokkal sikerült újra felpezsdíteni a klubéletet.
— Míg a korábbi években kéthetente tartottunk klubnapot, tavaly ősz óta — energiatakarékossági okokból — csak havonta egyszer találkozunk, így ezekbe az alkalmakba próbáljuk belesűríteni az aktuális eseményeket: jeles ünnepeket, névnapi köszöntéseket, évfordulókat – meséli lapunknak Horváth Istvánné Marika, aki immár 16 éve vezeti a Berhida Nyugdíjas Klubot – Sajnos, ki kell mondanunk: kiöregszik és egyre fogy a tagságunk. Jelenleg 75-en vagyunk, de azt tapasztaljuk, hogy nem igazán jelentkeznek közénk a friss nyugdíjasok, pedig szeretettelvárjuk őket. Annak viszont örülök, hogy a meglévők tagok között még sokan vannak, akikre mindig számítani lehet, ha programot szervezünk, vagy segítség kell – teszi hozzá a klubvezető. Ilyen volt például a Hősök tere rendezése, amiben huszonegyen szorgoskodtunk, és alig két óra alatt elvégeztük a klubház közeli emlékmű környezetének rendbetételét.

Megújultak a padok, kigyomláltuk a térkövek réseit, kitakarítottuk és friss növényekkel ültettük be a virágágyásokat. Horváth Csaba egyéni vállalkozó felajánlásával megtörtént a padok léceinek gyalulása, csiszolása, majd Szabó Károly a festésükről gondoskodott, a klubtagok pedig a frissen elkészült lécekkel felújították a Hősök terén álló padokat, majd a TESZ dolgozóinak segítségével – akik az öntöző vizet hordták – megszépítettük a virágágyásokat. Tavasszal lelkesen segítettük a leendő tájházban megtartott húsvétváró rendezvényt, nemcsak húsvéti kaláccsal, hanem többféle finom süteménnyel támogattuk a családi napot. Legutóbb a Kistónál megtartott Gyermekjuniális rendezvénybe is készségesen bekapcsolódtunk, pogácsát és süteményt vittünk a résztvevőknek. Mindig szívesen jelen vagyunk a városi rendezvényeken, és örömmel segítünk, ha igénylik, de természetesen saját programokat is szervezünk – magyarázta Horváthné Marika.

Így például, az év elején vidám, jó hangulatú farsangi mulatságot tartottak, majd tavasszal májusfát állítottak, és kitáncolták, de megemlékeztek a nőnapról, amikor a férfiak virággal kedveskedtek a hölgyeknek, majd Ivo napján – a fiú napon — pedig ők is megajándékozták a férfiakat pezsgővel. Aztán megünnepelték az anyák és apák napját, és nem mulasztották el köszönteni a névnaposokat, a kerek születésnapot ünneplőket sem. Ezekre az alkalmakra mindig akadnak versmondók és meglepetés műsorral is kedveskedők, így remek hangulatban telnek a klubnapok. 

  

Májusban emlékezetes kirándulást tettek a Kis-Balatonhoz. Meglátogatták a Fekete István-emlék helyet, a Matula-kunyhót, a Bivalyrezervátumot, és megcsodálták a környék természeti szépségeit, növény- és állatvilágát, valamint a Kutyavári-szigetre is ellátogattak. Hazafelé felfrissülésként még egy füredi fagylaltozás is belefért a júl sikerült programba.

A Berhida Nyugdíja Klub az első félévet lezáró, júniusi klubnapon emlékezik meg fennállásának 40. évfordulójáról. Bensőséges ünnepséggel, közös vacsorával készülnek, alapító tagjaikat pedig emléklappal és virágcsokorral köszöntik. A következő két nyári hónap, a július és az augusztus a pihenésé és a családi programoké lesz, legközelebb szeptemberben találkoznak majd, amikor egy újabb kirándulást is terveznek, a Bory várba és a N0ádasladányi Nádasdy-kastélyba. Szeptemberben várják vissza kedves törzstagjaikat, de szívesen látják soraikban a friss nyugdíjasokat is!

Kövess: