/

Fonott kosárkák, festett ládikók, gyöngykokárda

6 perc olvasás

Idén is remekelt a kézműves szakkör a Petőfiben

Kerek és szögletes színes kosarak, változatos asztali díszek, ünnepi dekorációk, míves festésű tükör- és képkeretek, népies motívumokkal festett táblák meg szépséges tároló ládikók, ízlésesen fűzött nyakékek, karkötők és kitűzők sorakoznak a polcokon, és köszönnek ránk a paravánokról. Bár mindegyik csaknem tökéletes és egyedi, nem szakértők alkotásai, hanem a technikákkal még csak ismerkedő, ügyes kezek munkáját dicsérik.

A Petőfi művelődési házban a múlt hétvégén megnyílt kiállításban június 30-ig gyönyörködhetnek a látogatók. A Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár már tavaly bekapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet által elindított, „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” programba. Szakmai és anyagi támogatásuknak köszönhetően több kézműves technikát sajátíthattak el az érdeklődők. Városunkban tavaly a nemezelés fortélyaival ismerkedhettek meg a szakkörbe jelentkezők, idén pedig a gyöngyfűzés, a bútorfestés és a papírfonás csínját-bínját tanulhatták meg azok, akik időt és fáradtságot nem kímélve részt vettek a foglalkozásokon.

„Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van?”

– írja Katherine Graham.

Sikerek, de olykor bizony kudarcok is kísérték a kézügyességet, sok türelmet és kitartást követelő technikák. Amikor jól ment a munka, vidámak és boldogok voltak a résztvevők, máskor meg bosszankodtak, és időnként akár fel is adták volna a küzdelmet, ha valami nagyon félrement, de utóbbi esetben nem késlekedett a szakmai segítség és a bíztatás. – Messziről ugyan nem, de közelről szemlélve. azért látszanak a hibák, szebbnek kellene lennie! – panaszolta a kiállítók egyike. A hozzá nemértőknek azonban mindez fel sem tűnik, hiszen csak szép és egyben hasznos tárgyakat láthatnak, amelyek bármelyik otthonban megállnák a helyüket, hát még azokban, amelyekben a ház asszonya ügyességét dicsérik!

–Az elképesztően szép munkákat látva, az idei szakköri foglalkozások technikája sem lehetett nehezebb, mint a tavalyi nemezelésé – állapította meg a kiállítás megnyitójában Szerdahelyiné Lőrincz Nóra, a szakkörök szakmai vezetője –, hiszen szemmel láthatóan kiválóan megbirkóztak a feladattal. Ugyanakkor túl azon, hogy megtanultak egy-egy technikát, akár a papírfonást, a gyöngyfűzést, vagy éppen a ma reneszánszát élő bútorfestést, mintegy ráadásként, remek társaságban lehettek, jó beszélgetésekben volt részük. Volt alkalmuk megvitatni a mindennapok örömeit, nehézségeit, kérdéseit, vagy esetleges bizonytalanságait is. Összetartó közösséggé kovácsolódtak, hiszen többen már a tavalyi szakköri munkában is részt vettek – fogalmazott Szerdahelyiné, aki gratulált a kiállítóknak, invitálva őket, és az új érdeklődőket is, hogy az őszre induló, újabb kézműves technikák elsajátítását kínáló szakkörbe is jelentkezzenek.

A kiállítás megnyitójának perceit a Pinka zenekar tette igazán hangulatossá. Reméljük, hogy a sok szép munkát látva, azok is kedvet kapnak majd az új évadban kezdődő kézműves szakköri munkához, akik eddig ódzkodtak tőle. A június 30-ig nyitva tartó kiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy érdemes új technikákat megismerni, alkalmazni, mi több az ifjú nemzedéknek átadni. A jó közösségben eltöltött idő és a személyes emberi kapcsolatok pedig, szinte felbecsülhetetlen értéket jelentenek napjainkban, a digitális eszközök térhódításában.  

Kövess: