/

Parádés fellépések, kisvonatos gyártúra, bográcsban főtt finomságok

7 perc olvasás

Bár nem egyszer leszakadt az ég, a záporok nem mosták el a Peramartoni napokat

A sokesztendős hagyománynak megfelelően, a Peremartonért Egyesület idén is sokrétű, valamennyi nemzedéket megszólító rendezvénnyel várta az érdeklődőket a Peremartoni napokra. A megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő szervezet június 9-én és 10-én színes színpadi és szabadtéri programokkal készült, csak épp nem számoltak a záporokkal tarkított, szeszélyes időjárással! Szerencsére, a sötét viharfelhők ahogy érkeztek — bár megáztatták, de –, olyan gyorsan el is hagyták településünket, így mégsem maradtak el a műsorok.

Pénteken a kora esti órákban a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében nagyszabású zenés, táncos ünnepi műsorral emlékeztek meg a 30. évfordulóról, amelynek kezdetén Némethné Závori Márta, az egyesület elnöke köszöntötte a népes közönséget, és a kerek évforduló alkalmából megkísérelte röviden összefoglalni a Peremartonért Egyesület megalakulásának körülményeit és három évtizednyi tevékenységének jelentősebb eseményeit. A szervezet 1993. április 28.-án jött létre, bírósági bejegyzésére 1993. június 10-én került sor. Célja elsősorban a településrészen élők érdekeinek képviselete volt, azaz legfőképpen a Peremartoni Vegyipari Vállalat megszűnése okán keletkezett lakosságképviseleti űrt szándékoztak betölteni. Ennek azért érezték szükségét, mert a gyár megszűnésével a peremartoni lakótelep Berhida Nagyközség tulajdonába került, a lakásokat kedvezményesen árulni kezdték. A lakosok érdekképviseletét pedig az egyesület látta el, közvetített a berhidai önkormányzat és a lakosság között. Ekkorra tagjainak száma már megközelítette a 400 főt. Nem sokkal később a lakótelep többsége arról döntött, hogy a gyártelep nem válik önállóvá, hanem Berhida Nagyközség része marad úgy, hogy  részönkormányzatot hoznak létre, amely felvállalja a településrész érdekeinek képviseletét.

Az egyesületnek azonban továbbra is hasznos szerep jutott ebben a városrészben: számos közösségi akciót szervez, mint például facsemeték telepítése, a zöld területek, közösségi játszótér megújítása és gondozása. Lehetőségeik szerint támogatják a helyi óvodát és iskolát. Minden évben facsemetét ajándékoznak az ovi nagycsoportosainak, amire a névtáblájuk is felkerül, valamint minden évfordulón megrendezik a Peramartoni napot. Tavaly a Robbanóanyaggyár centenáriumát retro kiállítással, időkapszula elhelyezésével és a gyártelep történetét, eseményeit bemutató könyv kiadásával ünnepelték meg. Az egyesületnek továbbra is jelentős szerepe van a közösség építésében, összetartásában és hagyományainak megőrzésében, ápolásában.

Az egyesület elnökének köszöntője után szemet gyönyörködtető produkciók követték egymást a színpadon., amelyekben az ifjú és a kevésbé fiatal nemzedék is képviseltette magát. A Kacabajka Folkműhely apró tehetségeinek kórusa nyitotta a sort, majd tapsolhatott a közönség a Magic Dance, a Pearl Dance és SoulDance, valamint Takács Donáta Dóra és Kovács-Tasi Viktória nagyszerű tánckoreográfiáinak, valamint az idősebbek együtt énekelhettek Varga József nyugdíjas nótaénekessel, és remekül szórakoztak Hatás Andrea meg Zayzon Csaba fergeteges műsorában. Meglepetés volt az ifjú tehetség, Csoma Regina fellépése a Reptér dallal. Végül a tűzzsonglőrök ámulatba ejtő, szabadtéri produkcióját sem sikerült a záporesőnek elmosnia.

A szombat reggel is esővel indult ugyan, de szerencsére a napsugarak is áttörtek a felhőkön, így a bográcsfőzés szakértői hozzá is láttak az ínyencfalatok elkészítéséhez. A felállított bográcsokban javarészt pörköltek rotyogtak. Készült itt tarhonyás, sertés, zúza és csülök pörkölt, de akadt olyan főzőcsapat, amely erdélyi töltöttkáposztával, lecsóval, gombalevessel, sőt kakukkfüves kacsamellel nyűgözte le a kóstolókat. Eközben – kisebb-nagyobb záporral megszakítva – a szabadtéri gyermekprogramok is zajlottak. Akit érdekelt, kisvonattal rövid gyártúrára indulhatott, mások bekapcsolódhattak a kézműves foglalkozásokba, és akinek még maradt energiája, a légvárban folytathatta a kalandot. A közeli focipályán kutyás bemutató, íjászat és nerf pálya is várta az érdeklődőket.
Záporeső ide, felhőszakadás oda, a Peremartonért Egyesület 30. évfordulóján megtartott Peremartoni napokon is remekül szórakoztak a résztvevők. 

Kövess: