/

Lakatba zárt szerelmek a Kistónál

3 perc olvasás

Már nem kell messzire utazniuk azoknak a pároknak, akik összetartozásuk jeléül olyan lakatot szeretnének valahol elhelyezni, amelybe belevésték, vagy gravíroztatták a nevüket, majd bezárták, a kulcsát pedig messzire eldobták jelképezve, hogy többé nem választhatók el egymástól. Mostantól ezt a lakatot a berhidai Kistó mellett felállított kapura zárhatják, a kulcsa pedig, — biztos helyen — a tó fenekén landolhat. 

A szerelmesek kovácsoltvas lakat kapuját az Összefogással Berhidáért Egyesület készíttette és állíttatta fel városunkban. Egyébként, a szerelmesek lakatjai számos világvárosban, de ma már kisebb-nagyobb településeken is előforduló látványosság, így hazánkban is népszerű, és egyre több helyen találkozhatunk az egy-egy kerítésre, vagy híd korlátjára feltűzdelt, rengeteg színes, zárt lakattal, amelyeket szerelmespárok helyeztek oda összetartozásuk szimbólumaként. Hazánkban is több tucatnyi városban bukkanhatunk ilyen lakatrengetegbe — így Székesfehérváron, Veszprémben, Győrben, Egerben, Szekszárdon, Gyulán és még hosszasan sorolhatnánk a helyeket, ahol fellelhetők a szerelem lakatjait őrző kapuk, kerítések, vagy hidak korlátjai, de a Balaton partján is sokkal találkozhatunk, nem messze tőlünk, Kenesén is felállítottak egyet a sétányon. Érdekességként említjük, hogy Moszkvában a Megmentő Krisztus Székesegyház előtti hídon néhány éve mesterséges fákat helyeztek ki erre a célra, így azokra kerültek fel az egymásnak hűséget fogadó párok lakatjai.

 Az Összefogással Berhidáért Egyesületnek köszönhetően, immár Behida is beírta a nevét a szerelemesek jelképének helyet adó települések névsorába. Mostantól a Kistó játszótere közelében álló szerelemlakat kapu fogadja a párok elválaszthatatlanságának szimbólumát. A névvel ellátott záralkalmatosságot felhelyezhetik a vaskapura, majd a bezárt lakat kulcsa egy jól irányzott dobással a tó fenekére kerülhet, így az összetartozásuk „örökre lakat alá” kerül, hiszen minden szerelmespár erre vágyik, ebben bízik kapcsolatuk hajnalán. Nos, itt az alkalom, hogy próbára tegyék, működik-e?  

Kövess: