/

Az energiaárak alaposan megbillentették a város költségvetését

7 perc olvasás

Megtartották szeptemberi tanácskozásukat a bizottságok

A képviselő-testület döntéseit előkészítő Gazdasági- és a Humán Ügyek Bizottsága nyári szünet utáni, első ülésén sarkalatos témaként merült fel a város – még az év elején tervezett – idei költségvetéséről szóló rendelet módosításának tárgyalása, amelyre az energiaárak jelentős drágulása miatt is kellett sort keríteni. Úgy kell gazdálkodni, hogy az önkormányzat az ijesztően megemelt gáz- és villanyáram miatti, az év végéig mintegy 30 millió forint többletkiadás mellett is talpon tudjon maradni — fogalmazott a polgármester.  A költségvetési rendelet módosításán kívül még kilenc napirendi pontban kellett állást foglalni a két bizottság tagjainak.

Az energia válság miatt a kormány elrendelte, hogy az önkormányzatoknak augusztus 1-től ki kell jelentkezniük a lakossági fogyasztói körből, ami azt eredményezte, hogy ettől kezdve a városi intézmények gáz- és villanyáram számlái egyből az egekbe szöktek, bár ez év végéig még nem a piaci, hanem az úgynevezett „menedékes” árat kell fizetniük az energia fogyasztás után. Mint kiderült, Berhidán összesen 79 fogyasztási helyen kellett leolvasni, és pár nap alatt átjelenteni a mérőórákat, hogy a szolgáltató augusztus 1-től már az alaposan megemelt tarifával számlázzon. Ezzel az intézkedéssel azonban igencsak megbillent a város költségvetése, ugyanis összesen öt havi, a többszörösére emelt energia számla összegét kell kigazdálkodni. Ez pedig még ebben az évben mintegy 30 millió forint többletkiadást jelent várhatóan Berhida költségvetésében.

Idén az önkormányzati telkek értékesítéséből eredő összegből fizetik ki a csaknem ötszörösére emelkedett energiaköltségeket. Jövőre pedig — a 2021. évi energiafogyasztást alapul véve — még óvatos becsléssel is, a tavalyi 21 millió forint helyett, közel 116 millió forintra rúghat az önkormányzat energiára fordítandó kiadása. Pergő Margit polgármester kiemelte: egyelőre nem terveznek drasztikus takarékossági intézkedéseket elrendelni, de minden intézményben arra törekszenek a vezetők, hogy spóroljanak a gáz- és áramfogyasztással. Van olyan intézmény, amely a költségvetésének eddig fel nem használt összegét a fűtési számlákra ajánlotta fel, mások úgy takarékoskodnak, hogy a kevésbé használt helyiségekben lekapcsolják a fűtést, vagy – ahol lehetséges — alacsonyabbra állítják a termosztátot. Nincs ok a pánikra, igyekeznek higgadtan számolva kezelni az előállt helyzetet – mondta a polgármester, hozzátéve, ha lesz még forrásuk, elsőként az intézmények szigetelésre és energiatakarékos nyílászáró cserére fogják felhasználni. A bizottságok tagjainak többsége elfogadásra javasolta a költségvetési rendelet módosítását.

A gazdasági bizottság egyhangúan támogatta a költségvetési rendelet módosítását

Támogatták a tagok a szociális jogkörök gyakorlásáról szóló beszámoló elfogadását is. Az év első felében ugyan alacsonyabb volt az erre célra előirányzott források felhasználása, de várható, hogy a fűtési idény beköszöntével több rászoruló jelentkezik majd, nemcsak lakhatási, hanem gyógyszer támogatásért is az önkormányzathoz. Tavaly közel száz családnak juttattak fabrikettet, amire idén is biztosan bőven lesz igény.

Mivel nem érkezett jelentkezés a művelődési ház vezetői pozíciójára, a bizottságok egyhangúan támogatták, hogy újabb pályázatot írjanak ki az álláshelyre. Ugyancsak támogatták az önkormányzat Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatban való részvételét, valamint a Veszprémi Tankerület által, a 2023/2024, évi tanévre megállapított általános iskolai körzethatárokat. Egy lejárt haszonbérleti szerződés meghosszabbításának kérelme kapcsán merült fel a javaslat, hogy ideje felülvizsgálni a bérbe adható önkormányzati földterületek jelenlegi piaci értékét, így a konkrét szerződés ügyében e vizsgálati eredmény ismeretében döntenek majd.

A bizottságok tagjai támogatták, hogy a képviselő-testület engedélyezze az újonnan megalakuló lovasegyesület az elnevezésében használhassa Berhida nevét. Így a nemrégiben fogathajtó versennyel bemutatkozó, immár szervezetté váló „Maurer Team-Berhida Lovasegyesület” néven kerül majd hivatalos bejegyzésre.

Kövess: