/

Ismerjük fel és legyünk büszkék értékeinkre!

11 perc olvasás

Értéknap a leendő tájházban

Bár még sokat kell rajta dolgozni ahhoz, hogy valódi tájházzá váljék, a múlt vasárnapra mégis sikerült az egykori kúriát alkalmassá tenni arra, hogy kiállítások, kézműves foglalkozások, valamint a népzene és néptánc méltó helyszíneként fogadja a látogatókat. A Rákóczi utca 24. szám alatti, leendő tájház szeptember 11-én ideiglenesen megnyitotta a kapuját, hogy a helyiek megünnepeljék az első Berhidai Értéknapot.

Árnyas udvar, egykori jellegüket még hűen őrző, jó állapotú melléképületek, kamra, istálló, valamint a lakótérben egymásba nyíló, tágas szobák fogadták a rendezvényre érkezőket. A ház belső tereiben a múltbéli értékek szeletéből, régi fotókból és tárgyakból összeállított kiállítás, valamint a jelen művészeinek és kézműves alkotóinak munkáit bemutató tárlatok, míg a kertben különféle foglalkozások, a kézügyesség gyakorlásától a táncházig, számos program fogadta azokat, akik a Berhidai Napokat követően, még a vasárnap délutánt is tartalmasan szerették volna eltölteni.

A rendezvény megnyitóján Gerőfiné Mészáros Anita intézményvezető köszöntötte a résztvevőket

Az értéknapot megnyitva, Pergő Margit polgármester kiemelte: számos figyelemre érdemes dolog mellett nap mint nap elsietünk úgy, hogy észre sem vesszük, legfeljebb a hiánya tűnne fel, de nem tudatosul bennünk, hogy értéke van, és akár még büszkék is lehetnénk rá! Az önkormányzat azzal a nem titkolt szándékkal vásárolta meg a tájháznak szánt ingatlant, hogy településünknek legyen egy olyan méltó helye, amelyben összegyűjtik és megmutatják Berhida múltbéli és jelenkori értékeit. Nagy szükség van rá, mert kopik az emlék és az érték is – fogalmazott. Ugyanakkor a tájház létrehozása egy újabb lehetőség arra, hogy az itt élők megleljék a közös célt, amiért összefognak: segíthetnek berendezni a házat, ahol a későbbiekben egy-egy kellemes és tartalmas délutánt is eltölthetnek együtt. Abban is bízik – folytatta a polgármester –, hogy a fiatalok is ideszoknak, és örömmel vesznek részt azokon az alkalmakon, amikor a múlt hétköznapjaival ismerkedhetnek, vagy akár a gyakorlatban is kipróbálhatnak pár a régi szokást, kézműves foglalkozást – mondta Pergő Margit, majd köszönetét fejezte ki a ház legutóbbi tulajdonosainak, a Mészáros családnak, hogy ezt az épületet jó állapotban megőrizték! Mivel sokáig lakatlan volt, sokat kellett dolgozni azért, hogy az értéknapi rendezvénynek méltó helye lehessen, amiért köszönet illeti mindazokat, akik ebből a munkából bőven kivették a részüket, beleértve a tárlatok szervezőit, a kiállítókat és a kísérő rendezvények résztvevőit – fűzte hozzá a polgármester.

Egyelőre csupán kis szelet a múltból

Mint arról már beszámoltunk, az Érték-köreink program a Veszprém – Balaton 2023 támogatásával valósul meg. Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei referense emlékeztetett arra, hogy három térség 9 településén alakulnak meg a helyi értéktárak, és három-három település alkot egy-egy érték-kört. Berhidához Küngös és Jásd csatlakozik és jövőre városunk lesz a házigazdája annak a komplex művészeti hétvégének, amelyen a másik két település is be fog mutatkozni a saját értékeivel. A jövő év végén pedig Nyirádon kerül sor a következő megyei értékünnepre, amelyen az összes résztvevő település jelen lesz, és megosztja egymással fejlesztési eredményeit.

Mihalcsik Márta és Hoffner Tibor, az Érték-köreink projekt szervezői

Hoffner Tibor, a KÖSZI, Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért elnöke szakmai partnerként vesz részt a projektben. Elárulta: a szervezet megalakulásakor elsősorban a fiatalok megtartását és letelepedésük segítését tűzték ki célul, aminek egyik eszköze az értékalapú gondolkodás. Ma már mintegy ezer fiatal vesz részt a Kárpát-medencei értékőr hálózatban, és azt szeretnék elérni, hogy ne jöjjön ki úgy gyermek az iskolából, hogy nincs tisztában a saját településének értékeivel. Annak még jobban örülnének, ha tisztában lennének a megye értékeivel is, és a hungarikumokat is ismernék! Ezt pedig csak akkor lehet megvalósítani, ha úgy próbáljuk átadni az örökséget a fiataloknak, hogy mi magunk is teszünk érte. Teszünk azzal, hogy megpróbáljuk bevonni őket az őrzés folyamatába azáltal, hogy létrehozzuk a település értéktárát. Ehhez kell a jó közösség, a közösség alapú gondolkodás – fogalmazott KÖSZI vezetője.

A fiatalokat érdekli a múlt, ha vonzóvá tesszük számukra

Úgy tűnik, az első Berhidai Értéknapon megvalósult mind az értékalapú gondolkodás, mind pedig a közösség összefogása. Hagyományőrző és kulturális programok váltották egymást, és nem csak a leendő tájházban nyílt lehetőség az értékek megtekintésére, vagy a személyes megtapasztalására, hanem több városi, kísérő programra is eljuthattak a látogatók. Lovaskocsi szállította az érdeklődőket a Szent Kereszt Kistemplomba és az Együvé tartozás parkjába, valamint a Kertbarát Kör jubileumi terménykiállítására és Holányi Julianna festőművész tárlatára. A leendő tájházban pedig a múlt és a jelen találkozott, például az egykori istállóban, ahol a közönség szalmabálákon ülve élvezhette Kalmár Lajos Gábor, a természetfotózás rejtelmeiről tartott, vetítéssel egybekötött előadását.

Érdekes előadás a ház egykori istállójában

A különféle kézműves foglalkozások és drámai játékok mellett, a népzene és a néptánc is teret hódított, sőt akinek kedve volt, együtt rophatta csoporttal.

Alkalmi táncház a Rokolyával

Ez a délután egyrészt ráirányította a figyelmet a helyi értékeinkre, amelyekre méltán lehetünk büszkék, másrészt alkalmat kínált a közösség gyakorlására, és újabb tervek szövésére az értékek felkutatását és bemutatását illetően.

Jelenünk múltat idéző tárgyai a kiállításon

Kövess: