/

Várhatóan decemberben is megszabadulhatunk a kerti zöldhulladéktól

5 perc olvasás

Településünk lakosai számára a múlt hét végén ismét elérhető volt a zöldhulladék elhelyezésének lehetősége. Az önkormányzat a Vertikál Zrt. szolgáltatóval közösen, már ötödik alkalommal szervezte meg az idei évben a zöldhulladék begyűjtését. Decemberben várhatóan még egy ilyen alkalmat biztosítanak a berhidaiak számára.

A helyi ingatlantulajdonosok ilyenkor a régi szeméttelep helyére szállíthatják a metszések és a lehullott falevelek összegyűjtése során keletkezett kerti hulladékot. Leadásakor lakcímkártyát kell bemutatni, amire azért van szükség, mert ezt az egyébként nem ingyenes szolgáltatást a berhidai önkormányzat kizárólag a helyi lakosok számára biztosítja, így más településről érkezők nem élhetnek a lehetőséggel.

Mint azt Keresztes Judittól, a Település Ellátó Szolgáltató vezetőjétől megtudtuk, a november 22-i gyűjtés során összesen hetven ingatlanról vittek oda a lakosok zöldhulladékot, és az így begyűjtött mennyiség ezúttal meghaladta a 9 tonnát. Ennek elszállítása azonban nincs ingyen, ugyanis ezért a mennyiségért bruttó 381 ezer forintot fizet az önkormányzat a Vertikálnak. A városvezetés mégis szükségesnek tartja ezt a plusz szolgáltatást, egyrészt mert, bár a Vertikál is begyűjti időről-időre a ház elé kihelyezett zöldhulladékot, ám azt kizárólag a saját márkajelzésű zsákjaiban, illetve az ágakat méretre vágva, kötegelve hajlandó elszállítani. Másrészt a legtöbb ingatlanon jóval több zöldhulladék keletkezik annál, mint amit a szolgáltató, a lakossági szemétdíjba beszámítva elvisz. Ugyanakkor, mint ismert, a zöldhulladék elégetése is tilos, így sokan nem tudnak mit kezdeni a kertben felhalmozott kupacokkal. Igaz, hogy a meghirdetett gyűjtési napon a helyi ingatlantulajdonosoknak maguknak kell megoldaniuk a hulladék odaszállítását, mégis jelentős könnyítést jelent ez a szervezett gyűjtés. Ott a TESZ munkatársai készségesen segítenek a zsákok kiürítésében, a daru pedig folyamatosan tölti a kihelyezett, hatalmas konténereket, amelyeket később a Vertikál elszállít a helyszínről.

A daru folyamatosan dolgozott

Miért fontos a zöldhulladékot elkülönítve, nem a háztartási szeméttel vegyítve összegyűjteni? Azért, mert a szolgáltató olyan telepre szállítja, ahol értékes és igen hasznos komposzt készül belőle, amely biztosítja az egészséges körforgást, a házaknál keletkezett hulladék újrahasznosítását. Természetesen ezt sokan otthon, saját maguk is megtehetik, azaz komposztálhatják a kerti hulladékot. Ma már rengeteg útmutatást találunk ennek módjáról a világhálón. Elsősorban azoknak éri meg foglalkozni vele, akik zöldséget, gyümölcsöt is termelnek a kertjükben, mert a komposztot rendkívül gazdag, természetes tápanyagként használhatják fel, de még a virágok is igencsak meghálálják.

Mindenesetre, azok számára, akik a jövőben is élnének a települési zöldhulladék-gyűjtés lehetőségével, jó hírrel szolgálhatunk: idén, várhatóan december folyamán lesz még egy ilyen Berhidán. Pontos időpontjáról szórólapon értesítik majd a lakosságot.   

Kövess: