/

Helyi és országos kedvencek a színpadon

11 perc olvasás
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Visszatért régi kerékvágásába a Berhidai Napok rendezvénysorozat

Régebben falunapoknak hívták, napjainkban város napi rendezvényekként emlegetik, a lényeg, hogy idén szeptember 8-10. között, immár a XXIX. Berhidai Napok sokszínű programjait élvezhették, nemcsak településünk lakosai, hanem a környékről érkező vendégek is. A szórakoztató műsorok sokasága valamennyi korosztályt megszólított, így mindenki meglelhette közöttük a neki tetszőt. A három nap alatt kiállítások, zenés-táncos produkciók, koncertek, sportrendezvények és izgalmas gyermekprogramok váltották egymást.

A XXIX. Berhidai Napok ünnepélyes megnyitójára a művelődési ház elől a DRuMSTEeRS dobosainak dobpergős vezetésével indult a felvonulás a Bezerédi téri színpadhoz, ahol a helyi művészeti csoportok nagyszerű produkciói mellett, városi kitüntetéseket és elismeréseket adtak át. Ahogy Pergő Margit polgármester megnyitó beszédében fogalmazott: „ez a mostani ünneplés más lesz, mint az eddigiek. Túléltük a Covidot, akár örülhetnénk is, de a szomszédban háború zajlik, és a gondolataink akörül járnak, hogy vajon milyen tél előtt állunk, mivel fűtünk majd és mennyiért fogunk világítani, illetve mit és mennyiért fogunk kapni a vásárlásaink során a boltokban, és hol, mennyit tudunk megtakarítani. Ezek gondok nem csak a családokat, hanem az önkormányzatot is nyomasztják. A kérdések külön-külön is idegesítők, igy egyszerre jelentkezve pedig nem adnak okot a felhőtlen mindennapokra – mondta, de sietett hozzátenni, hogy ez a hétvége talán segít egy kicsit a gondok feledtetésében, a hangulatunk javításán.

A Berhida Tánegyüttes apróságai népi gyermekjátékokat mutattak be


A polgármester röviden szólt a város idei fejlesztéseiről, kiemelve az Ady Iskola tetőfelújítását, az új bölcsőde építését, az idei, nyolc utcát érintő járdafelújítást, amelyeket nyertes pályázatokból sikerült megvalósítani. Hozzátette: még egy nagy projekt vár az önkormányzatra, amelyhez közbeszerzési eljárásban jártas kivitelezőért kell küzdeni, aki a Lakath téri park megépítésére ad a városnak kedvező ajánlatot, ugyanis kettőszázmilliós kormányzati támogatás áll az önkormányzat rendelkezésére 2023 végéig. Azt is hangsúlyozta: a város nemcsak pályázati pénzekre támaszkodik, hanem erejétől függően, évek óta százmilliós nagyságrendben fordít saját forrást is a megvalósítandó kisebb fejlesztésekre. Ezeket egészítik ki a nyertes pályázatok, amelyek elnyerésére a jövőben is megragadnak minden lehetőséget.

A Süni óvodások műsora is sikert aratott

A Berhidai Napokhoz visszakanyarodva, Pergő Margit kiemelte: jó dolog együtt szórakozni, örülni ennek a szeptemberi hétvégének, egymás társaságának, amikor talán egy picit feledni tudják a mindennapok gondjait. Hogy ez sikerüljön, a rendezvények megvalósításán Gerőfiné Mészáros Anita vezetésével, sokat dolgoztak a rendezők, rendőrök, polgárőrök és az önkéntes segítők. A biztos anyagi hátteret az önkormányzat nyújtotta, de több vállalkozó is hozzájárult anyagi, illetve természetbeni segítséggel, amit külön megköszönt mindenkinek, ahogyan a fellépők részvételéért is köszönetet mondott, akik minden évben színvonalas műsoraikkal emelik a rendezvény fényét.

A Zenével írt történelem Egyesület idén is kiváló műsorral lépett színpadra

Ami a színpadi fellépéseket illeti, valóban idén sem érte csalódás a közönséget! Mind a helyi, mind pedig a vendég produkciók elsöprő sikert könyvelhettek el. A megnyitó rendezvényen elsőként Janny Dávid, majd a Berhida Néptáncegyüttes és a Rokolya Néptánccsoport műsorát élvezhette a közönség. Nagy várakozás előzte meg a Zenével Írt Történelem Egyesület idei produkcióját, hiszen pár évvel ezelőtt épp a Berhidai Napokon, óriási sikert aratva mutatkozott be először az a művészeti csapat, amelyben több helyi csoport és kiváló énekes is szerepet vállalt. Később egyesületté alakulva, lelkesen folytatták a színvonalas munkát, és számos fellépésre kaptak meghívást., nemcsak közeli, de távolabbi településekre is. Ezúttal Petőfi Sándor születésének közelgő, 200. évfordulójára készített, zenés-táncos darabból mutattak be – mint kiderült – csupán részleteket. (A teljes produkcióval a későbbiekben mutatkoznak be.) Talán mondanunk sem kell, hogy a Petőfi versek zenei és vizuális feldolgozásával ezúttal is sikerült lenyűgözniük a szabadtéri színpad berhidai közönségét, ahogyan a másnapi, szombati tánckavalkád is elsöprő sikert aratott. A színpadi program lelkes szereplői a helyi Süni és Hétszínvirág óvoda apróságai, valamint a táncegyesületek kiváló növendékei voltak, majd őket a „Romani for Berhida” ifjú táncosai és a Pere rúzs tánccsoport műsora követte, magával ragadva a nagy számú érdeklődő figyelmét.

A Rokolya Néptánccsoport Sárközi karikázóval lepte meg a közönséget

Idén a nagykoncerteket sem kellett nélkülözniük az országos hírű, népszerű együttesek rajongóinak. Pénteken este a Delta, szombaton pedig a Vad Fruttik fergeteges koncertjét élvezhették a fiatalok, de előtte Polyák Lilla és Kökény Attila műsorának is nagyon sok, kevésbé fiatal is örült. Az éjszakai buli sem maradt el, a felállított sátorban a hajnalig tartó disco házigazdája DjGo-Q volt.

A „Romani for Berhida” táncosainak műsora is sikert aratott a közönség soraiban

A szombat délelőtt a főzőversenyen pár hatalmas bográcsban ínycsiklandó finomságok rotyogtak, összesen négy csapat mérte össze gasztronómiai tudását és tapasztalatát. A bográcsban készült ételeket három tagú zsűri kóstolta és bírálta el. Természetesen mindegyik ízletes volt, és jutalmat érdemeltek az alkalmi szakácsok és lelkes segítőik.

A finom ételeknek bőven akadtak kóstolói, gyorsan fogytak

Bár a múlt hét elején még igen változékony időjárást jeleztek a meteorológusok, végül a hétvégén mégis kegyesek voltak az égiek Berhidához, egyetlen programot sem mosott el az eső, noha némi szemerkéléssel, rövid ideig tartó gyenge záporral ugyan bepróbálkoztak a felhők, de végül mégis elhagyták a várost.

A pénteki ünnepélyes megnyitó alkalmából Pergő Margit polgármester és Guti László jegyző városi kitüntetéseket és elismeréseket adott át. Úgy tűnik, az idei, 2022. esztendő kiemelkedőnek számít, hiszen ezúttal tizenegy kitüntető cím és elismerő oklevél került kiosztásra. Arról, hogy kiket ért ez a megtiszteltetés, külön cikkben olvashatnak beszámolót híroldalunkon.

Kövess: