/

Elfogyni az ölelésben – Berhidán is

5 perc olvasás

A Madách Színház virtuális vendégszereplése a könyvtárban

Különleges előadás részesei voltak azok, akik pénteken, január 27-én ellátogattak a Kossuth utcai művelődéi házba meghirdetett, rendhagyó színházi produkcióra, amelynek keretében vetített film-szín-játékot láthattak. Az Elfogyni az ölelésben című mű – bár színházi produkció — önmagában is szokatlan műfajt képvisel, hiszen nem a klasszikus értelembe vett színdarab, de nem is mozifilm. A Madách Színházban mutatták be tavaly év elején, és a technika csodájának köszönhetően, városunk színházkedvelői is megtekinthették most ezt az Ady Endre szerelmeiről készült, film-szín-játékot.

A darabot az Írók-sorsok-szerelmek sorozatában tavaly januárban került a Madách Színház repertoárjára. Forgatókönyvét Nyáry Krisztián írta, és a film-szín-játék berhidai vetítésére épp a költő halálának 104 évfordulóján, január 27-én került sor. A mű szerzője – akit az olvasók számos irodalomtörténeti és életrajzi könyv írójaként ismernek (többek között a három kötetes, „Így szerettek ők”, „Igazi hősök – 33 magyar”, „Merész magyarok – 30 emberi történet a filmvászonról”) a filmvászonról egy rövid előszóval köszöntötte a közönséget:  
„Ezt a történetet én elsősorban nem írtam, hanem találtam. Nem hangzik el benne egyetlen olyan mondat sem, amelyet a szereplők ne írtak volna le szerelmeslevelekben, vagy szakító levelekben, ne jegyeztek volna fel naplóbejegyzésekbe, vagy az őket ismerők, a kortanúk ne írtak volna le úgy, mint az ő mondataikat. Ebből a történetből akkor is összeáll egy nagyon tanulságos dráma a szerelemről, és az emberi hűtlenségről, vágyról, hogyha nem veszünk arról tudomást, hogy kik a szereplői. De, ha ezt megtesszük, akkor valamit megtudunk Ady Endre verseinek keletkezési körülményeiről, és persze, a szerelem örök érzéséről, ami mindannyiunkban ott van, és kíváncsiak vagyunk rá.”

Egy szék sem maradt üresen

Ady Endre életében természetesen más nők is előfordultak, de meghatározó szerepe mégis e három hölgynek, Diósyné Brüll Adélnek (Léda), Dénes Zsófiának (Zsuka) és a roppant fiatal Boncza Bertának (Csinszka) volt. – „Az ő viharos érzelmi kapcsolatuk, a három nő, és a férfi szerelmi viszonya, akkor is izgalmas és különleges lenne, hogyha egyszerű, ismeretlen emberekről lenne szó. de ebben a történetben Ady Endre Brüll Adél, Németh Zsófia és Boncza Berta a főszereplők. Az irodalomtörténetnek, az iskolai tankönyveknek ismert szereplői ők” – fűzte hozzá bevezetőjében Nyáry Krisztián író. A film-szín-játék rendezője: Horgas Ádám, szereplők: Nagy Sándor, Botos Éva, Kakasy Dóra, Kelemen Hanna.

A különleges, ezúttal a szó szoros értelmében is film-színházi élmény a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtárnak a Madách Színházzal kötött megállapodásának volt köszönhető, amely lehetővé tette ezt a bemutatót, és úgy tűnik, a rendhagyó kezdeményezés nagy visszhangra talált városunk színházkedvelőinek körében, mert – bár nem kellett előre beregisztrálni a részvételt – egyetlen szék sem maradt üresen, és sokan már a következő, hasonló élményben reménykednek.

Kövess: