/

Jóféle magokat, dughagymát, palántaföldet tessék!

4 perc olvasás

A hétvégén vetőmagbörzére várja az érdeklődőket a Kertbarát Kör

Bár jól tudjuk, csalóka még a februári langymeleg, hiszen globális felmelegedés ide, tavaszvárás oda, azért még nem ette meg a kutya a telet, bármikor lecsaphatnak újra a fagyos éjszakák. Azt azonban már tapasztaljuk, hogy más szögben melegítenek bennünket a nap sugarai, és szinte karnyújtásnyira van már tőlünk a tavasz, így ideje elkezdeni a felkészülést a veteményezésre. Ebben pedig – a korábbi évek gyakorlatát követve, idén is segítséget kínál a berhidai Kertbarát Kör hagyományos magbörzéje, amit idén is a Kossuth utcai művelődési házban rendeznek meg  a hétvégén, február 24-én és 25-én.

Sokan azért félnek belevágni a kertészkedésbe, mert tartanak attól, hogy hozzáértés hiányában garantált lesz a kudarc. Pedig aligha létezik nagyobb csoda annál, mint amikor egy parányi, szabad szemmel alig észrevehető mag, alig pár hét alatt szárba szökkent, leveleket hajt és némi gondozással, öntözéssel ehető zöldségféle lesz belőle! Zamatos zöldség, amit nem a szupermarket polcáról vettünk le, hanem a saját kertünkből került az asztalra, ráadásul, csaknem ingyen! Persze, elhatározás és némi szorgalom, odafigyelés is kell hozzá, különösen napjainkban, a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok közepette. Ám, ha nem próbáljuk ki, sosem tudjuk meg, képesek vagyunk-e saját veteményest kialakítani, ráadásul, ha másért nem, akkor a most tapasztalható zöldség- és gyümölcsárak miatt is, mindenképpen megéri a próbálkozást!

Aprócska magok, amelyek a földben értékké válnak

A félévszázados múltra visszatekintő berhidai Kertbarát Kör tagjai pedig elkötelezettek abban, hogy segítséget nyújtsanak a tapasztalt és a kezdő kertészkedőknek egyaránt. Vetőmagbörzéjükön a saját, jól bevált, szépen termő zöldségeik szaporítóanyagából válogathatnak és kertészeti tanácsadással is ellátják az érdeklődőket. Hiszik és vallják, hogy a jó palántaföld az alapja a veteményezésnek, ezért földet és szaporítótálcát is kínálnak hozzá. Állítják: a zöldségtermesztéshez nem feltétlenül kell a nagy szakértelem, de még egy nagy kert sem feltétel, hiszen akár virágládában, vödörben, vagy még zsákban is megterem a paprika, paradicsom, ha rendszeresen öntözzük és gondozzuk. A részletekről érdeklődjenek ezen a hétvégén!

A Kertbarát Kör tagjai szeretettel várják az érdeklődőket a Kossuth utcai művelődési ház emeleti aulájában! Február 24-én, pénteken 8-től 18 óráig, szombaton, február 25-én pedig 8-től 14 óráig vetőmagbörzét tartanak.      

Kövess: