/

Idén is lesz Martin napi lámpás felvonulás

6 perc olvasás

Közmeghallgatást tartott a Német Nemzetiségi Önkormányzat

Az immár sokéve hagyományos, Martin napi rendezvényére készül a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat. A „Martinstag” promja a gyermekrajzkiállítás megnyitójával kezdődik, majd sötétedéskor a Süni Óvoda elől indul a gyermekek lámpás felvonulása, amelynek végállomása az idén a tájház kertje lesz. Tudtuk meg a nemzetiségi önkormányzat közelmúltban megtartott közmeghallgatásán.

Az elmúlt időszak programjairól és eseményeiről tartott beszámolójában Ernhofferné Somogyi Ágota elnök kiemelte, hogy alapvetően olyan rendezvényeket szerveznek, amelyekkel a német nemzetiségi hagyományok felelevenítésére és ápolására törekszenek. Ilyen többek között a gyermekek körében rendkívül népszerű, Martin napi lámpás felvonulás, amelyre idén is november 11-én, Márton napján kerül sor városunkban. A hagyományoknak megfelelően, a Martin napi legandához kapcsolódóan, rajzpályázatot is hirdettek a gyermekeknek, és a legsikeresebb munkákból kiállítás nyílik a Kossuth utcai művelődési házban. Idén azonban nem csak egy rajzot várnak a nebulóktól, hanem rendhagyó módon, rövid képregény megalkotására hívták őket, és hogy milyen eredménnyel zárul majd a rajzverseny, az november 11-én, a fél ötkor kezdődő, Martin napi kiállítás megnyitóján derül ki.

Ernhofferné Somogyi Ágota (balról) összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit

Az elnök kifejtette, a német hagyományok megőrzésében és ápolásában jelentős szerepe van a berhidai, német nemzetiségi nyelvoktató általános iskoláknak, és mindkét óvodának, amely intézményekkel számos közös programot sikerült megvalósítaniuk az elmúlt időszakban. A járvány enyhültével mindkét iskola német nemzetiségi tanulmányi kiránduláson vett részt, majd március 4-én, a német nemzetiségi nap keretében tematikus napot tartottak. A II. Rákóczi Ferenc Iskolában kistérségi német nyelvi vetélkedőt szerveztek. Az Ady Iskola a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz benyújtott „Lehrpfad túrák” című pályázatukkal 600 ezer forint támogatásban részesültek, amiből két kirándulás költségeinek nagy részét finanszírozhatták, amelyeken két német nemzetiségi tanösvényt látogattak meg, míg a berhidai német önkormányzat a tarjáni sramlibemutató megszervezésében működött közre.

A tanév folyamán a német önkormányzattal közösen szervezett játszóház, kézműves foglalkozás, filmvetítés és egyéb, a német hagyományokat őrző programok mellett, a szünidőben német nemzetiségi napközis tábort is tartottak, valamint szakmai nap keretében múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt az Ady Iskola pedagógusai, és – ahogy minden évben – a német nemzetiségi önkormányzat a gyermekeknek szánt rendezvényeivel, az idén is bekapcsolódott a Berhidai Napok programsorozatába is.

Ernhofferné Somogyi Ágota a közmeghallgatáson elhangzott beszámolójában arra is kitért, hogy mivel a helyi német közösség számára fontos szerepe van a hitéletnek, ezért a Berhidai Katolikus Közösségi Ház udvarának szabadtéri közösségi térré való alakítására pályázatot nyújtottak be. Az így elnyert, mintegy 850 ezer forint támogatásból, a német lakosság kitelepítésének évfordulójára, egy sziklába vésett márványtáblát állítottak, valamint padokat és hulladékgyűjtő edényeket vásároltak az Együvé Tartozás Parkjába. Ahogyan a korábbi években, a Német Nemzetiségi Önkormányzat az oktatási és nevelési intézményekkel karöltve szervezett nemzetiségi programjaival a jövőben is arra törekszenek, hogy a településünkön élő német nemzetiség hagyományait életben tartsák és ápolják. Mindenkit szeretettel várnak a következő rendezvényükre, a november 11-ei Martin napra, azaz „Martinstag”-ra!

Kövess: