/

Hűsítő liget az Ady Iskolában

6 perc olvasás

A hét elején fát ültettek a diákok

Bár most még alaposan meg kellett dolgozniuk a tanulóknak érte, de a gyorsan növekvő, dús lombozatú fák hamarosan kellemesen beárnyékolják majd a berhidai Ady Endre Iskola udvarát, menedéket nyújtva a perzselő napsütés elől, az oxigéndús levegőről nem is szólva, A hét elején az ötödik és hatodik osztályosok ásót és lapátot ragadtak, hogy iskolájukban közös erővel elültessék a K&H Bank Hűsítő ligetek pályázatán elnyert platánfákat és cserjéket.

Csípős, fagyos reggelre ébredtünk kedden. Hiába sütött ki a nap, a hőmérséklet mégsem emelkedett fagypont fölé, ám faültetésre mégis alkalmasnak ígérkezett az időjárás – tudtuk meg Kovács Annától, a 10 millió Fa Alapítvány munkatársától, aki öt platán facsemetével és tíz darab cserjével, valamint az ültetéshez elengedhetetlen kellékekkel érkezett az Ady Iskolába. A faültetés legnehezebb részét, azaz a gödrök kiásását a TESZ munkatársai már elvégezték, a diákokra a csemeték elöltetése hárult, ami a csípős hidegben nem volt könnyű feladat számukra, mégis keményen állták a sarat, és Anna irányításával serényen lapátolták a földet, hordták a gödrökbe a trágyázott földet, hogy minél előbb helyükre kerüljenek az iskola udvarát ékesítő platánfák.

Kovács Anna, Molnár-Deák Marianna az iskola igazgatója és Nyírő István alpolgármester a faültetésen

A K&H Bank Hűsítő ligetek az oktatási intézményekben programját a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködésben indította el, melynek célja összesen 555 fa és 1100 cserje elültetése az ország óvodáiban és iskoláiban. Az intézmények minimum 3, de legtöbb 20 fára pályázhattak, október 12-ig. A program megvalósítását a bank 50 millió forinttal támogatja, míg a szakmai együttműködést a 10 millió Fa Alapítvány vállalta. A Hűsítő ligetek zöldprogram 2022 novemberétől 2023 májusáig tart. Veszprém megyében négy oktatási intézmény pályázott, köztük a Berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, amely a program keretében, öt platánnal és 10 darab cserjével gazdagíthatta az intézmény udvarát. A fenntarthatóságot évek óta fókuszba állító pénzintézet ezzel a programjával egyrészt bolygónk védelmére és a klímaváltozás elleni harcra kívánja ráirányítani a figyelmet, másrészt élhetőbb környezetet szeretne teremteni a fiatal nemzedék számára. Köztudott, hogy a dús lombozatú fák árnyékában akár 20 fokkal is hűvösebb lehet, mint a nagyvárosi aszfaltrengetegben!

Serényen dolgoztak az Ady Iskola diákjai

A Bojtár István által, 2019-ben létrehozott, 10 millió Fa Alapítvány pedig, alig pár év alatt hazánkban az egyik legnagyobb környezetvédelmi közösséggé fejlődött. Ma már falvakban, kisvárosokban, megyeszékhelyeken, fővárosi kerületekben is működnek helyi közösségeik, amelyek előkészítik, megszervezik és lebonyolítják a fák ültetését, erdők telepítését. A munkákat erdészből, kertészből, ökológusból álló szakmai csapat segíti. Berhidán az alapítvány munkatársa, Kovács Anna felügyelte a faültetés folyamatát, így nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a diákok derekas munkát végeztek. Tavaszra ezek az értékes platánok gyökeret eresztenek, s ha rendszeresen öntözik, gondozzák őket, pár éven belül valóban hűsítő liget veszi majd körül az iskolát.  

Kövess: