/

Közös értéknapra készül Jásd, Küngös és Berhida

5 perc olvasás

Ismerkedés és tervezés a helyi értékek mentén

Térségi beszélgetést tartottak a múlt héten városunkban az Érték-Köreink programban résztvevő települések képviselői. Jásd, Küngös és Berhida településvezetői, illetve művelődési szakemberei, Mihalcsik Márta és Hoffner Tibor szakmai irányítása mellett, pár mondatban bemutatták településük hagyományait és beszámoltak a tavaly megtartott, helyi értéknap tapasztalatairól, majd a közeli, közös térségi értéknap lehetséges programjáról is egyeztettek. 

Tavaly Érték-Köreink címmel indult útjára az a többlépcsős, nagyszabású projekt, amely a Veszprém -Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg, és a hagyományok, helyi értékek feltárásán és megismerésén át, az egymáshoz közel eső települések értékeinek kölcsönös bemutatását tűzte ki célul. A projekt zárórendezvényén a résztvevők egy közös, szerteágazó kulturális és művészeti programot valósítanak meg Nyirádon.

Az Érték-Köreink projektben összesen kilenc Veszprém vármegyei település vesz részt, amelyek háromszor három kistérséget képeznek: Bakonynána-Bakonyoszlop-Olaszfalu, Nyirád-Halimba-Zalaháp, valamint Jásd-Küngös-Berhida. Minden településen közösségi beszélgetésekkel indult a projekt, amelyen felmérték és számba vették a helyi értékeiket, és megtervezték a helyi értélnapot, amelyen ezeket az értékeket bemutatták. A március 2-ai beszélgetésen pedig. a három település szakemberei beszámoltak egymásnak az értéknap programjairól és az első rendezvényük tapasztalatairól. A jásdiak azt mesélték, számukra is kellemes meglepetést jelentett, hogy minden korosztályt sikerült megmozgatniuk, így roppant tartalmasra sikerült a jásdi értéknap.

A küngösiek is hasonlóan sikeres programot tudhatnak maguk mögött, mert az értéknap szervezésébe valamennyi civil szervezet lelkesen bekapcsolódott, ahogyan a falu apraja és nagyja is bőven kivette a részét. Küngösön már 2009-ben megalakult a helyi értéktár, de kisebb szünet után, most új erőre kapott, és sok új ötlettel gazdagították a helyi értékeket felsorakoztató rendezvényüket.

Dancsó Valéria intézményvezető és Mihalcsik Márta projeltvezető

Tavaly szeptembereben városunkban is siker koronázta a tájházba szervezett, Első berhidai Értéknapot, amelyen számos figyelemre méltó bemutató és program várta az érdeklődőket. Ebben az évben az Érték-Köreink térségei előkészítő beszélgetéseken vesznek részt, amelyeken együtt megtervezik a három-három település közös bemutatkozó rendezvényét. Fontos, hogy megtalálják azokat a közös kapcsolódási pontokat, amelyek mentén további együttműködésre kerülhet sor a települések között. Idén mindegyik térségben megvalósul egy-egy térségi kulturális művészeti program, amelyen mindhárom település a saját értékeivel vehet majd részt. Küngös és Berhida Jásdon, a május 19-20 között megrendezésre kerülő, hagyományos Bodzanapok keretében, a helyiekkel együtt mutatkozhat be saját művészeti és gasztronómiai programjaival.

SA jasdi közös értéknap tervezése során is számos ötlet, javaslat került fel a táblára

Végül az i-re a pontot az a novemberi értékünnep teszi majd fel, amit Nyirádra szerveznek, és mind a kilenc település bemutatkozik majd a saját büszkeségeivel.    

Kövess: