/

Óriásnyuszi, kosárkörhinta és tojásberzselés

5 perc olvasás

Többnemzedékes nyusziváró délután a tájház kertjében

Nagypénteken gyermekzsivaj és kacagás törte meg az évekig üresen ásítozó kúria csendjét, ahol nyusziváró családi délutánra várták településünk apraját és nagyját. A meglehetősen hűvös húsvéti időjárás dacára, igen sokan ellátogattak a leendő berhidai tájházba szervezett rendezvényre.

-Mivel korántsem volt tavaszias az időjárás, már napokkal előbb izgatottan lestük a meteorológiai jelentéseket, azon drukkolva, hogy ha nem is süt ki hétágra a nap, de legalább eső ne essen pénteken! Szerencsére, kegyesek voltak hozzánk az égiek, mert noha nem volt tavaszi langymeleg, de legalább szárazon megúsztuk a délutánt, és megtarthattuk a leendő tájház kertjébe szervezett, szabadtéri húsvéti rendezvényünket – nyilatkozta lapunknak Dancsó Valéria, a művelődési ház igazgatója. Mint mondta, várakozáson felüli volt az érdeklődés, és ez nemcsak a látogatók arányában, hanem a szervezéshez csatlakozók számában is megmutatkozott. Sokan fogtak össze és szívvel-lélekkel dolgoztak azért, hogy jól sikerüljön ez a nap. A Berhidai Nyugdíjasklub tagjai nem csak húsvéti kaláccsal, hanem rengeteg egyéb süteménnyel és forró teával kínálták a résztvevőket. A Kertbarát Kör lekvárral édesítette meg a délutánt, mások kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket és kísérőiket. A Rokolya Néptánccsoport a tojásberzselés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, de más technikákkal is készültek például zokninyuszik, valamint színes és díszes tojások, majd az apróságok közösen ékesítették fel a húsvéti tojásfát.

A legkisebbek számára különleges élményt nyújtott a Baglyas-hegyi Tenyészet és Kreatív Játszóház állatsimogatója, akik a magyar óriásnyúl egyik szép példányát, valamint egy nagyon kedves kecskegidát is magukkal hoztak, így a csöppségek is közel kerülhettek ezekhez a háztáji állatokhoz. A Fanyűvők Játszóház különféle izgalmas népi játékokkal ismertette meg és szórakoztatta a gyermekeket, így minden korosztály meglelte a neki tetsző elfoglaltságot, és persze, a jutalomért történő tojáskeresés sem maradhatott el. – Úgy vélem, remekül sikerült a közös, szabadtéri húsvétváró rendezvényünk, és ezért köszönet illet mindenkit, aki segítette a szervezését!  – mondta Dancsó Valéria.

Egyébként, a berhidai tájháznak szánt épületet tavaly vásárolta meg az önkormányzat, és bár egyelőre felújításra és berendezésre vár, úgy tűnik, pár rendezvény erejéig, a lakosság máris birtokba vette. Az odaszervezett programok látogatottsága is igazolja, hogy a városvezetés bölcsen döntött, amikor új hagyományőrző kulturális színteret biztosított a helyi emberek számára. A Teleki László Alapítvány pályázati támogatásából és az önkormányzat által biztosított forrásból hamarosan elkészülnek azok a tervek, amelyek alapján fokozatosan megújul majd a tájház. Azonban amíg erre sor kerül, a tágas és hangulatos kertje máris számos szabadtéri program helyszíne lehet, mint volt nagypénteken, a teltházas nyusziváró délutánon is.  

Kövess: