/

Édenkert a tornateremben?

10 perc olvasás

Ismét lenyűgözte a látogatókat az 50 éves Kertbarát Kör

Mondják, minden csoda három napig tart, de láttak e már olyan csodát, hogy édenkertet varázsolnak az iskola tornatermébe? Berhidán. a Kertbarát Körnek köszönhetően, már sokéves hagyománya van ennek a programnak. A kertészkedők azonban ezúttal még a korábbiaknál is nagyobb odafigyeléssel és gondossággal készültek az idei terménykiállításukra, mert a közösségük ebben az évben lett ötvenesztendős. „Ez a jubileum tiszteletreméltó szívósságot jelez a tagok részéről, és követendő példa lehet mindenki számára” – szögezte le megnyitó beszédében Pergő Margit polgármester.

A csoda pedig a Kertbarát Kör tagjainak dolgos kezében, illetve szorgalmában és kitartásában rejlik leginkább, akiknek idén egy újabb, aszállyal sújtotta nyarat követően is sikerült betakarítaniuk az irigylésre méltó termények sokaságát, így büszkén bocsájtották azokat közszemlére. Ezúttal sem kellett csalódnunk abban a látványban, ami az Ady Iskola tornatermében, a Berhidai Napok keretében, három napig fogadta a nagy számban betérő látogatókat. Bár — ahogy Kellerné Szász Anikó, a kör vezetője köszöntőjében fogalmazott, korántsem voltak könnyű helyzetben, hiszen szerették volna, ha ez a jubileumi rendezvényük egyrészt tükrözné és összegezné az elmúlt évtizedek során megszerzett ismereteiket és tapasztalataikat, másrészt az újdonság erejével is hatna, így az esztétikai élményen túl, a kertészkedés iránti érdeklődést is felcsigázná. Hogy utóbbi mennyire sikerült, még nem tudni, de a csodálattal vegyült esztétikai élményt valóban sikerült elérniük.

Beleharapni, megízlelni ugyan nem lehetett, de csodálni annál inkább

Hagyományos és különleges zöldség- és gyümölcs fajták sorakoztak szép rendben a kis kosárkákban, valamint a télre eltett savanyúságok, befőttek, lekvárok, no meg borok és likőrök is színesítették a palettát a roskadozó asztalokon. A kertbarátok a kiállítás berendezése során mindig ügyelnek arra, hogy az egész termet „belakják”, kitöltsék tartalommal, amihez nem kevés kreativitásra és szorgos kezekre van szükségük. Idén – az ezermester Cserép Károlynak köszönhetően, a terem közepén saját készítésű szélmalom, tetején gólyafészekkel, és egy ideiglenes teknőc-kertecske nyűgözte le a látogatókat. Az egyébként eleven teknősöknek a gyermekek voltak a leglelkesebb csodálói. Ezenkívül a sok cserepes növény és szépséges virágkompozíció is a harmonikus összhatást szolgálta. Természetesen a félévszázados közösség valamennyi tagja rengeteget dolgozott a terménykiállítás sikeréért.

A szélmalom, és a megnyitót megvidámító népdalkörök

Kellerné Szász Anikó köszöntőjében kiemelte: „Az utóbbi húsz esztendőben arra törekedtünk, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsuk tagjainknak kertjeik termőbbé tételében. Korunk kihívásainak engedve, a hagyományos termesztés mellett új módokat is kipróbálunk, mulcsozunk, magaságyásokat létesítünk, bio kertészkedünk. Az ismert és jól bevált szaporítóanyagok mellett a különleges fajtákkal is próbálkozunk, így a sikeresek ma is kertjeik ékességei. Ezeket a februári vetőmag börzéken is jó szívvel szoktuk ajánlani látogatóiknak is.” – mondta a kör vezetője.

Egy évtizede Kellerné Szász Anikó a Kertbarát Kör vezetője

Az idei terménykiállítást megnyitva, Pergő Margit polgármester nem hagyhatta szó nélkül a környezeti körülmények negatív hatásait. Mint mondta, az idei évben minden eddiginél erősebben érezhettük a klímaváltozást. „Egyszerűen szólva, brutálisan tört ránk a csapadék nélküli tartós meleg. Aki eddig esetleg kételkedett a klíma változásában az most ékes bizonyítékát kaphatta ebben az évben, hogy mivé fajulhat a dolog. Olyan jelenséget is tapasztalhattunk, hogy itt Berhidán egyik utcában esett a másikban meg nem. Ugyanakkor az egész országban megnézhettük magunkat: eső, jég, hőség, szélvihar, kidőlt fák és ennek ellenére szárazság és szárazság. Örülhetünk, hogy maradt valami a zöldséges kertünkben, nem lett nagyobb kár az ingatlanainkban és ha eddig nem tettük meg, kezdjünk el szépen, halkan alkalmazkodni az időjárás változáshoz!

Termények bősége

 Itt ahogy körbe nézünk egy oázist látunk – folytatta a polgármester –, amit a berhidai emberek kezének munkája hozott létre. Biztosra veszem, hogy a kiállított dolgokon kívül, maradt még otthon is sok minden! Mindig abban bízom, hogy eljön a kertészkedés ismételt divatja, sokan sokféle dolgot fognak termeszteni a kertjükben. Ahogy a mindennapjaink alakultak, és még alakulni fognak, a kényszer is rá fogja vinni az embereket az otthonitermesztésre. A kertbarátok pedig biztos támaszt jelentenek a kezdőknek és bizonytalankodóknak is, mert ők szeretik a kihívást. Izgatja őket, hogy vajon meg tudnak-e felelni az elvárásoknak. Bízhatnak bennük, mert a mi kertbarát körünk saját magával szemben is évről-évre magasabbra teszi a lécet és mindig át is tudja ugrani – fogalmazott Pergő Margit, majd a megköszönve az 50 éves Kertbarát Kör tagjainak a kitartó munkát, megnyitotta az idei terménykiállítást.

Pazárné Somogyi Mária, aki korábban 10 évig vezette a Kertbarát Kört, ma is lelkes tagja

A három napig megtekinthető, ideiglenes „édenkertnek” rengeteg érdeklődő járt a csodájára. Bőven akadtak lelkes kóstolói a különleges lekvároknak, savanyúságoknak is, ami elmaradhatatlan kisérője a kiállításnak, ahogyan a kertbarátok által készített, kézműves színes apróságok is elnyerték a látogatók tetszését, amelyekből — csekély támogatásért cserébe — tárgyi emléket is magukkal vihettek.

Kövess: