/

Betlehem csillaga a Mikulás társaságában

6 perc olvasás

Tizennegyedszer mutatkoztak be munkáikkal a berhidai amatőr alkotók

Tegnap este a Mikulás is ellátogatott a Petőfi művelődési házba, ahol rengeteg gyermek várta a vele való találkozást. Már csaknem másfél évtizedes hagyomány, hogy az Összefogással Berhidáért Egyesület Betlehem csillaga címmel, kiállítást szervez a helyi amatőr alkotók számára, amelynek megnyitójára a Mikulás is hivatalos minden évben.

Kíváncsi szemek lesték, mikor toppan be a hófehér szakállú Mikulás, titkon a bejárati ajtót kémlelve figyelték, mikor szólal meg az érkezését jelző csengettyű. De, hogy a várakozás ideje gyorsabban teljen, az apróságok lelkesen énekelték együtt a jól ismert, télapót hívogató dalokat, így igen hamar meg is érkezett, a decemberben elsőként édes ajándékokat osztogató Mikulás, aki a számára kikészített, kényelmes fotelbe huppant, hogy hosszú útjának berhidai állomásán kicsit megpihenjen.

A Pere-rúzs Mikulás tánccal köszöntötte a közönséget

Ám a Mikulást nem csak a kicsinyek szórakoztatták versekkel és dalokkal, hanem a Pere-rúzs Tánccsoport is elkápráztatta őt és persze a közönséget is Mikulás-táncával, majd Fésüs Éva drámapedagógus – rendhagyó módon — Lázár Ervin: A csomag című meséjével nyitotta meg a hagyományos, Betlehem csillaga kiállítást. Mint azt az elnöktől, Turcsányi Istvánnétól megtudtuk, az Összefogással Berhidáért Egyesület 2008-ban hívta életre ezt a rendezvényt, amelyen a különféle technikákkal kísérletező helyi alkotók mutatkozhatnak be munkáikkal, akik addig többnyire a maguk, és legfeljebb a közeli hozzátartozóik örömére készítettek szemet gyönyörködtető tárgyakat.

Számos technika, stílus és ötlet sorakozott fel

Ahogyan minden évben, a rendszeres kiállítók mellett, idén is vannak új bemutatkozók. Ilyenek a Pap Kovách Gábor Református Idősek otthona lakói és gondozói, akik először jelentkeztek munkáikkal. Az évről-évre kiállító Belső Lászlóné is meglepetést okozott, mert ezúttal nem a tőle megszokott, míves kerámiáit tette közszemlére, hanem egy másik „alkotói arcát” mutatja meg az idei tárlaton. Silye Ilona illatozó szappanvirágai mindig elkápráztatják érzékszerveinket, hiszen nemcsak szépségesek, de mennyei illattal is megajándékozzák a szemlélőket. Illésné Györkös Nóra ismert színészek, énekesek, pasztell technikával rajzolt portréit állította ki, de Takács Donáta Dóra és Szaffnauerné Horváth Katalin festményeit is érdemes megcsodálni. Katalin először tette közszemlére munkáit, de – mint megtudtuk –hamarosan önálló kiállítással is jelentkezik. Kovács Zoárdné is festményekkel gazdagítja a Betlehem csillaga kiállítást. Borostyánné Németh Andrea Alexandra pár év után tért vissza munkáival, Horgos Miklósné pedig hímzett karácsonyi terítőt és horgolt karácsonyfa díszeivel ad ötletet az ünnepi dekorációnkhoz. Turcsányi Hanna és Turcsányi Istvánné kőfestéseinek csodálatos eredményeit is megtekinthetjük, valamint a grafikusnak készülő Bálint Anett munkáiban is gyönyörködhetünk, aki ugyancsak először mutatkozik be a nagyközönségnek.

Ahogy megszokhattuk, most is számos technikával, különböző műfajjal és sokféle stílussal találkozhatunk a kiállításon, ám mégis harmóniát sugároznak felénk, hiszen közös bennük a kreativitás, az alkotás és az önkifejezés öröme, és szóljanak bármiről is, a közeledő ünnep meghitt hangulatát idézik számunkra. A kiállítás december 16-ig megtekinthető a Petőfi művelődési ház nyitva tartásának ideje alatt. Tegyék meg! Érdemes körbejárni, rácsodálkozni, és akár ötletet is meríteni a szépséges munkákból!

Kövess: