/

Az utolsó simításoknál tart a berhidai útépítés

4 perc olvasás

Még nem teljesen kész, de már így is jelentősen szebb látványt mutat a Kossuth utca útteste. Az új aszfaltszőnyegre a napokban már a hófehér záróvonal is felkerült. Úgy tűnik, most már főként az útépítés utómunkálatai zajlanak ezen a szakaszon, így vélhetően határidőre befejeződhet az útfelújítás.

Mint azt a Berhidai Hírekben megírtuk, városunkban a körforgalomtól Kiskovácsi puszta bekötő útjáig terjedő útszakasz felújítását kezdte meg a nyár elején a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez a három kilométeres útépítés része azoknak a projekteknek, amelyek során az országos közútkezelő idén is hazai költségvetési, illetve európai uniós források bevonásával végeztethet teljes körű felújítási munkákat útjainkon. A külső szakvállalkozások bevonásával megvalósuló beruházásokban az a közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélik ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodnak a cégek. Vagyis a felújításokban érintett szakaszokon átfogó beruházásokat végeznek el a szakemberek – adta hírül a Közút saját honlapján.

Mint írják, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a minden évben előre meghatározott üzemeltetési forrásain felül 2022-ben is számos, főleg mellékúton indíthatott el útfelújítási projekteket külső kivitelezők bevonásával. Idén az országban már több mint 523 kilométernyi út átfogó felújításával végeztek a szakemberek és további mintegy 490 kilométernyi úton jelenleg is zajlanak a kivitelezési munkák a következő időszakban.

A záróvonal felfestése is megtörtént

A berhidai, közel félmilliárd forint értékű állami beruházás kivitelezését a Magyar Közút megbízásából a STRABAG végzi. Mivel az előzetes felmérések alapján változó volt az út minősége, a legrosszabb állapotú szakaszokkal kezdték a munkát, és fokozatosan haladva, egy szintre hozták az alapozást, amire rákerült az új aszfaltréteg. A megújult úttest nem csak sokkal szebb látványt nyújt, hanem tartósabb lesz és biztonságosabb közlekedést is feltételez.

Kövess: