/

Mások kidobták, elszórták, felhalmozták? – TeSzedd!

6 perc olvasás

Csaknem háromszáz zsáknyi szemét csúfította a területet

A föld nemzetközi napján, április 22-én Simonné Cziráki Andrea felhívására, városunkban is csatlakoztak az immár 11-ik alkalommal megszervezett TeSzedd! hulladékgyűjtési mozgalomhoz, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan, idén is a Település Ellátó Szolgálat (TESZ) munkatársai, a Tanoda dolgozói és diákjai vettek részt. Hiába az ilyentájt évenként megismételt akció, a bezsákolni és összegyűjteni való szemét csak nem akar elfogyni, újra meg újra tornyosul, mint a nemkívánatos gyomnövény, bár annál sokkal rosszabb.

Sziszifuszi munkának tűnik, mégis évről-évre lelkesen felvállalják fiatalok és felnőttek egyaránt, hogy a szabadban felhalmozott, illegálisan lerakott szemétkupacoktól megtisztítsák a környezetünket. Bár a mozgalom már több mint egy évtizede tart, sajnos még mindig bőven vannak olyan területek, amelyeket egyes felelőtlen emberek hulladéklerakónak használnak, és olykor egyetlen otthagyott szemeteszsák is elég ahhoz, hogy mások is vérszemet kapjanak, és odahordják mindazt amitől meg akarnak szabadulni, így rövid időn belül valóságos szeméthegyek keletkeznek a település egyes külterületein.

A TeSzedd akcióhoz, a korábbiakhoz hasonlóan, idén is Simonné Cziráki Andrea felhívására csatlakoztak a Település Ellátó Szolgálat munkatársai, valamint a Tanoda dolgozói és tanulói. A zsákokat és a gyűjtéshez szükséges eszközöket az országos mozgalom biztosította. A volt ADR telep melletti területen harmincegy gyerek és felnőtt gyűjtötte az odahurcolt hulladékot. Alaposan szennyezett volt a helyszín, hiszen az önkéntesek pár óra alatt összesen 290 zsák hulladékot gyűjtöttek. Az akció során csak a kisebb méretű, zsákolható hulladék elszállítására kerülhetett sor, így a kiszuperált bútordaraboknak és egyéb, nagyméretű hulladékoknak maradniuk kellett, de természetesen ezek is egy későbbi időpontban, oda kerülnek, ahol a helyük van: az inotai hulladéklerakóba.

Mivel a zsákokat több fordulóval szállították el a gyűjtőpontra, mire visszatértek az újabb rakományért, máris megpakolt, fekete szemeteszsákokkal bővült a helyszín. A szemfülesek ugyanis, kihasználva az alkalmat, így próbáltak megszabadulni a számukra felesleges holmitól. Ki tudja, lehet ugyanazok, akik korábban is szemérlerakónak nézték a füves területet?  Ám a TeSzedd! akció keretében csak az erre rendszeresített zsákokat szállították el.

Láthatóan nem gyalog hozhatták ide a hulladékot mert ezen a kádon lett volna mit cipelni!

Köszönjük a TeSzedd! mozgalom helyi szervezőjének és idei résztvevőinek, hogy idén is vették a fáradtságot, és összegyűjtötték a felelőtlen lakosok által közterületre felhalmozott hulladékot! A munka végeztével Keresztes Judit. a TESZ vezetője és Szöllösi Attila önkormányzati képviselő süteménnyel vendégelte meg a szorgoskodókat.

Mi pedig reménykedjünk abban, hogy a jövőben nem szemétszedési, hanem inkább virágültetési mozgalomhoz csatlakoznak majd a lelkes önkéntesek, mert nem lesznek már közterületet csúfító szemétkupacok a környezetünkben.

FONTOS:

Már biztosan sokan megtalálték a postaládájukban a lomtalanításra vonatkozó felhívást. Itt az alkalom, hogy egyszerűen, szabálysértés elkövetése nélkül és ingyen megszabaduljon mindenki a feleslegessé vált tárgyaitól. A jövő héten május 5-10-e között,, a körzetenként jelzett napokon ki lehet helyezni a lim-lomokat az ingatlanjaik elé, és a Vertikál dolgozói elszállítják azokat. A részletekről pontos tájékoztatást közöltek a szórólapon. Ezen kívül a szolgáltató ingatlanonként még egy lomtalanítást biztosít az év folyamán, amelynek időpontja egyénileg egyeztethető. Éljenek a lehetőségekkel, így nem gyülemlik fel otthonaikban a felesleges szemét, amitól bárkinek illegálisan kellene megszabadulnia!   

(Fotók: Simonné Cziráki Andrea)

Kövess: