/

Tűzifa árstop – de csak az erdőgazdaságokban

4 perc olvasás

10 köbmétert vásárolhatnak háztartásonként

Vészesen közeledik a fűtési idény, amitől talán még soha nem tartottunk ennyire, mint az előttünk álló tél küszöbén. A magasba szökkenő árak, és a bizonytalan földgázellátás belengetése arra késztették az embereket – sőt a kormányzat is folyamatosan ezt propagálta –, hogy a gázfűtés helyett, fa- vagy széntüzelésre térjenek át. Nem is kellett sokat várni rá, hogy a tűzifa árát is jelentősen megemeljék a kereskedők. Ennek szabott gátat a kormány a nemrég meghirdetett Tűzifaprogrammal. A Kormány a 2022. szeptember 19-én hatályba lépő 355/2022. (IX. 19.) rendelete alapján az erdőgazdaságokban egységes áron lehet, legfeljebb 10 köbméternyi tűzifát vásárolni.

A program keretében az alábbi feltétek alapján vásárolható tűzifa:

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható a meghatározott áron, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is. A Tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifát lehet venni; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint, és kizárólag hengeres tűzifát kapnak az igénylők.

A hengeres tűzifa egységes maximált, a forgalmi adót is tartalmazó ára fajtánként és erdei köbméterenként a következő:

Keménylombos: 30 000 Ft

Lágylombos: 19 000 Ft

Fenyő: 19 000 Ft

Fontos tudnivaló: a tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely.

 A Tűzifaprogramban vásárolt tűzifa árának befizetése, a fa átadása a vásárlóknak.

A befizető helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át.

A működési területi lista mutatja meg azt, hogy mely település lakói melyik állami erdőgazdasághoz fordulhatnak, amennyiben élni szeretnének a Tűzifaprogram adta lehetőségekkel.

A berhidai lakosok az alábbi értesítésben tájékozódhatnak mely erdőgazdaságoknál érdeklődhetnek, illetve vásárolhatnak fát a Tűzifaprogram keretében:

Kövess: