/

Szakmai eszmecsere és barátkozás Berhidán

4 perc olvasás

Magbörze és vendéglátás a zalai kertbarátokkal

A mintegy 160 kilométeres távolság dacára, a Berhidai Kertbarát Kör évek óta kiváló kapcsolatot ápol a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesülettel. A közös érdeklődés, a kertészkedés szeretete és az évenkénti kölcsönös látogatások tartják össze a két, egyébként több mint ötvenéves múltra visszatekintő csoportot.

A berhidaiak utoljára tavaly nyáron jártak Zalagerszegen, és már akkor megbeszélték, hogy távoli barátaik a hagyományos berhidai magborzét idén sem szeretnék kihagyni, ugyanis tavaly már megtapasztalták, hogy a kertbarátok által gyűjtött szaporítóanyagok szép termésekkel örvendeztették meg őket. Így történt, hogy a Kertbarát Kör egy héten belül kétszer tartott magbörzét, egyet a helyi érdeklődők számára, majd a következő hétvégén a zalaegerszegi barátaik kedvéért nyitották meg újra a művelődési házba szervezett, bőséges termést ígérő szaporító anyagok szemléjét.

Kellerné Szász Anikó egy tájékoztató előadást is tartott a vendégeknek, kiemelve a legjobban bevált paradicsom és paprika fajtákat, valamint megosztotta a tapasztalatait a vegyszermentes termesztésről, és a mulcsozással elérhető gyomtalan kertészkedés praktikáiról is beszélt. A zalaegerszegi kertbarátok pedig a saját, jól bevált módszereikről meséltek, és véleményt cseréltek a berhidai kertészkedőkkel a kártevők elleni védekezés leghatásosabb módszereiről, majd miután mindenki beszerezte a számára fontos szaporító anyagokat, valamint a palántaföldet, a kiváló tápoldatot és egyéb szükséges kellékeket, a vendéglátás kötetlen barátkozással folytatódott. Kora délután pedig jutott idő egy rövid kirándulásra, amelyen a vendégek megtekintették Ösküben a Kerektemplomot, és egy kis vendéglátással is fogadták őket az ottani kertbarátok. A zalaegerszegi kertészek Berhidára visszatérve, kézműves foglalkozáson vettek részt, amelyen Kellerné Szász Anikó irányítása mellett tavaszi ajtódíszt, illetve húsvéti dekorációt készítettek.

Varga József magyar nótákkal szórakoztatta a kertbarátokat

A kora esti vacsora Varga József nótaénekes szórakoztatása mellett, vidám hangulatban folyt, ám az esti órákban elérkezett a búcsú ideje, hiszen Zalaegerszeg mégsem a szomszédban van, hosszú út várt még hazáig a zalai kertbarátokra. A berhidaiak bíznak benne, hogy a börzéjükön beszerzett magok bőséges termést örvendeztetik meg a zalaegerszegi veteményesek tulajdonosait is, hiszen itt Berhidán már jól beváltak, és meghálálták a tapasztalt kertbarátok gondoskodását.   

Kövess: