/

Csökkenthetők-e a lakossági energiaszámlák?

6 perc olvasás

„A legolcsóbb a fel nem használt energia”

Ez valóban bölcs gondolat, de energia, azaz fűtés nélkül aligha élnénk túl a fagyos teleket, így kontinensünkön az évnek legalább felében kénytelenek vagyunk nem kevés energiát a melegedésünkre fordítani. A kérdés nem az, hogy fűtsünk-e, vagy sem, hiszen vidékünkön ez elkerülhetetlen, ám az árak drasztikus növekedése nem kis fejtörés okoz, hogy jelen helyzetben, mi a gazdaságosabb. Bármelyik mellett döntünk is, az árak egekbe szökkenése mindenkit takarékosságra is int. Vajon lehetséges-e, és ha igen, miként érhető el az energiafelhasználás mérséklése, hogy alacsonyabb legyen a rezsiszámlánk? – Erre kereste a választ az energetikai szakember a múlt héten megtartotti lakossági fórumon.

Nem volt ugyan kimagasló az érdeklődés, és a szeptemberi számlákkal kapcsolatos, konkrét kérdéssel is csak kevesen érkeztek, pedig a fórumon az is elhangzott, miként melegedhetünk kevesebb energia felhasználásával úgy, hogy a komfortérzetünket se kelljen teljesen feladni. A hónap elején már sok embert ért kellemetlen meglepetés, miután megkapta a jelentősen megemelt gáz- és villanyszámláját, de lesznek, akiket később ér a hideg zuhany, amikor elkezdődik a fűtési idény. A szeptember 14-én megtartott lakossági tájékoztatón Vizmeg Zoltán épületenergetikai szakember arra próbált rávilágítani, miként csökkenthető a háztartások energiafelhasználása. 

Nem kis dilemma: mivel fűtsünk ezen a télen?

A legolcsóbb energia a fel nem használt energia – tartja a bölcs mondás. Kérdés azonban miként érthetjük el, hogy a fel nem használt energia mértéke legyen magasabb a felhasználttal szemben? Vizmeg Zoltán rámutatott: sajnos, a régi építésű, nem szigetelt házak és lakások tulajdonosai vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen ezek fűtése lesz most a legdrágább, ezért – ha van rá mód — érdemes szigeteléssel és nyílászáró cserével korszerűsíteni az otthonokat. Ha többre nincs lehetőség, már egy tetőszigetelés is sokat jelent, mert nem engedi eltávozni a meleget. Ezáltal akár 30 százalékos megtakarítás is elérhető a fűtési számlát illetően. Jelenleg a földgáz ára szökött nagyon magasra, legalábbis abban az esetben, ha a havonta elhasznált mennyiség meghaladja 144 köbméterben megállapított, úgynevezett „átlagfogyasztást”. Így fordult elő, hogy sok háztartásban a tavaly elfogyasztott mennyiség alapján kiszámított átalány szerint 2-3, vagy akár a többszörösére nőtt már a szeptemberi számla holott még nem is kezdtünk fűteni!

A szakember arról is szólt, hogy az otthonok energetikai korszerűsítése mellett, érdemes napelemek telepítésében gondolkodni, de megoldás lehet még más — akár részben elektromos energia alapú fűtésre átállni, hiszen – egyelőre — a villamos energia lakossági ára, bár szintén emelkedett, de — még nem szökött az egekbe. Tény viszont, hogy bármelyiket választják is, rengeteg pénzbe kerül, ezért – mint fogalmazott – jobban megéri a családi megtakarítást energia korszerűsítésbe fektetni, mint a bankban tartani a pénzt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 100 százalékos támogatással meghirdetett napelem telepítés is igényel önrészt, amit az elnyert támogatás mellett is finanszírozni kell a megvalósításához. Fontos tehát a jó szigetelés, hogy minél hosszabb ideig bent tartsuk a meleget, és ha megoldható, használjunk akár többféle energiát. A hőszivattyú is egy megoldás, de ugyancsak jelentős beruházást igényel, viszont megéri a befektetést, mert hamar megtérül.

Kövess: