/

Számlák a rezsicsökkentés csökkentésének árnyékában

5 perc olvasás

Lakossági tájékoztató a megváltozott energiaköltségekről

Volt idő, amikor könnyen áttekinthető rezsiszámlák érkeztek. A matematikai képlet egyszerű volt: egységár megszorozva az elfogyasztott mennyiséggel, egyenlő fizetendő összeg. Ma egy adott számlán ennél jóval több tétel szerepel, nem csoda, hogy sokan elvesznek benne, és a szívükhöz kapnak a végösszeg láttán! Hogy még bonyolultabb legyen, a nyakunkba zuhant az energiaválság, ami a gáz és villanyáram jelentős drágulását okozza, tovább nehezítve a lakossági számlák áttekinthetőségét. Az új elszámolási rendszer megértése érdekében a jövő héten lakossági fórumot tartanak Berhidán.

A napokban megérkeztek a háztartásokba a szeptemberben fizetendő villany- és gázszámlák. Sokan megdöbbentek az érthetetlenül magas összegek láttán, pedig a hivatalos bejelentések alapján, a lakossági áram és gáz ára a hatóság által meghatározott átlagfogyasztásig nem változik. Akkor mégis, miért lett magasabb az augusztusi számlánk?

Mint arról értesülhettünk, az új rendelet szerint a lakossági fogyasztók évente 1729 köbméter, azaz havonta 144 köbméter földgáz mindenkinek a régi „rezsicsökkentett” áron jár, és csak az e feletti fogyasztást kell a jelentősen megemelt áron megfizetnünk. A villanyáram esetében havonta 210, azaz éves szinten 2523 kWh áramot számolnak el a korábbi, rezsicsökkentett áron, az ennél magasabb fogyasztást már jóval drágábban kell megfizetni. Ám azokat is meglepetés érte, akik úgy tudják, a limitált fogyasztáson belül maradtak, mert ennek dacára is érthetetlenül megugrott a szeptemberben érkező számlájuk.

Nem csak a nyers élelmiszer, a megfőzése is sokkal többe kerülhet

Érthető, hogy a bosszankodáson túl, számos kérdés is felmerül a tanácstalan fogyasztók részéről, amelyekre nem könnyű megbízható választ kapni, hiszen a számlakibocsájtó MVM ügyfélszolgálata szinte elérhetetlen a megnövekedett panaszbejelentések miatt. Ezért a berhidai önkormányzat a jövő héten az energiaköltségeket érintő témakörben lakossági fórum megtartásával igyekszik segíteni az új számlázási rend megértését.

A Berhidai Művelődési Ház és Könyvtárban a szeptember 14-én, szerdán 16 órakor megrendezésre kerülő fórumon szakértőtől kaphatnak pontos tájékoztatást a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentett árszabályozás augusztus 1-jét követő változásairól.

Többek között választ kaphatnak arra, kiket érint ez a változás? Egyáltalán, ki minősül lakossági fogyasztónak? Pontosan mennyi a megállapított átlagfogyasztás és milyen áron vehetik igénybe az e feletti egyetemes szolgáltatásokat? Hogyan használhatják fel az átlagfogyasztás kedvezményes mennyiségét?

A lakossági fórumon további kérdésekre is készségesen válaszol a szakértő, de annak érdekében, hogy minél felkészültebben érkezzen, arra kérik a résztvevőket, hogy a felmerült kérdéseiket a fórumot megelőzően is juttassák el a e-mail címre, vagy küldjék el írásban a Veszprémi út 1-3. címre, legkésőbb szeptember 12-ig! Természetesen, a helyszínen feltett kérdésekre is választ ad a fórum vendége.  

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szeptember 14-én, 16 órakor kezdődő energiaszámlázással kapcsolatos lakossági fórumra a Kossuth utcai művelődési házba.

Kövess: