/

Együtt ünnepelt településünk apraja és nagyja

7 perc olvasás

Karácsonyi vigadalom a Városháza terén

Sok évvel ezelőtt, az Összefogással Berhidáért Egyesület szervezte meg az első Városi karácsonyt, és hamar hagyománnyá vált, hogy decemberben a helyi intézmények, művészeti csoportok közös rendezvénnyel emlékeznek meg a közeledő szeretet ünnepéről. Az esemény különlegességét nemcsak a valamennyi korosztályt felsorakoztató, bensőséges műsor jelenti, hanem a helyszín varázsa is adja, hiszen a szabadtéri alkonyatban erőteljesen ragyognak az ünnepi fények, és a fellépők műsorában gyönyörködve, és egy pohárka forró teával felmelegedve, egy jó közösségben élvezhetik a meghitt hangulatot.

„Jó lenne, ha egész évben adventi hangulatban maradhatnánk!” – fogalmazta meg kívánságát ünnepi köszöntőjében Pergő Margit polgármester, aki a karácsony egyik legfontosabb üzenetére, a szeretetre hívta fel a figyelmet. Bár sokunknak számítanak a külsőségek, az ünnepi készülődés varázsa, a családi hagyományok megőrzése és persze, az egymásnak szánt ajándékok, amelyekkel a szeretetünket fejezzük ki, de – tette hozzá: mindannyiunknak szüksége van a jó szóra, a nemes gesztusra is. Mint mondta, az apró ajándékok mellé a jó szó, a kedves gesztus, nemcsak szeretteink, de idegenek felé is, óriási ajándék, amire talán tovább emlékeznek, mint egy kellemes ízű szaloncukorra. Ha meggondoljuk, utóbbit – mármint a szaloncukrot — leginkább csak karácsonykor ízlelgetjük és majszoljuk nagy odaadással, ám az egymás iránti tiszteletet és odafigyelést, a jóindulatot egész évben lehetőségünk van gyakorolni, és lényeges, hogy nem csak szeretteink, hanem ismerős és ismeretlen embertársaink irányában egyaránt.

A polgármester asszony a kidíszített fenyőről is említést tett, amit a Szakály család ajánlott fel

Az ünnepi műsorban idén is a karácsonyhoz kapcsolódó népszokások, népdalok, rigmusok csendültek fel a Városháza képzelt színpadján. Diákok kórusai, fürge lábú táncosai, valamint a felnőttek művészeti csoportjai mutatták be a karácsonyhoz kapcsolódó műsorukat, amely csupán egy kisebb, ám lenyűgöző részlete volt egész éves, kitartó munkájuknak. 

A karácsonyi fényekben lelkes fellépők tündököltek

A Berhida Népdalkör nyugdíjasai Csallóközi népdalokat adtak elő. Moldvai karácsonyi énekkekkel és rigmusokkal érkeztek a Berhida Táncegyüttes tagjai, ahogyan a Rokolya Néptánccsoport is egy hagyományos karácsonyi estét elevenített fel. Mennyből az angyal eljött hozzátok – énekelte boldogan az Együtt Berhidáért-Romani Design csoportja, majd örömtáncra perdültek a Magic Dance Sport Egyesület lánykái.

A Berhida Táncegyüttes műsora

Idén még az égiek is kegyesek voltak hozzánk, mert a december 21-én megtartott, Városi karácsonyi rendezvény már az előző napoknál jóval enyhébb és szélcsendesebb estén került sorra, így nagy érdeklődés mellett zajlott szabadtéren. Nem állítjuk, hogy kicsit sem fáztunk, de az enyhébb időjárás mellett, a résztvevők komfortérzését jelentősen segítette a Kertbarát Kör tagjai által kínált forró tea.

A Rokolya Tánccsoport is a múlt karácsonyait elevenítette fel

A színes és tartalmas műsor pedig ráirányította figyelmünket az ünnep lényegére, amely semmihez sem fogható és mérhető: Isten végtelen szeretetére, hiszen a karácsony elsősorban a Megváltó érkezéséről szól. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egy szülött fiát adta érte, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!” – olvassuk a Szentírásban. Ennek emlékére lett a karácsony a szeretet ünnepe. Ne feledkezzünk meg erről akkor sem, ha ma este a családunkkal, szeretteinkkel álljuk körbe a feldíszített fenyőt, és üljük körbe a finomságokkal gazdagon megrakott ünnepi asztalt. És ne feledkezzünk meg másnap sem azokról, akik a jóindulatunkra, olykor a segítségünkre szorulnak. A szeretet nem fogy el, csak mindig több lesz, ha többet adunk belőle másoknak.

„Mennyből az angyal eljött hozzátok” — énekelte az Együtt Berhidáért Romani Design csoportja

Boldog, áldott karácsonyt kívánunk, és teljenek mindenki számára örömmel a békesség napjai!

Magic Dance SE

 

Kövess: