/

A cél a helyi értékekre és közösségekre épülő művelődés

7 perc olvasás

Mint azt már hírül adtuk, Dancsó Valériát február 1-étől bízta meg a berhidai vezetés a művelődési ház igazgatói feladatainak ellátásával. Az új vezetőt most arról kérdeztük, milyen elképzelésekkel és tervekkel látott munkához, hogyan képzeli el városunk művélődési életét?

-Eddig Hajmáskéren volt művelődésszervező, de úgy tudom korábban dolgozott a berhidai művelődési házban, így mégsem teljesen ismeretlenül érkezett településünkre. Persze azóta sok minden megváltozott, és most nyilván sokkal több szakmai tapasztalattal vette át a művelődési ház vezetését.

-Hajmáskéren közel nyolc évig a helyi közművelődést igazgattam, szerveztem. Egy felépített, jól működő, az ott élők valós igényeire épülő kulturális életet hagytam hátra, és persze sok ismerőst és barátot is. Számos kisközösség létrejöttét, működését segítettem. Tagjaikat sikerült aktívan bevonni a különféle közösségi rendezvények lebonyolításába is. Berhida valóban nem teljesen ismeretlen terep számomra, bár igen sok idő telt el, mióta itt dolgoztam igazgatóként. Azóta úgy gondolom sok minden változott, ugyanakkor sok minden nem. Jó volt találkozni régi ismerősökkel és rácsodálkozni olyan dolgokra, amit régen én kezdeményeztem, vagy az én vezetésem alatt valósult meg.

-Most is gördülékenyen ment a beilleszkedés?

-Második hónapja vagyok a művelődési ház élén. Még sok mindennel és sok mindenkivel kell megismerkednem. Igyekeztem már többeknek személyesen is bemutatkozni, ezen folyamatosan dolgozom. Eddig mindenki kedvesen fogadott, és együttműködéséről biztosított A munkatársaim kezdettől fogva segítőkészek, nyitottak, támogatnak a munkámban. Nagyon lelkes és elkötelezett kis csapat.

-A városvezetés meghallgatásakor úgy fogalmazott, egy jól felépített, működő művelődési életet örökölt. Ezt most is így látja?

-A pályázatom írásakor elolvastam minden fellelhető írást arról, ami az utóbbi pár évben Berhidán történt a kulturális életben. Így már akkor kaptam egy képet az infrastruktúráról és a programokról. A dokumentumokból kiderült számomra, hogy az intézmény munkája jól szervezett és szabályozott. Örültem, amikor a sok működő közösség programjairól olvastam.

-Hogyan szeretné tovább fejleszteni? Melyek a vezérelvei, min változtatna, mit szeretne hangsúlyosabbá tenni, átformálni? Milyen programokat tart meg és mivel bővíti a palettát?

-Úgy gondolom egy új vezetőként nem az a dolgom, hogy mindent eddigit „kisöpörjek”, sokkal inkább az, hogy megtartsam a már hagyománnyá vált és közkedvelt programokat, és ezeket új tartalommal megtöltsem, és természetesen az is, hogy – igény szerint – teljesen új dolgokat is megvalósítsunk a munkatársaimmal. Ami számomra a közművelődésben mindig is hangsúlyos volt az a helyi közösség, a helyi érték, a hagyományápolás, ezen belül a generációk, a családok együttléte. A helyi értékek feltárása és a régmúlt hagyományok őrzése, új hagyományok teremtése a település nagy összetartó ereje lehet, ez nem kérdés, hogy erre nagy szükség van. Szeretnék olyan rendezvényeket is, ahol minden korosztályt megszólítunk, és lehetőség szerint aktivizálunk, be is vonunk az előkészítő és lebonyolító munkába. A családi programokon pedig egyszerűen lehetőséget teremthetünk arra, hogy generációk — gyerekek, szülők, nagyszülők — együtt legyenek, közösen szórakozhassanak. Berhidán több civil szervezet, közösség működik, amelyek sokat tesznek ezekért. Szeretnék mindegyikkel megismerkedni és tovább ösztönözni őket az egymással és az intézményünkkel történő együttműködésre. Szeretnék – amennyiben igény van rá — olyan új közösségek létrehozásában segíteni, amelyek közös érdeklődés mentén alakulhatnak. Nyitott vagyok minden kezdeményezésre. Ezenkívül úgy gondolom, hogy a kulturális értékteremtésben mindenki lehetőséget kell kapjon, aki szeretne, hiszen sok mindenkiben van olyan érték és olyan tudás, tehetség, amely érdeklődésre tarthat számot — így szélesebb közönségnek érdemes megmutatniuk fantáziájukat, kézügyességüket, tudásukat.  Tehát feladatom ilyen irányban is kutakodni a helyiek között. Szeretnék továbbá jó, együttműködő kapcsolatokat kialakítani az itt élőkkel — nemcsak a már említett civil közösségekkel –, hanem a nevelési és oktatási intézményekkel és a vállalkozókkal is.  Ez elengedhetetlen a jó szakmai munkához.

Kövess: