/

Enyhén csökkent tavaly a bűncselekmények száma Berhidán

8 perc olvasás

„Békés, nyugodt időszakot zártunk tavaly” – fogalmazott a várpalotai rendőrkapitány

Ahogy minden évben, a Várpalotai Rendőrkapitányság idén is elkészítette az előző, ezúttal a 2022. esztendőre vonatkozó, átfogó és részletes beszámolóját Berhida közbiztonsági helyzetéről és a megtett intézkedésekről. A részletes összefoglaló tartalmáról a május 16-án és 17-én megtartott bizottsági üléseken alkottak véleményt tagok, javasolva annak elfogadását a képviselő-testületnek.

Mind a Gazdasági Bizottság, mind a Humán Ügyek Bizottsága tanácskozásán jelen volt dr. Linczmayer László alezredes, a Várpalotai Rendőrkapitányság vezetője, aki szóbeli kiegészítőjében leszögezte: Berhida élhető település, és marad is, hiszen ebben a körzetben kilenc fős körzeti megbízott csapat figyel a közbiztonságra. Mint mondta, a várpalotai kapitányság illetékességi területén csökkenő tendenciát mutatott tavaly az ismertté vált bűncselekmények aránya, és ezeknek is csak kisebb hányada történt Berhidán. Nagy mértékben csökkent például, a közterületen elkövetett esetek száma, ezekből tavaly összesen 18 fordult elő településünkön, köztük a lopás volt meghatározó. Ugyanakkor jelentősen kevesebb kiemelten kezelt bűncselekmény történt, összesen 4 súlyos testi sértés, 9 lopás, egyetlen lakásbetörés, 3 garázdaság és 8 csalás bűntette vált ismertté. Jó hírként könyvelhető el, hogy Berhidáról — a korábbi évekkel ellentétben – tavaly nem jelentettek rongálást.

(A fotón dr. Linczmayer László rendőrkapitány)

A kiemelten kezelt bűncselekményeken kívül, a rendőrség nem tapasztalt olyan elkövetési magatartásokat vagy eseményeket, amelyek negatívan befolyásolták volna a lakosság szubjektív közbiztonságérzetét. A rendőrkapitányság a megerősített közterületi jelenlét mellett, bűnügyi portyaszolgálatokkal és technikai megfigyelésekkel igyekezett több bűnügyben a sorozat jelleg megszakítására intézkedni – derül ki többek között a beszámolóból. Berhida város területén csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, de eközben a nyomozáseredményességi mutatóiban jelentős emelkedést történt, az esetek zömét felderítették, és előállították az elkövetőket. Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatait és adatait elemezve megállapításra került, hogy a Berhida területén elkövetett bűncselekmények jelentős részét, de főként a vagyon elleni bűncselekményeket a kívülről érkező, úgynevezett utazó bűnözők követik el. Ez az adat szintén számít a lakosság szubjektív biztonságérzetét illetően.

Sajnos, a közlekedésbiztonság terén már kevésbé kedvező statisztikai adatokkal találkozunk, ugyanis az illetékességi területen a múlt évben emelkedett a személyi sérüléses balesetek száma, 2021-ben 32, tavaly viszont 43 történt. Berhidán 18 baleset volt és ezek fele személyi sérüléssel járt. Ugyanakkor a belesetek kimenetelének súlyossága is emelkedő tendenciát mutatott. Tavaly négy halálos baleset történt, míg az előző évben egy fordult elő, és a közúti balesetek száma is hattal több volt, mint 2021-ben. Legtöbb a sebesség helytelen megválasztása – túllépése — miatt következett be, de sok volt a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok be nemtartása miatt történt járműütközés is.

A belesetek megelőzése érdekében napi szinten működtetik a sebességellenőrző berendezéseket – tudtuk meg a kapitány ór beszámolójából. A mérési helyek megválasztásánál figyelmet fordítottak az állampolgári bejelentésekre és az önkormányzati igényekre is.

Noha nem tartozott a beszámolóhoz — hiszen a mindenkit mélyen megrázó, Berhida és Pétfürdő között két halálos áldozatot is követelő baleset nem tavaly, hanem a napokban történt – a bizottsági tagokban felmerült a kérdés, meg lehetne-e valahogyan előzni, hogy ezen a rossz állapotú útszakaszon – esetleg gyakori sebességméréssel, sűrűbb rendőri jelenléttel elejét vegyék a súlyos baleseteknek? Linczmayer rendőrkapitány elárulta: a halálos kimenetelű baleset oka ezúttal nem a sebesség túllépése volt, de az tény, hogy az elhasználódott úton jóval körültekintőbben kell közlekedni, mert sem az útburkolat, sem az útpadka nem megfelelő, viszont Pergő Margit polgármester hozzászólásából megtudhattuk, hogy a tavaly , szinte biztosra bejelentett, a Berhida és Pétfürdő közötti út felújítására, sajnos nincs forrása a Magyar Közútkezelőnek, így arra még egy ideig várnunk kell! Sebességkorlátozó táblát ugyan ki lehet helyezni, de az nem feltétlenül tartja vissza a felelőtlenül közlekedőket. Sebességmérő telepítése pedig az önkormányzatok költségére történhetne, ami — mint kiderült — milliókba kerül, de attól sem lesz ez az útszakasz biztonságosabb, ha a járművezetők továbbra sem az út viszonyoknak megfelelően közlekednek.  

Kövess: