/

A betörők nem nyaralnak

7 perc olvasás

Sokan túl vannak már a nyaraláson, de szép számmal akadnak még, akik csak a napokban tervezik kihasználni a nyári szabadságukat. Ilyenkor óhatatlan, hogy több napon át, vagy akár egy-két hétre is kénytelenek otthonukat őrzés nélkül hagyni. Hogy a kellemes, élményekkel teli nyaralás után, a hazatérés ne váljon rémálommá, fontos néhány óvintézkedésről gondoskodniuk. Az elkövetők számára ugyanis, épp a nyári időszak jelentheti a „fő szezont” a betörésre. Az ELBIR (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Rendszer) összefoglalta, hogyan előzheti meg, hogy bűncselekmény áldozatává váljon miközben nem tartózkodik otthonában.

Lakóháza biztonságáért Ön tehet a legtöbbet!

A betörők számára nincs ideálisabb körülmény, mint az ürizetlenül maradt ház vagy lakás, hiszen számukra elsődleges szempont, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk, így zavartalanul átfésülhetik a helyiségeket értékeket után kutatva. A zsákmány megszerzésének reménye mellett, fontos számukra a könnyű bejutás és a gyors menekülés is.

Az elkövetőknél további mérlegelés tárgya, hogy van-e kamera felszerelve, van e kutya a lakásban. A profi betörők általában 1-2 perc alatt, szinte hangtalanul képesek bejutni egy olyan lakóingatlanba, ahol a tulajdonos nem megfelelő módon gondoskodott a biztonságról. A behatolók gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. Mindig a leggyengébb pontot keresik meg, legyen az akár egy kisméretű ablak, vagy régi zárral ellátott ajtó.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal sok kellemetlenség és kár megelőzhető!

Mivel főként a nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése.

Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet.

A kép csupán illusztráció

Fontos szempont még, hogy az ajtó több ponton záródjon!

Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, ha kamerarendszert szereltet fel, azt folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban, mert az elkövető azonosításában, elfogásában nagyon fontos szerepe van a felvételnek.

Fontos megemlíteni, hogy az okos telefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőre, amelyek korábban nem léteztek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett „real time”) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak éppen a nyaralás, kirándulás során, így tudatva a betörésre készülőkkel is, hogy hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. Sőt, a lakóingatlanról készített fotók pontos képet adnak a személy vagyoni helyzetéről is.

Ezért, ha elmegy otthonról:                                               

  • zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
  • kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
  • hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
  • kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!
A betörők a könnyű bejutáshoz a leggyengébb pontot keresik

Amennyiben betörést észlel lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen (ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza).

Haladéktalanul értesítse a rendőrséget az ingyenes segélyhívó számon!    

Kövess: