/

Párbeszéd a társadalmi szerepmegosztásról

4 perc olvasás

A múlt héten városunk adott otthont a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egyensúly Intézet szervezésében megtartott konzultációnak, melynek támája az állam, az önkormányzatok és a piaci szereplők közötti szerepmegosztás a 21. században volt. A rendezvényen térségünk polgármesterei, néhány helyi cég-, valamint civil szervezet vezetői vettek részt.

A megjelenteket polgármesterünk, Pergő Margit köszöntötte. Fontos lenne, hogy a lakosság is úgy érezze, hogy az állam és az önkormányzat érte van, bár úgy tűnik, napjainkban ezt egyre kevésbé tapasztalják így az emberek. Ugyanakkor elenyésző azon fórumok száma, ahol erről a témáról nyíltan lehetne beszélgetni, véleményt cserélni, vitatkozni. Örömmel fogadta a Magyar Önkormányzatok és az Egyensúly Intézet kezdeményezését, mert fontosnak tartja, hogy ebben a témában mind a döntéshozók, mind a társadalom többi szereplője kifejthessék a véleményüket – fogalmazott a polgármester.

Egyébként, a Berhidára szervezett konzultáció egyik állomása volt az e témában már lebonyolított, illetve a jövőben sorra kerülő fórumoknak, amelyen a meghívottak hozzászólásai, véleménye alapján megfogalmazódnak majd a valós tapasztalatokon alapuló megoldási javaslatok, amelyek az állami döntéshozókhoz eljuttatva, vélhetően változást, jobbítást hozhatnak a helyi szinten észlelt és szóvá tett problémák orvoslásában.


Vitaindítót Filippov Gábor történész, politológus, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója mondott. A fórum vezérfonala az állam és az önkormányzatok tevékenységének lakossági megítélése volt.  E témához a helyi döntéshozók, piaci szereplők és a civil szféra képviselői fejtették ki véleményüket, hiszen ők azok, akik helyi szinten nap mint nap kapcsolatba kerülnek az emberekkel. A fórumon elhangzott tapasztalatok és vélemények összefoglalójára a későbbiekben még visszatérünk, hiszen fontos, mindannyiunkat érintő kérdésekről beszélgettek a konzultáció résztvevői.

Az Egyensúly Intézet Magyarország független agytrösztje. A magyar politikai gondolkodásmód megújítása érdekében alternatív politikai-gazdasági-kulturális jövőképet alkotnak, valamint részletes szakpolitikai javaslatokat és stratégiákat dolgoznak ki. Folyamatos párbeszédben vannak a legfontosabb politikai, gazdasági és kulturális döntéshozókkal. Meggyőzik őket a szakpolitikai javaslataik megvalósításának fontosságáról, és szakmai segítséget biztosítanak ehhez a munkához. A Magyarország 2030 című jövőkép alapján az Egyensúly Intézet a magyarok közösségére épülő, okos és tiszta ország megteremtésén dolgoznak. Céljuk, hogy a jelenlegi és leendő politikai, gazdasági és kulturális döntéshozók megismerjék, elfogadják és megvalósítsák javaslataikat.
Lényeges, hogy minden hazai és külföldi párttól, politikai, gazdasági érdekcsoporttól független autonóm intézmény.

Kövess: