/

Ki-ki járta táncát a városi nagyszínpadon

8 perc olvasás

Fergeteges néptáncgálát szervezett a Berhida Táncegyüttes

„Nagyszerű volt, vörösre tapsoltuk a tenyerünket!” – fogalmazott a nézők egyike a november 19-ei, nagyszabású néptáncgálát követően, és véleményével korántsem volt egyedül, hiszen láthatóan mindenki – a házigazda, a vendégfellépő együttesek tagjai és persze, a közönség is — remekül szórakozott a városunk idei Nívódíjával kitüntetett, Berhida Tánegyüttes színpadi vigadalmán.

Ebben az esztendőben három, igen meghatározó évszám jellemzi a Berhida Táncegyüttes vezetőjét, Rózsás Tünde Tímeát: a negyven, a harminc és a tizenöt. Talán, ha kihúzott lottószámok lennének, a hármas találat nyereménye máris garantált lenne számára, ám Tünde Tímea bármekkora összegnél is többet nyert abban a pillanatban, amikor először lépte át a néptánc próbatermének küszöbét: egy egész életre szóló elköteleződést a népművészet iránt. Az említett számok mindegyike évfordulót, egyfajta mérföldkövet jelöl táncegyüttes vezetőjének az életében. Negyven évvel ezelőtt történt ugyanis, hogy ígéretet kapott arra, hamarosan őt is magukkal viszik abba a csoportba, amelyben a család többi tagja, apukája, anyukája, nővére már jó ideje táncolt. Így talán nem meglepő, hogy amikor ez megtörtént, ő is egyből megszerette a néptáncot, pedig még csak mindössze hétéves volt, amikor pöttöm szőke, cserfes kislányként először átlépte a próbaterem küszöbét, és ez volt az a pillanat, amikor a tánc és a zene egyből elvarázsolta, magával ragadta, és azóta sem tudott, vagy akart megválni tőle!

Rózsás Tünde Tímea, a Berhida Táncegyüttes vezetője

Ettől a naptól kezdve a tánc Rózsás Tünde Tímea életének fontos részévé vált, és bárhová is sodorta az élet, bárhová is került, a néptánc mindig jelen volt a mindennapjaiban. Közben felnőtt, kijárta az iskolát, és új útra lépett: úgy vélte, hogy azt a csodát, amit megélt és annyi éven keresztül megtapasztalt, másoknak is szeretné megmutatni és átadni, így hát elkezdte tanítani is a néptáncot. Bár az első próbáján mindössze három kislány volt jelen, de ugyanazokat a csillogó szemeket és lelkesedést vélte felfedezni bennük, amelyekkel ő is felnézett egykori tanáraira. Így történt, hogy a tanítással együtt, a tánc szeretete immár hatványozódva lett jelen az életében, ennek már kereken 30 éve. Ez volt tehát a második, fontos mérföldkövet jelző szám az életében.

Az eltelt évtizedek alatt sok-sok kislánynak és kisfiúnak sikerült átadnia a néptánc, a népzene iránti szeretetét. Aztán egyszer csak úgy gondolta, ideje visszatérnie a gyökerekhez, oda ahonnan elindult, és mindazt, amit egykor kapott, és amit sok éven át elsajátított vissza-, illetve továbbadja a berhidaiaknak is, így visszatért Berhidára tanítani. Ezt a döntését 15 évvel ezelőtt hozta meg, majd egykori tanáraira emlékezve, újjá szervezte a tánccsoportot, így másfél évtizeddel ezelőtt megalakult a Berhida Táncegyüttes. Az eltelt esztendőkben számos gyermek ismerkedett meg a néptánccal és a népzenével, mások pedig felnőttként csatlakoztak az együtteshez, amely folyamatosan változott, fejlődött, nőtt és gyarapodott.

Ennyi esztendő alatt természetesen adódtak hullámvölgyek, és biztosan lesznek a jövőben is, hiszen akadályok nélkül nincsenek eredmények. Ahogy változik az élet, sokan új utakra lépnek, s van aki marad, van aki továbbáll, így hol kevesebben, hol meg többen táncolnak az együttesben. De egy biztos: mindig örömmel, lelkesen és vidáman teszik, erőt adva egymásnak, bármi történjen is! Kitartásuk és töretlen lelkesedésük rengeteg sikeres fellépést, figyelemre méltó eredményeket hozott számukra. Szeptemberben pedig a Berhida Táncegyüttest Berhida Város Nívódíjával tüntette ki településünk képviselő-testülete.

November 19-én a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében nagyszabású vigadalomra, fergeteges néptáncgálára várták a berhidai közönséget, amelyre a helyi és néhány közeli település néptáncosait is meghívták, így egy egész estét betöltő, fergeteges műsor részesei lehettünk. A több produkciót bemutató házigazdákon, a Berhidai Táncegyüttesen kívül, fellépett a Balatonalmádi Ringató Balaton Táncsoport, a Pétfürdői Nyugdíjas Klub Muskátli Tánccsoportja, valamint a berhidai Rokolya Tánccsoport, és a Kacabajka Folkműhely. Élmény volt valamennyi produkció, nem csoda, hogy a közönség hosszan tartó tapssal fejezte ki tetszését.

Kacabajka Folkműhely

A rendezvényt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alap támogatta.

(Címlapon és Rózsás Tünde Tímea fénykép Status Quo Berhidán)

Kövess: