/

Kapros túrós lepény, ízes bukta, rántott bodzavirág

7 perc olvasás

Térségi érték-kör-kép a jásdi Bodza Napokon

A hétvégén Jásd és Küngös mellett, Berhida is résztvevője volt annak a komplex művészeti és kulturális bemutatónak, amelyen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében zajló, Érték-Köreink programban mindhárom térségi település egyszerre volt jelen. A jásdi Bodza Napok szombati színpadi műsorában fellépett a berhidai Búzavirág és az Őszi Napfény Összevont Népdalkör és a Kacabajka Folkműhely, valamint városunk is gasztro meglepetésekkel — sajt-, sütemény- és borkóstolóval — várta az érdeklődőket.

Mint arról beszámoltunk, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósult meg megyénk kilenc településén a helyi értéktár, és az egymáshoz közelebb fekvő, három-három település egy-egy érték-körbe szerveződött. Berhidához Küngös és Jásd csatlakozott. A cél esősorban az volt, hogy ezek a települések – ne csak földrajzi értelemben, hanem kulturálisan is közel kerüljenek egymáshoz, megismerjék egymás értékeit, kultúráját és hagyományait is. Ennek érdekében az elmúlt időszakban, Mihalcsik Márta, a Veszprémi Művelődési Intézet referensének vezetésével értéktúrákon vettek részt az érdeklődők mindhárom a településen, a múlt hétvégén pedig a jásdi Bodza Napokon, a házigazdákon kívül, Küngös és Berhida is széles közönség előtt mutatta be kulturális-művészeti és gasztronómiai értékeinek egy-egy apró szeletét.

Jásd alig 30 kilométernyi távolságra van Berhidától, kanyargós út vezet felfelé, a Bakony lábánál fekvő településhez. Az erdőséggel, ősfákkal körülvett sportpályán már délelőtt igen nagy volt a nyüzsgés, hiszen a csodaszép időben sok család kilátogatott május 20-án az idei Bodza Napok szabadtéri rendezvényeire. Délelőtt az iskolások játékos akadályversenyeken mérhették össze ügyességüket, eközben az Érték-Köreink sátorban interaktív kiállítás nyílt a három település, Berhida, Küngös és Jásd helyi értékeiből.

Az érték-sátorban kora délután gasztronómiai kóstolóval is várták a közönséget. Itt a települések jellegzetes ételeiből és italaiból kaphattak ízelítőt az érdeklődők. A jásdiak stílusosan, többek között rántott bodzavirágot, bodzalekvárral töltött palacsintát is kínáltak, a küngösiek szilvalekváros buktát hoztak, a berhidaiak pedig a Szamarasház sajtkülönlegességeivel, kapros-túrós lepénnyel és borkülönlegességekkel kedveskedtek azoknak, akik megálltak megcsodálni a Kertbarát Kör terményeiből rögtönzött minikiállítást, valamint városunk természeti és épített szépségeit szemléltető, remekbeszabott fotókat, színes információs füzeteket.

Ez idő alatt a színpadon egymást váltották a három település művészeti csoportjai. Nemcsak népdalokkal és néptáncokkal, hanem vers- és mesemondással, rövid színjátékkal, humoros produkciókkal is szórakoztatták a hálás nagyérdemű közönséget.

Berhidát a Búzavirág és Őszi Napfény Egyesített Népdalkör, valamint a Kacabajka Folkműhely képviselte a produkciók sorában.

Bár a három település, Jásd, Küngös és Berhida közötti távolság csupán pár tíz kilométerben mérhető, a jásdiak részéről nem egyszer hangzott el a kérdés: merre van az a Berhida, és merre a Küngös? Úgy tűnik, ez a nap a remek szórakozáson kívül, arra is jó alkalmat adott, hogy az emberek megismerjék a térség azon településeit, amelyek nincsenek ugyan messze tőlük, de eddig mégsem jártak arrafelé. Talán az impozáns fotók, és a gasztro élmények felkeltették az érdeklődésüket, és alkalomadtán felkeresik és körbejárják a a térség látványosságait, hiszen mindegyik település számos, figyelmet érdemlő kulturális. épített és természeti értéket rejt magában.

Az Érték-Köreink programsorozat idén év végén lezárul a Nyirádon sorra kerülő megyei értékünneppel, amelyen az összes résztvevő település — Bakonynána-Bakonyoszlop-Olaszfalu, Berhida-Jásd-Küngös, Nyirád-Halimba-Zalahaláp — jelen lesz, és megosztja egymással értékeit, fejlesztési eredményeit. Ám ezt követően is tartósan megmaradnak a megalakult települési értéktárak és persze, azok a barátságok és kapcsolatok, amelyek e programnak köszönhetően létrejöttek.

Kövess: