/

Operettel és magyar nótával ünnepeltek a szépkorúak

8 perc olvasás

Idősek karácsonya Tihanyi Tóth Csabával és Bognár Ritával

Számos, szépséges kézműves tárgyat kínáló karácsonyi vásár az előtérben, és egy kellemes kikapcsolódást nyújtó, zenés műsor várta a berhidai szépkorúakat az idei Idősek karácsonyán a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében. Ezúttal a népszerű tévésorozat, a Barátok közt egyik kulcsszereplője, Tihanyi Tóth Csaba — aki Novák László karakterével lopta be magát a sorozat követőinek szívébe –, és kiváló énekes felesége, Bognár Rita felejthetetlen zenés műsorát élvezhették városunk azon szépkorúi, akik elfogadták a december 16-ra szóló szívélyes meghívást, hogy együtt is megünnepeljék a karácsonyt.

A hosszúnak tűnő, kétéves kihagyás után, újra visszatérhettünk a régi hagyományainkhoz, így ismét sorra kerülhettek azok a programok, amelyeket a karantén miatt nem lehetett megtartani. Ezek egyike az Idősek karácsonya, amely idén is teltházas rendezvény volt. Városunk nyugdíjasait elsőként Pergő Margit polgármester köszöntötte, aki röviden felidézte a karácsonyhoz kapcsolódó, egykori népszokásokat, amelyekre talán a jelenlévők még élénken emlékezhetnek gyermekkorukból. Például arra, hogy karácsony előestéjén, a szentestén még csak böjti ételeket szolgáltak fel a családnak. Szegényes, ám sokféle étel került az asztalra, amelyekből mindenkinek ennie kellett, mert – hitük szerint — ez a táplálék a család egészségét biztosította. A karácsony első napja is a szűk család ünnepe volt, de ekkor már megszűnt a böjti tilalom, bőségesen megteltek az asztalok finomságokkal, sokat ettek, ittak és vigadhattak. Karácsony másnapján azonban házról-házra jártak a regélők, amit a magyarság egyik legrégibb köszöntő szokásaként tartanak számon.

Tihanyi Tóth Csaba a név- és születésnaposokat egy-egy CD-vel köszöntötte a közönség soraiban

Az ünnepi készülődés most is mozgalmassá és izgalmassá teszi a hétköznapjainkat, de minden fáradtságot megér az az örömteli karácsony esti pillanat, amikor a család együtt körbe állja a fenyőt, kigyúlnak a fények, és nem csak ennek, hanem egymásnak is örülhetnek. Mert – mint felhívta rá a polgármester a figyelmet — az év 365 napjából csupán ez az egy nap „hivatalosan” is a szeretet napja. Ezen az egy napon irányítjuk a figyelmünket a szeretetre, míg a többi, 364 napot a céljaink, a munkánk, és más egyéb töltik meg tartalommal. Pedig – tette hozzá — fordítva kellene ennek lennie! 364 napot a szeretetnek, és az egymásra való odafigyelésnek kellene szentelnünk, és a többi, fontosnak vélt dolgoknak épp elég lenne ez az egy este! Ezt jó lenne egész évben szem előtt tartani úgy, hogy az ünnep mit sem veszítsen abból a varázsából, ami miatt annyira várjuk és szeretjük!

Bognár Rita csodálatos hangjával bűvölte el a közönséget

A polgármester köszöntőjét követően a zenés műsor vette kezdetét, amelyben egy, a képernyőről jól ismert fiatalember, mondhatni már-már „családtag” lépett a közönség elé. Tihanyi Tóth Csaba színművészt ugyanis, nagyon sokan elsősorban a Barátok közt sorozatból ismerik, aki közel 23 éven át Novák Lászlót alakította a végtelennek tűnő, Barátok közt televíziós sorozatban. De azt talán kevesebb tudják róla, hogy a színművész már 1998 elején saját színházat alapított, Tihanyi Vándorszínpad néven. Bár a naponta jelentkező sorozatban, Novák Laciként, ugyan négyszer is megnősült, a valóságban 18 éve a szépséges és gyönyörű hangú énekművésszel, Bognár Ritával alkot egy párt, akivel ország- és világszerte operettet és magyar nótákat énekel, és több hanglemezük megjelent. A házaspár szórakoztató programjában a halhatatlan, vidám  operettslágerek kerültek műsorra, de kihagyhatatlanok voltak a „nemzeti dalai”, a mindig jó kedvre derítő, vagy éppen könnyeket előcsalogató, szívhez szóló magyarnóták, amelyekkel a közönséget is sikerült, nemcsak tapsra, de együtt éneklésre is bírni.

A rendezvény végén a művészek az előtérben dedikálták a kedvezményesen megvásárolható CD-iket, és szívesen váltottak pár kedves szót az őket megszólító közönség tagjaival.

A műsor után a résztvevők még kedvükre válogathattak a hagyományos karácsonyi vásár, sajátkezűleg készített, ajándéktárgyai, ötletes ünnepi dekorációi közül, amelyekkel szeretteiket, vagy épp magukat is meglephették az ünnep alkalmából.

Kövess: