/

Eltemették a „vén Dobait”, s ment vele a farsang meg a tél is

4 perc olvasás

A farsangi időszakot búcsúztatta, majd jókedvűen, mulatsággal köszöntötte a közeledő tavaszt a hétvégén a Rokolya Néptánccsoport. Tagjai először a Kistónál rendezett hagyományőrző falusi disznóvágáson, majd a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár előtti szabadtéren mutatták be a humorral gazdagon fűszerezett, székelyföldi farsang- és téltemetési produkciójukat, amelyben a kiszebáb elégetése helyett, ezúttal a vén „Dobai Illyésre” keresztelt rongybábu vált a tűz martalékává, jelképezve, hogy temetésével immár a hosszú, sok nehézséget okozó télnek is búcsút mondhatunk.

Mi tagadás, a temetések alapvetően szívszorító, szomorú események, kivéve azt az egyet, amikor a hosszú téltől kell érzékeny búcsút vennünk. Rendszerint évente egyszer, „farsang farkán” fordulhat elő, hogy vidáman temetünk. Mert ilyenkor köszönünk el a farsangi időszaktól, s nem kis örömünkre, vele együtt a hosszú télnek is búcsút intünk, és jó reménységgel köszöntjük az új tavaszt. A Rokolya Néptánccsoport tagjai ezúttal a székelyföldi alsósófalvai néphagyományt elevenítették fel, amelyben a vén „Dobai Illyésnek” keresztelt bábu személyesítette meg a farsangot és a telet, amelytől most jókedvűen meg kellett válnunk.

„Meghótt már a vén Dobai, nem is volt már korai. Italos, de jó ember vót, mikor meghalt, egyet se szólt” – keseregtek a siratóasszonyok, majd egymás után köszöntek el, humorral fűszerezett versikékkel a farsangot jelképező bábutól, hogy végül bánatukat „kisírva”, elégessék a rongybabát, és felszabadultan ünnepeljék az új kezdetet ígérő tavasz közeledtét.

Idén a farsangi időszak január 6-tól (vízkereszt napjától) február 23-ig (azaz húshagyó keddig) tart. A farsangi időszak végéhez tartoznak a busójárás, és a téltemetés szokásai, amelyekkel a tél elűzését jelképezték. Szerencsére, ezen játékok végén mindig a tavasz győz! Így történt ez Berhidán is, és már csak abban bízunk, hogy ez a siker felhőtlen és tartós marad, és a napokban tapasztalt 10 fok Celsius feletti hőmérséklet nem zuhan már vissza fagypont alá, hiszen „farsang farkán” mi is eltemettük, elégettük már a telet!

    

Kövess: