/

Eladni, bérbe adni, vagy simán lebontani?

5 perc olvasás

Még nem dőlt el az egykori tűzoltószertár sorsa

Már sok évtizede ott áll a Szabadság tér 20. szám alatt, a katolikus parókia mellett. Legutóbb, bár annak is vagy 20 éve, tűzoltószertárként tette hasznossá magát, és egy kis fodrászüzlet is várta ott a szépülni vágyókat. De miután a legutóbbi bérlők is kiköltöztek, azóta a — talán száz évet is megélt – kis ház elhagyatottan szomorkodik a kanyarban. Nem is jutott eszébe senkinek sem, hogy lehetne valamit kezdeni vele, mindaddig, amíg a tulajdonos, a berhidai önkormányzat képviselő testülete, tavaly szeptemberben nem hozott határozatot a ház lebontásáról.

Ez a hír azonban hirtelen beindította, nem csak a lakosság, de néhány önkormányzati képviselő fantáziáját: hátha mégis lenne mód megmenteni, valamiként hasznosítani az egykor jobb sorsra érdemes, ódon épületet! Így történt, hogy a képviselő-testület a következő, október végén megtartott ülésén úgy döntött, hogy a korábban elfogadott, bontási munkálatról szóló határozatának végrehajtását felfüggeszti, és az ingatlan más célú hasznosítása érdekében, értékbecslés és statikai vizsgálat beszerzéséről döntött. A bekért szakértői vizsgálatok eredményét a berhidai képviselő-testület februári tanácskozásán ismertették. Az ingatlanforgalmi értékbecslő véleménye szerint az épület hasznosításának bármilyen formája meglehetősen magas költségeket igényel. Az ingatlan értéke a mostani állapotában a 2,5 milliót sem éri el, nettó 2 millió 360 ezer forint. A statikai vizsgálat szerint a volt tűzoltószertár a korának és az építési technológiájának megfelelő állapotban van, viszont a teljes felújítása nem gazdaságos, mert a költsége meghaladná egy ekkora méretű, új ház építési költségeit. Ha nem bontják le, a melléképületrészen a szerkezeti károsodások növekedése esetén a szerkezet megerősítését mindenképpen szükséges lesz elvégezni – állapította meg a statikus.

Mint arról a Berhidai Hírekben beszámoltunk, a Berhida Táncegyüttes vezetője, Rózsás Tünde Tímea levélben jelezte, hogy a csoport szívesen kibérelné az ingatlant, hogy ott a próbáit, összejöveteleit megtarthassa. A felújítását is készek lennének – természetesen szakfelügyelet mellett – közösségi adományokból, társadalmi munkával vállalni. Tekintettel arra, hogy a táncegyüttes a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár egyik csoportja, illetve szekciójaként működik, így nem járhat el önálló, jogi személyként, nem veheti bérbe az épületet. Ugyanakkor, a Gazdasági Bizottság februári ülésén részt vett egy, a táncegyütteshez kötődő, működését szívesen támogató hölgy, aki hajlandó lenne magánszemélyként vállalni – amennyiben erre sor kerülhetne — a bérleti szerződés kötelezettségeit.

A szakértői vizsgálatok ismeretében, valamint a felmerült ötleteket is mérlegelve, a képviselő testület egyhangúan támogatta azt a határozati javaslatot, hogy a polgármester vizsgálja meg, járja körbe a ház hasznosításának, illetve értékesítésének eddig felmerült és további lehetőségeit, majd ezek eredményének fényében megszületik a döntés az egykori tűzoltószertár sorsáról.    

Kövess: