/

Értékeink ünnepe a készülő tájházban

5 perc olvasás

Sokunk örömére ismét mozgalmas, kulturális és szórakoztató programmal teli szeptember eleji hétvégére készül városunk. Idén azonban a hagyományos Berhidai Napok programsorozatát követően, vasárnap, szeptember 11-én egy újabb, vélhetően hagyományteremtő múvelődési eseményre is sor kerül: a majdani berhidai tájházban, a Rákóczi utca 24-ben sokszínű Érték Napi rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Mint már hírül adtuk, Berhida is része a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. komplex kulturális-művészeti projektek keretében megvalósuló Érték-köreink pályázatnak, így Jásddal és Küngössel együtt közös térségi értékkört alkot, amelynek központja is lesz. Ezeken a településeken megalakulnak a helyi Értéktárak, amelyek feladata a helyi értékek feltárása, megóvása és széles körben történő megismertetése. Munkájukat pedig javaslatokkal és kutatásokkal nagyban segíti majd a helyi civil társadalom, amibe bárki bekapcsolódhat, ha tudomása van figyelemre méltó tevékenységről. Akik itt élnek, jól tudják, hogy Berhida rengeteg értékkel büszkélkedhet. Ezek egy részére — a teljesség igénye nélkül — kísérlik meg a szervezők felhívni a figyelmet szeptember 11-én, azzal a nem titkolt szándékkal is, hogy a helyiekben felcsigázzák az érdeklődést, és további értékek felkutatására, megismertetésre sarkallják őket.

Az első Érték Nap tiszteletére megnyitják a Rákóczi utca 24. szám alatti, leendő tájház kapuját, és a rendelkezésre álló helyiségeket a Berhida büszkeségeit bemutató kiállításokkal, interaktív kulturális és népművészeti rendezvényekkel töltik meg. Igazi értékkavalkádra számíthatunk. Kiállítással készülnek a helyi képző- és fotóművészek, valamint az amatőr alkotók és kézművesek is közszemlére bocsátják sokféle technikai megoldással készült tárgyaikat. Bemutatkoznak a zene- és a táncművészetében jeleskedő egyének és csoportok is, így részesei lehetünk a Berhidai Táncegyüttes, a PERSZE ifjúsági drámai csoport, Varga József nótaénekes, a Kacabajka Folkműhely, a Rokolya Néptánccsoport, Rács Richárd és Pátkai Anna műsorának is.

A műemlékvédelem alatt álló középkori templomot is megnyitják, 3 órától pedig itt tartják meg a búcsúi szentmisét


A tájház udvarában népi játszópark és kézműves sátrak várják a gyermekeket, és lesz még egy meglepetés: lovashintóba is ülhetnek, hogy egymásután meglátogassák azokat a helyszíneket, amelyek városunk számára ugyancsak értéket képviselnek: a Szent Kereszt kistemplomot, az Együvé Tartozás Parkját, a Kertbarát Kör még nyitva tartó terménykiállítását az Ady Iskolában, valamint Holányi Julianna festőművész kiállítását a Kossuth utcai művelődési házban.

A sokszínű, kulturális és építészeti értékeket felsorakoztató rendezvényhez egyházi programok is kapcsolódnak, hiszen a helyi templomokat is településünk kiemelt értékei között tartjuk számon. A Szent László katolikus templomban reggel, 9,30 órakor kezdődik a szentmise, majd a Szent Kereszt kistemplomban búcsúi szentmisén 13 órai kezdettel vehetnek részt a hívek, a Berhidai Református templomban pedig templomi hangversenyre várják az érdeklődőket 18,30 órai kezdettel.

Kövess: